Понад 1300 гектарів земель Тарутинського степу розорали – екологи

Понад 1300 гектарів особливо цінних земель Тарутинського степу вже розорено. У жовтні 2016 року невідомі на той час особи почали розорювати об’єкт природно-заповідного фонду. Про це повідомила під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Софія Шутяк, провідний юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина». Організація подала позов до Одеського господарського суду. Наразі справа залишається без розгляду.

«Тарутинський степ – це унікальна частинка Одеської області і взагалі України. Це найбільший, після Асканії Нової, степовий заказник», – розповіла Софія Шутяк. До 1993 року степ використовувався як військовий полігон. За словами Олексія Василюка, наукового співробітника Інституту зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України, саме завдяки цьому степу дика природа збереглася. «На той момент, коли Тарутинський загальновійськовий полігон ще був полігоном, він був утричі більший, ніж Асканія Нова. Потім його розорали. Залишився зараз лише клаптик трохи більше 5 тисяч гектарів», – зазначив Олексій Василюк.

У 2012 році степ встигли зробити заказником, але статус об’єкту місцевого значення виявилося недостатньо для збереження унікальної екосистеми степу. Міністерство оборони України намагається взагалі його ліквідувати, що юридично є неможливо. «3 місяці тому Секретаріат Бернської конвенції визнав Тарутинський степ об’єктом Смарагдової мережі», – повідомив Олексій Василюк. Це означає, що степ є ключовою на рівні Європи територією для збереження біорізноманіття. Відповідно степ має набути статусу загальнодержавного значення. Екологи підготували клопотання до відповідних органів.

«У 2017 році ми можемо втратити ті живі частинки рослин, які залишилися у Тарутинському степу. Те, що він розорений, це ще не значить, що він повністю мертвий», – додала еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Катерина Полянська.