Діяльність тваринницьких комплексів шкодить довкіллю та здоров’ю нації – активісти

Діяльність тваринницьких комплексів шкодить довкіллю та здоров’ю нації. На цьому під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі наголосила Ольга Мелень-Забрамна, керівник юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина». По всій Україні біля комплексів забруднюється повітря, водні об’єкти та ґрунти. Обмеження повноважень та кількості контролюючих органів і позбавлення місцевих жителів права впливати на процес прийняття рішень призвели до неконтрольованості та безкарності представників аграрного бізнесу. «Останнім часом у ЗМІ з’являється багато інформації про факти, що люди, не витримуючи тиску від свинокомплексів та птахокомплексів, виходять і блокують автодороги», – розповіла вона. Згідно з офіційною статистикою, у кожній області України налічується більше 100 великих тваринницьких комплексів. По усій Україні – близько 4 тисяч.

На території Івано-Франківської області працює 7 великих свиноферм датського інвестора, який почав свою діяльність 2005 року. «Ми вважали, що це є європейські стандарти роботи та робочі місця. Але зараз – це екологічне лихо.[…] Через відсутність обладнання на свинофермі – фільтрів, герметичності гноєсховищ, вкрай забруднене повітря», – зазначила Марія Антонів, жителька села Сівка-Войнилівська. Вітри несуть у село усі небезпечні речовини, так як село знаходиться нижче ферми, забруднюється вода у криницях. Екологічний податок для інвестора при цьому занижений у 10 разів.

Активістка ГО «Своя Земля», жителька села Білики Полтавської області Лілія Плужник, розповіла, що 2011 року у область прийшов російський інвестор – бізнесмен Орлов. «Свинокомплекс був розрахований загальною кількістю на 12 тисяч свиней на рік. Одночасне утримування – 6 тисяч. На підтримку даного свинокомплексу державний бюджет виділив 34,6 мільйонів гривень», – розповіла Лілія Плужник. У результаті очисні споруди не побудували – просто використали стару каналізаційну систему, яка залишилась від попереднього комплексу. По факту кількість свиней перевищувала 60 тисяч. Каналізаційний газ накриває селище, використовується велика кількість артезіанської води. Через обурення громади свинокомплекс обіцяють закрити до 1 квітня.

Житель села Велика Стратівка Вінницької області Людмила Коломієць повідомила про плани будівництва другої черги птахоферм «Наша Ряба». Перша черга пташників побудована близько 7 років тому. Вона розповіла: «Нас запевняв інвестор та місцева влада, що дане будівництво є екологічно чистим, що це створення нових робочих місць та приваблення інвестицій у розвиток нашого району». Наразі люди потерпають від смороду, дороги зруйновані вантажівками. Крім того, інвестор, після мітингу мешканців села, почав створювати фейкові громадські слухання щодо нових будівництв. На звернення громади до різних рівнів влади відповіді немає. Таким чином, жителі з різних куточків України, які живуть поблизу свино- та птахоферм підготували звернення до Президента та уряду про допомогу у захисті їхнього життя та здоров’я та довкілля.

Народний депутат України Остап Єднак прокоментував ситуацію: «Нормальна регуляція, європейські правила та стандарти, вони якраз є тим, що може врегулювати і якимось чином налагодити адекватні правила ведення бізнесу». У жовтні минулого року закон, який мав би врегулювати ці питання, був заветований Президентом. Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, уряд повинен ухвалити надважливий документ про оцінку впливу на довкілля, що визначить правила гри та норми діяльності, зокрема, тваринницьких комплексів.