Незалежно від того, хто переможе на виборах, Франція продовжить підтримувати Україну – парламентарі Національної Асамблеї

WATCH IN ENGLISH

Франція пильно стежить за подіями в Україні і надалі продовжить підтримувати її на шляху до демократичних перетворень. Про це заявили Даніель Оруа, голова Комітету Європейських справ Парламенту Франції, та Ремі Поврос, голова парламентської групи дружби Франція-Україна Національних Зборів Франції, розповідаючи про підсумки свого візиту до України під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Своїм візитом ми хотіли нагадати, що ми солідарні з вами, і від імені Франції засвідчити, що ми на вашому боці», – заявила Даніель Оруа. «Україна – дуже молода демократія, її становлення супроводжується величезними викликами, і ми будемо підтримувати вас на цьому шляху», – додав Ремі Поврос.

Даніель Оруа розповіла, що під час свого візиту парламентарі зустрілися зі своїми колегами із Верховної Ради, а також із представниками громадськості, і були приємно вражені активністю громадянського суспільства та його включеністю у реформаторські процеси.

Незалежно від результатів виборів, позиція Франції залишиться незмінною

Парламентарі зауважили, що незалежно від того, який кандидат переможе на майбутніх президентських виборах у Франції, це не змінить позиції країни відносно підписаних угод у нормандському та у мінському форматах. «ЄС – це не ринок, це формальне об’єднання навколо спільних цінностей, серед яких – право народів самим обирати власне майбутнє і повага до територіальної цілісності держав. Якщо зміниться політична більшість, можна очікувати певної зміни ставлення, проте навряд чи перегляду наших зобов’язань щодо України, навіть якщо деякі наші  парламентарі займають набагато радикальнішу позицію», – зазначив Ремі Поврос.

Франція не перешкоджає запровадженню безвізового режиму

Даніель Оруа зауважила, що здивована чутками в українських ЗМІ про те, що Франція начебто виступає проти якнайшвидшої лібералізації візового режиму України з ЄС. Подібні чутки, якщо продовжаться, можуть мати значний деструктивний вплив на рівні громадської думки у Франції. «Франція не виступає проти скасування віз. Франція – правова країна, це, крім того, одна із країн, що прийняли багато біженців. Нас дуже дивують такі звинувачення, і потрібно, щоб вони припинилися»,- підкреслила вона.

«Мова йде тільки про запобіжники, про які попросили декілька членів ЄС на випадок, якщо після запровадження безвізового режиму вникнуть певні проблеми.  Як тільки знайдуть рішення щодо цих запобіжників, рішення буде прийнято», – додав Ремі Поврос.

Парламентарі зазначили, що для обох країн був би корисним тісніший обмін інформацією про переваги взаємної співпраці.