Головна проблема усіх областей у питанні децентралізації є гострий брак комунікації та інформування місцевих громад – експерти

WATCH IN ENGLISH

Київ, 17 липня 2015 року – Однією з найбільших проблем реформи з децентралізації в Україні є відсутність комунікаційної складової. Про це заявив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Ростислав Томенчук, голова правління Українського інституту міжнародної політики, оприлюднюючи результати всеукраїнської інформаційної кампанії з питань децентралізації. Протягом лютого-липня Український інститут міжнародної політики за участі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, регіональних офісів реформ та профільних заступників голів ОДА, проводив семінари для подолання стереотипів стосовно децентралізації. Близько 1,5 тисячі представників регіонів взяли у них участь. «Суть цих семінарів – забезпечити комунікацію центральних органів влади з громадськістю на місцях, органами місцевого самоврядування щодо реформи з децентралізації та їхніх нових повноважень, та проінформувати про європейський досвід у цьому питанні. «Під час семінару стало очевидно, що необхідність комунікації та донесення інформації щодо децентралізації є не лише у південно-східних регіонах, а в усіх областях України», – зазначив Ростислав Томенчук.

За його словами, побоювання експертів щодо дискусії у питанні децентралізації було набагато менше, незважаючи на активний тиск російської пропаганди. «Тільки у Запорізькій області ми неодноразово чули питання проведення федералізації. Хоча й вони базувались на непідтверджених «страшилках» та нерозумінні процесу реформування в Україні й, очевидно, були пов’язані з чутками, які намагалися прив’язати до реалій», – акцентував пан Томенчук.

Як розповіла Катерина Сідаш, координатор проекту «Подолання стереотипів щодо децентралізації на основі європейського досвіду та законодавчих ініціатив», спільною рисою усіх областей є гострий брак комунікації та адекватної інформаційної роботи серед громад, відсутність чітких зрозумілих меседжів та спікерів, які б позитивно сприймалися на місцевому рівні. Основними проблемами є нерозуміння загальної логіки реформи, її етапів та послідовних системних та галузевих змін, які доповнюватимуть та деталізуватимуть зміни до Конституції України та профільних законів про місцеве самоврядування тощо. «Були одиниці з усіх учасників семінарів, хто мав уявлення як відбувається процес децентралізації, яка його загальна логіка», – підкреслила пані Сідаш. Експерти зібрали понад 600 запитань з усіх регіонів. Серед основних – логіка реформ, галузеві зміни, утримання інфраструктури, особливо у сільській місцевості, повноважень нових органів місцевого самоврядування та процесу їхнього обрання та інші. Тобто, люди не мають цієї інформації на місцевому рівні.

За словами Ростислава Томенчука, 85% учасників інформаційних заходів вважають, що об’єднання територіальних громад і реорганізація адміністративно-територіального устрою становить, власне, реформу. Також поширеними стереотипами про децентралізацію є те, що реформа передбачає об’єднання областей, що влада хоче знищити село, що чиновники залишаться без роботи, реформа погіршить надання послуг на місцях тощо. Тому настільки важливо доносити інформацію щодо реформування місцевих громадам, пояснили експерти.