Я був проти децентралізації, поки не побачив усі її можливості для розвитку громади – голова Глобинської громади Полтавщини

WATCH IN ENGLISH

1 квітня виповнюється 3 роки з початку реформи місцевого самоврядування в Україні. Чого вдалося досягти за цей час, а над чим ще треба працювати, з’ясовували на прикладі Глобинської ОТГ з Полтавщини у рамках проекту Українського кризового медіа центру «Речники громад». «Я був певний час противником реформи. До тих пір, як не подивився на перспективи, не прорахував всі позитивні моменти для громади: повернення повноважень по управлінню, фінансовий потенціал. Субвенція від держави – це одне, але ж ти бачиш свій потенціал, можливості інвестиційних програм. Ми невеличкий центр, але потужний по виробництву. Було боляче бачити, як знищується, наприклад, дорожня інфраструктура, а у нас нема можливості її відремонтувати», – зазначив Станіслав Джусь, голова Глобинської об’єднаної територіальної громади Полтавської області.

Саме формат об’єднаних територіальних громад є оптимальним для якісної реформи місцевого самоврядування. «Окремі населені пункти чи маленькі сільські ради не можуть проводити таку реформу. У них не буде можливості сформувати органи управління, щоб надавати якісні послуги громадянам. Є цифри надходження, але можливості їх використати, щоб вирішувати проблеми, є не у кожного», – вважає голова Глобинської ОТГ.  Після об’єднання бюджет громади зріс з 18 до 84 мільйонів гривень. За цей час вже втілили 60 проектів. Серед них капітальні ремонти та утеплення будинків культури, термомодернізація дитячих садочків, будівництва нових садочків та збільшення можливостей вже існуючих, оснащення комп’ютерного класу та капітальний ремонт доріг. «По кожній сільраді були зроблені проекти по капітальному ремонту доріг. Старости напрацювали, які об’єкти варто відремонтувати. У минулому році ми провели п’ять проектів по капітальному будівництві доріг. По поточним ремонтам було зроблено більше 13 тисяч квадратних метрів ямкового ремонту», – розповів Станіслав Джусь.

У медичній сфері, громади чекають від Верховної Ради прийняття необхідних законорачих актів, які б зрушили з місця медичку реформу. «Поки є лише концепція. Необхідні зміни до законів, наказів, постанов. Це те, що казала Уляна Супрун: до 15 травня Парламент має проголосувати за зміни до законодавства щодо медичних послуг. Це стримує надання нами цих якісних медичних послуг в громаді, та й у всій державі», – вважає голова Глобинської ОТГ.

60 мільйонів гривень передбачили витратити протягом 4 років на комплексну програму освіти у громаді. «Тільки з вересня минулого року ми витратили 3,6 мільйони на школи, на матеріально-технічну базу ще 882 тисячі. У цьому році отримали державну субвенцію на закупівлю кабінетів більше 4 мільйонів гривень. Будемо виділяти кошти на покращення матеріальної бази, методичних кабінетів. Обдарованим дітям призначаємо стипендії», – розповів пан Джусь.

Поводження з твердими побутовими відходами є загальнонаціональною проблемою і ще одним стимулом для об’єднання. Особливо, коли громади випереджають загальнонаціональні зусилля з вирішення цієї проблеми. «Поодинці жодна сільська рада  не зможе вирішити проблему зі сміттєзвалищами. Є концепція поводження з відходами в області. Але з 2018 року є зобов’язання з сортування, тому в нас є своя програма. Напевно, ми швидше поставимо свою сортувальну станцію на сміттєзвалищі. А це й ще додаткові робочі місця», – розповів Станіслав Джусь.

Ще один козирем громади є муніципальна міліція, яка забезпечує громадський порядок та слідкує за дотриманням благоустрою. «Дуже чекаємо на закон про муніципальну варту. Законопроект лежить У Верховній Раді, чомусь його не приймають. Він дуже важливий для громад, які можуть у себе утримувати такі муніципальні міліції для забезпечення громадського порядку», – наголосив пан Джусь. Не менше у громаді чекають і на дозвіл використовувати землі поза межами населених пунктів. У цьому бачать додаткове джерело залучення інвестицій у громаду.