Моніторинг українських медіа за 15 лютого 2016 року

Все частіше лунають заклики Україні вийти з мінських переговорів і готуватися до військового вирішення Донбаського конфлікту, вважаючи, що Росія зупинилася тільки завдяки військовому опору України, а її ослаблення дозволяє розраховувати на успіхи силового варіанту вирішення питання.

Підготовка до заслухання прем’єр-міністра Арсенія Яценюка в Парламенті 16 лютого сфокусувала увагу громадськості. Більшість депутатських фракцій, але, судячи з усього, не більшість депутатів, підтримує відставку прем’єра і уряду. Проте, депутати вважають, що останнє слово залишається за президентом і фракцією Блоку Порошенко, зазначивши, що події можуть розвиватися абсолютно непередбачувано. У парламенті ж відзначають, що, за регламентом, слухання звіту прем’єра не передбачає обговорення питання про його відставку, а тільки прийняття рішення тільки з приводу самого звіту.

Відставка заступника генерального прокурора Віталія Касько завдала чергового удару по репутації президента Порошенко. Реакція громадськості та західних країн практично повторює реакцію на відставку міністра економіки Айвараса Абромавичуса. У зв’язку з цим, депутати від блоку президента пропонують звільнити генерального прокурора, і закликають до відставки прем’єр-міністра і його уряду, в якості виходу з нинішньої політичної кризи. Міхейл Саакашвілі, однак, вважає, що справа не у відставці прем’єра, а в необхідності зміни всіх правил політичної гри в країні.

У той же час, неоднозначна оцінка результатів співробітництва України з МВФ, а також прогноз про наступ досить тривалого періоду нестабільності уряду, які прозвучали від губернатора одеської області Міхеїла Саакашвілі, можуть далі підірвати інвестиційний імідж України. На тлі цього, експерти розходяться в думці з приводу ситуації, що склалася на валютному ринку країни. У підсумку експерти відзначають практично рівні потенціали, як для зміцнення, так і для подальшого ослаблення національної валюти.

СИТУАЦІЯ НА ДОНБАСІ
Мінські угоди не стануть вирішенням проблеми для України на Донбасі, а врятувати становище можна лише військовим втручанням, вважає російський опозиційний політик, лідер партії “Західний вибір” Костянтин Боровий. “Фраза “Немає військового вирішення проблеми” – це обман. Рішення є, і тільки військове. Зупинити агресію в Грузії вдалося саме військовою силою. Теж саме і з Донбасом. Розраховувати на те, що Путін, який не виконує міжнародні угоди, почне дотримуватися Мінські – це або дурість, або прагнення не вирішувати проблему, а саме поставити галочку”, стверджує Боровий. На думку російського політика, Мінські угоди стали результатом унікального політичного тиску на президента Петра Порошенка і Україну в цілому. “Путін зупинився тільки тому, що у нього не було сил продовжувати цей військовий процес. Якби сили були – ніхто б його не зупинив. А сьогоднішній стан справ на Донбасі більше, ніж влаштовує Росію. На Донбасі засіли відверті бандити. Від них і зараз проблем багато, а скільки їх буде, коли стане відомо, чим вони там займалися … Немає сумнівів в тому, що там будуть відкриватися і факти етнічних чисток, і масові поховання людей”, впевнений російський опозиціонер. “Тому рішення проблеми Донбасу – тільки військове. Це важке рішення, яке буде супроводжуватися жертвами. Але якщо Україна хоче позбутися від цієї проблеми – найправильніше оголосити про денонсацію Мінських угод і почати вирішувати її військовим шляхом. Путін не гідний того, щоб з ним розмовляли мовою міжнародних договорів”, вважає російський політик.

КРИМ
Росія мріє закрити питання Криму? Але це питання ніколи не буде закритим для нас і для світової спільноти, як і питання Донбасу, поки окуповані території не повернуться до складу України, і поки не будуть відновлені кордони нашої держави, які були визнані світовою спільнотою”, коментував секретар РНБО Олександр Турчинов слова прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва з приводу “закриття питання Криму”. Для Росії є тільки одна можливість закрити це питання: забратися з окупованих територій, підкреслив секретар РНБО.

