Основне про реформи за 17 лютого 2016 року

17 лютого  загальна кількість згадок реформ в ЗМІ склала 194 повідомлення. Згадки реформ нейтрально-позитивного характеру склали 80% від загальної кількості. Частка негативу суттєво не змінилася і склала 20%. В ТОПі серед реформ за кількістю згадок в нейтрально-позитивному полі – оновлення влади та антикорупційна реформа, загальна концепція реформування. Антикорупційна реформа  стала лідером за кількістю негативних згадок.

  1. Оновлення влади та антикорупційна реформаПосол Європейського союзу Ян Томбінський розкритикував ухвалений Верховною Радою законопроект про електронні декларації. Томбінський заявив, що ухвалений закон про електронні декларації викликає розчарування, адже не відповідає зобов’язанням по боротьбі з корупцією, які взяті керівництвом України. Також Томбінський зазначив, що вітає прийняття в першому читанні законів з питань повернення активів та управління (4056) і  арешту активів та спецконфіскації (4054), але  прийнятий 16 лютого закон “Про прокуратуру” (№4055) надає занадто багато повноважень Генпрокурору у питані відхилення кандидатів на спецпрокурора антикорупційної прокуратури. Детективи Національного антикорупційного бюро України спільно з працівниками Національної поліції викрили голову Козівського районного суду Тернопільської області при одержанні неправомірної вигоди в розмірі понад 54 тис. грн. Також детективи Національного антикорупційного бюро затримали прокурора Генеральної прокуратури, який пропонував хабар у розмірі 10 тис. доларів членам конкурсної комісії бюро за позитивне вирішення питання про його працевлаштування на керівну посаду в Антикорупційне бюро. Грузинський  журналіст Олег Панфілов зазначив, що побороти корупцію в Україні і почати реформи поки неможливо, так як сама країна наразі не готова до таких змін.
  2. Загальна концепція реформування . США заявили про те, що відставка генерального прокурора України Віктора Шокіна розцінює ними як сигнал, який свідчить про серйозне ставлення України до готовності проводити реформи.  Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що західні партнери зацікавлені в політичній стабільності України для проведення реформ.Народний депутат Юрій Луценко заявив, що формально Кабінет міністрів Арсенія Яценюка не пішов у відставку, але розтратив довіру 4 парламентських фракцій і тепер тримається тільки на голосах народних депутатів від “Народного фронту”, тому він не має бази для проведення реформ і повинен піти у відставку. Голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі прокоментував те, що 16 лютого відбулося те, що завжди неминуче відбувається, коли після революції не відбувається революційних реформ – реставрація старого режиму.Народний депутат Ірина Геращенко закликала Кабінет Міністрів піти у відставку, та зазначила, що уряд, який втратив довіру суспільства, не може бути локомотивом реформ. Директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко зазначив, що осообистість прем’єра важлива для МВФ тільки з точки зору можливої швидкості проведення реформ, для кредиторів важливо тільки одне – як швидко з’явиться уряд, здатний проводити реформи.
  3. Реформа управління державною власністю. Було повідомлено, що Держкомпанії України зі списку топ-100 протягом 9 місяців 2015 року отримали чистий прибуток у розмірі 2,2 млрд грн проти збитку у розмірі 66,5 млрд грн за аналогіний період 2014 року.
  4. Реформа правоохоронної системи. Глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе зазначила, що на новому етапі реформи МВС на великі траси повернуться патрульні екіпажі.
  5. Судова реформа. 17 лютого в Україні розпочалася переатестація суддів.
  6. Реформа державних закупівель. Президент Петро Порошенко підписав Закон України №922-VIII Про публічні закупівлі. Заступник  міністра економіки Максим Нефьодов зазначив, що система електронних закупівель ProZorro буде економити 50 мільярдів гривень щорічно.
  7. Реформа фінансового сектору. Національний банк України надав доступ до операцій з підтримки ліквідності банкам, віднесеним до категорії проблемних.