У Міністерстві закордонних справ України приступили до виконання завдань, пов’язаних з організацією міжнародних переговорів по деокупації Криму в рамках формату “Женева плюс”, повідомив директор департаменту МЗС Олексій Макєєв. “Завдання щодо організації міжнародного переговорного процесу вже є і ми почали їх реалізовувати в рамках Мюнхенської конференції з безпеки в контакті з іншими країнами світу”, заявив дипломат. “Я б не хотів зараз говорити докладно. Ця робота почалася. Нам потрібно зрозуміти, яким чином, найбільш ефективно ми могли б створити цей переговорний майданчик. Представники Російської Федерації все ще намагаються робити вигляд, що теми Криму не існує для Росії. Тема Криму існує для всього світу. Потрібно зробити так, щоб Російська Федерація, нарешті, це теж зрозуміла”, заявив директор департаменту політики та комунікацій.

БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ
Наказ про звільнення Касько вже видали. “Завтра на нього чекають на видачу трудової книжки”, повідомив прокурор ГПУ Владислав Куценко. “Буду займатися адвокатською практикою і діяльністю в сфері кримінальної юстиції“, повідомив заступник генерального прокурора Віталій Касько, який подав у відставку в понеділок. За його словами, останньою краплею для його відходу з Генпрокуратури стала ліквідація генпрокурором Віктором Шокіним слідчого управління Генеральної інспекції і висновок прокурорів Генінспекціі зі штатного розпису. “Ми вважаємо, що це справжня піар-акція. Оцінку його роботі, якщо він дійсно подасть рапорт … дасть суспільство, ми проаналізуємо, що вдалося пану Касько, а що не вдалося на посаді заступника генерального прокурора України”, заявив прокурор ГПУ Владислав Куценко.

Посол США в Україні Джеффрі Пайетт назвав відставку замгенпрокурора України Віталія Касько ударом по просуванню реформ в країні. “Касько був чемпіоном по змінам в Генеральній прокуратурі. Його відставка – це удар по просуванню реформ в Україні”, написав Пайетт. Україна заслуговує прозорої судової системи і встановлення верховенства права на всіх рівнях замість всепроникної корупції і кумівства. “Сполучені Штати будуть продовжувати надавати допомогу тим, хто в прокурорської системи прагне працювати за новими правилами”, підкреслив Пайетт.

Глава парламентського підкомітету з питань протидії корупції звинуватив уряд в найвищому рівні корупції. “Було підписано розпорядження 7 травня 2014 року про погодження переліку компаній, яким перераховуються 2,9 мільярда гривень коштів Кіотського протоколу. В результаті зафіксовано, що все це – підставні фірми, і ніхто не поніс ніякої відповідальності. Поки це все називається покриванням і круговою порукою, тому що за цим стоять політичні наслідки. Це найвищий рівень корупції”, підкреслив Юрій Дерев’янко. “Сфери, в яких корупція ще не подолана – це енергетика, газ, сфери, де є монополії. Складовою корупції є монополізм і олігархічний вплив на якісь процеси”, зазначив Дерев’янко. Сфера транспорту також є яскравим прикладом корупційних схем. “Наприклад, авіаперевезення. Яким чином у нас виходить так, що на ринку є один оператор, який диктує ціни всім? Чому влада не здійснює жодних кроків, щоб цей ринок був демонополізовано? У споживача немає альтернативи, немає вибору. Влада повинна забезпечити конкурентність на ринку, влада повинна забезпечити створення таких умов”, вважає Дерев’янко.

РЕФОРМИ
Відсутність змін у системі управління Україною очевидна – при владі залишаються одні і ті ж люди. Все, що робиться – це видимість робочої атмосфери, заявив військовий експерт Олександр Кривоносов. “У те, що сьогодні ввечері і вночі парламентарій сидить і посилено працює, я не вірю. Система не змінюється. Не змінюється абсолютно нічого. Та ж Тимошенко вже “виповзає”, і під неї готується нова посада …. У нас є озброєння, у нас є армія і волонтери. Але ні! Ми нічого не робимо. Це – 100% зрада”, вважає експерт.

Приватизація державних підприємств, запропонована Абромавічусом, дорівнює злочину проти українського народу, вважає народний депутат, глава парламентського підкомітету з питань протидії корупції Юрій Дерев’янко. “Ми, політична партія ”ВОЛЯ”, категорично проти того, щоб зараз, у такій страшній кризі, за безцінь продати активи, що стоять реально в десять разів дорожче. Це просто злочин проти українського народу”, заявив нардеп. “Всі розмови на рахунок того, що державні підприємства – це розсадник корупції, йдуть від лукавого, тому що є величезна кількість державних підприємств у Франції, США, Німеччини, і у них там немає розсадника корупції, у них є менеджмент, який наймається через конкурс, який працює ефективно і показує хороші результати”, зазначив Дерев’янко.

Україні невигідно співпрацю з Міжнародним валютним фондом, оскільки МВФ завжди намагається контролювати дії уряду, заявив губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі в ефірі радіостанції “Ера”. “Для нас ідеальна ситуація, щоб МВФ взагалі тут не було. З Грузії ми вивели МВФ через рік. Позбулися, і слава Богу”, зазначив губернатор. “МВФ – він, як хірург. І коли тобі на пальці потрібна перев’язка, він говорить: навіщо перев’язка, давай тобі всю руку відріжемо, навіщо возитися, не будемо ризикувати”, заявив Саакашвілі.

ЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ
У найближчому майбутньому варто очікувати подальшого ослаблення гривні, прогнозує екс-заступник голови Нацбанку України Сергій Яременко. “Я дотримуюся точки зору, що у ринку немає ресурсу для того, щоб зробити цей рух менш динамічним. По-перше, він відбуватиметься за рахунок діяльності банків (зараз у банків немає джерела доходів від кредитування, і тому більшість з них працює на валютному ринку, де вони отримують маржу). По-друге – це позиція імпортерів, які на будь-яких умовах намагаються купити товар”, заявив експерт. На його думку, в найближчому майбутньому буде мати місце поступове ослаблення гривні.

У людей немає стільки гривень на руках, тому курс долара не зможе в найближчі дні перетнути позначку в 28 гривень“, заявив екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко. Курс долара продовжує рости через політичну нестабільність в Україні. “При нестабільності в політиці експортери притримують валютну виручку за кордоном. Люди, які можуть вилетіти з високих посад і бізнес-середовища, намагаються вивести гроші за кордон або перевести в готівку. Все це створює напругу на валютному ринку”, вважає Олександр Савченко. Коли політична нестабільність закінчиться, курс може знизитися, прогнозує фінансист.

ПРЕЗИДЕНТ
Президенту Петру Порошенко не вдасться впоратися з тією ситуацією, яка знову назріває в Україні. “Я хочу вам сказати чесно: Порошенко на екрані і Порошенко на Банковій – це дві різні речі. У нього не вистачить сил і мужності справитися з ситуацією в країні. Він занадто пов’язаний як колишній олігарх і як колишній міністр. Тому моя думка така: навіть не народ повинен сказати своє слово, а війська. Потрібно вводити воєнний стан, і при владі повинні бути військові”, заявив військовий експерт Олександр Кривоносов.

Призначення Шокіна генпрокурором є помилкою Порошенко: нинішньому президентові, як і попередньому, генеральна прокуратура потрібна як інструмент для виконання політичних замовлень, заявив народний депутат Олег Ляшко. “Весь світ говорить про корупцію, про втрату довіри. Всі звертаються до президента про звільнення Шокіна, але він продовжує його тримати. Чому? Тому що Шокін виконує політичні замовлення”, стверджує Ляшко. За весь останній рік єдиною заслугою Шокіна як генпрокурора можна назвати лише те, що він кум президента. “Але цього недостатньо для того, щоб реформувати прокуратуру. Людина, яка 20 років будував корупційну систему просто не може тепер її реформувати”, резюмував Ляшко.

УРЯД
Всіх депутатів, крім членів “Народного фронту” об’єднує відставка Яценюка, повідомив на своїй народний депутат Борислав Береза. “Перебуваю зараз на Погоджувальній раді … Єдине, що об’єднує всіх, крім НФ, це відставка уряду Яценюка”, розповів нардеп.

Група депутатів фракції “Блоку Петра Порошенка”, близька до єврооптимістів, а також частина антикорупційної платформи БПП представили план заходів, спрямованих на подолання політичної кризи в Україні і перезавантаження системи влади. Депутати пропонують главі держави звільнити генерального прокурора Віктора Шокіна, закликати прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і Кабмін добровільно піти у відставку, а також ініціювати підписання Меморандуму принципів взаємодії між урядом, парламентом і президентом. Крім того, на думку депутатів, Порошенко і голова фракції БПП Юрій Луценко повинні закликати Ігоря Кононенко скласти депутатський мандат.

Фракція “Блок Петра Порошенка” підтримає відставку уряду Арсенія Яценюка, заявив народний депутат від партії Сергій Каплін після засідання фракції за участю президента Порошенко і прем’єр-міністра Яценюка. “Було прийнято чітке рішення майже одноголосно фракцією БПП висловити недовіру роботі Кабміну, і було прийнято рішення зібрати в разі висловлення недовіри підписи. Завтра фракція, я переконаний, в повному складі проголосує, дасть свої необхідні голоси, дасть свої підписи, і ми будемо формувати новий уряд. Є необхідні 226 голосів для того, щоб висловити недовіру Яценюку, зібрати за лічені хвилини необхідні підписи, подати в комітет, розглянути і поставити питання про ліквідацію режиму Яценюка”, заявив Каплін.

Наша фракція одноголосно прийняла рішення не голосувати за відставку уряду“, заявила заступник голови фракції НФ Вікторія Сюмар. Ситуація з можливою відставкою уряду не прогнозована. “Ця ситуація не стільки під відставку уряду, скільки під перевибори. Я думаю, що переговори триватимуть з окремими групами, відверто кажучи, можливо, що голоси будуть. Це буде залежати від то кількості голосів, які дасть БПП”, зазначила Сюмар. У той же час Вікторія Сюмар та голова фракції НФ Максим Бурбак виключили можливості голосування окремих членів фракції за відставку Яценюка.

Окремі політичні сили намагаються створити ситуацію, коли відставка уряду буде вірогідною. НФ залишається на своїй постійній позиції”, заявив депутат від “Народного фронту” Андрій Тетерук. “Ми повинні берегти позицію, тому що із зовнішньою агресією відставка уряду – це колапс для країни … Будь-які заворушення, які створюються в парламенті, або в уряді, тільки сприяють погіршенню економічної ситуації, але не навпаки. Тому ми будемо працювати над стабілізацією ситуації в країні”, підкреслив нардеп.

Відставка Яценюка неминуча і це дуже добре для України, вважає губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі. За офіційними даними у сьогоднішнього уряду всього лише 1% довіри. У жодній демократії світу такий уряд не може продовжувати залишатися біля керма і просити ще 3 роки на проведення реформ, заявив губернатор. “Ці всі розмови, що гривня впаде, Земля перестає навколо Сонця крутиться, що все буде дуже погано, що в країні буде війна – це все не відповідає дійсності. Тому що і війна, і падіння гривні, і зубожіння народу, і зростання тіньової економіки від 32% до 48%, і зникнення з державних підприємств мінімум 10-15 млрд доларів, все це – результати дії сьогоднішнього уряду. Український народ гідний кращого!”, вважає Саакашвілі. За його словами, він має намір поміняти “правила політичної гри” в Україні. “У мене амбіції набагато більше, ніж урядова посада. У мене мета – змінити політичний клас і правила гри. Прем’єрів в Україні буде дуже багато в наступні роки, уряд буде змінюватися часто, це мій прогноз. Але людей, які поміняють правила політичної гри, буде дуже мало”, заявив голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі. “Моя мета – існуючу еліту замінити новою”, підкреслив глава Одеської ОДА. Саакашвілі уточнив, що зацікавлений залишитися у владі, в разі, якщо в Україні зміниться політична система.

Відставка Яценюка може дати уряду кредит довіри ще на 6-12 місяців для проведення реформ. Відставка прем’єр-міністра Арсенія Яценюка необхідна через кризу довіри, заявив міністр економічного розвитку України Айварас Абромавічус в інтерв’ю. “Щоб повернути довіру населення, потрібно зробити дуже радикальні зміни. Після зміни двох міністрів люди не скажуть, що готові ще чекати”, зазначив міністр. “На чолі уряду повинна бути людина просто з найчистішої репутацією, яка, на мою думку, у Яресько, і якої не може бути ні у одного українського політика, який в політиці довше ніж півтора року”, вважає Абромавічус. “Її потрібно вмовляти прем’єру і президенту, гарантувати, що їх партії будуть голосувати за всі кабмінівські ініціативи”, впевнений Абромавічус.

Збереження політичної цілісності уряду призведе до парламентських перевиборів, попереджує народний депутат, глава парламентського підкомітету з питань протидії корупції Юрій Дерев’янко. “Я вважаю, що їм потрібно йти геть, а не шантажувати Україну. Якщо у них є бажання працювати на Україну, вони можуть це зробити, замінивши команду чиновників на тих, які можуть це робити. Але, швидше за все, так не станеться, і все це призведе до парламентських перевиборів”, прогнозує нардеп.

Новим прем’єром має стати людина, яка відстоює інтереси держави, а не партії, яка його призначила, заявив Голова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко після Погоджувальної ради в понеділок, 15 лютого. “Уряд в повному складі має піти у відставку. І сьогодні вже не тільки фракції парламенту, але і все суспільство вже вимагає відставки уряду на чолі з прем’єр-міністром”, зазначив Юрій Бойко. “Квотний принцип себе повністю дискредитував, і провладні фракції це підтвердили”, зазначив народний депутат. За його словами, Опозиційний блок готовий надати свої підписи за відставку уряду. “Якщо до нас потраплять підписні листи, ми дамо свої підписи”.

Перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій виключає можливість розгляду 16 лютого в ВР постанови про недовіру уряду. “Завтра звіт буде. Завтра буде голосування – прийняти або не прийняти звіт. Завтра постанова про недовіру, на яку збирають підписи, не може стояти навіть логічно і формально”, заявив Парубій. “Завтра цього голосування не буде, завтра буде заслуховування звіту, дискусія. І потім тільки питання про затвердження або незатвердження звіту, що не тягне жодних наслідків за собою”, уточнив перший віце-спікер.

ІНШІ НОВИНИ
Україна офіційно припиняє транзитні переміщення вантажних автомобілів Російської Федерації по території країни, йдеться в рішенні уряду, передає прес-служба Кабміну. Відзначено, що Росія, порушуючи правила і процедури Світової організації торгівлі і двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень, в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів по території РФ.

Україна почала технічні консультації з Росією з питання транзитних автомобільних перевезень між країнами, повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. “Сподіваюся, найближчим часом буде вироблено зважене рішення по цій темі”, зазначив міністр. Пивоварський не вважає порушенням підтримані вже в десятці областей України акції активістів з блокування російських фур … Тоді як обмеження Росією українського транзиту є прямим порушенням міжнародного законодавства.