Потреба у безкоштовних ліках у лікарнях міста Дніпро забезпечена на 10% – результати дослідження

Потреба у безкоштовних ліках у лікарнях міста Дніпро забезпечена, у середньому, на 10%. Такі результати дослідження, проведеного Громадською організацією «Неурядова медійно-адвокаційна група» у співпраці з Українським центром суспільних даних та «БО «Мережа м. Дніпро». «Зміни на регіональному рівні можуть бути лише частиною результатів.  […] Потрібні системні зміни. На другому етапі нашого проекту ми проаналізували систему витрачання бюджетних коштів на закупівлю ліків у місті Київ і у 6 областях. Цей аналіз відбувався протягом 3,5 місяців», – розповів під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі голова Громадської організації «Неурядова медійно-адвокаційна група» Іван Красіков.

До лікарень Дніпра надіслали запити, щоб визначити, наскільки потреба у ліках пацієнтів задовільнена. У трьох лікарнях на лікування одного пацієнта виділялося 100 гривень бюджетних коштів. «Система бюджетного фінансування ліків не працює. Ліки не розподіляються рівномірно», – підсумував пан Красіков. Перевірити, як працює черга на ліки, неможливо. Лікарі посилаються на лікарську таємницю та заборону передавати персональні дані пацієнтів. Жодних юридичних норм, які б регулювали розподіл ліків у закладах вторинної медицини, не існує. Більшість пацієнтів ліки не отримують. Лікарні не мають системи обліку розподілу ліків.

Керівник Благодійної організації «БО «Мережа м. Дніпро» Олександр Колісник розповів про результати моніторингу роботи онкологічного центру міста Дніпро. Потреби дітей намагаються заповнити, інколи шляхом перерозподілу з інших державних програм. «Доросла онкологія, за словами лікарів, при потребі від близько 400 мільйонів гривень на рік, у середньому, з національної програми, фінансується від 5 до 12 мільйонів», – повідомив Олександр Колісник.

Дослідили процес закупівлі ліків у областях за тендерною процедурою з січня по квітень. «У більшості випадків ліки закуповуються дорожче, ніж є ціна виробника», – зауважив Іван Красіков. Сергій Васильченко, експерт проекту «Підзвітність для ефективності бюджетних витрат у системі охорони здоров’я у місті Дніпро», Український центр суспільних даних, зазначив, що, головним чином, це стосується наркотичних препаратів та антибіотиків. «Деяким вдавалося продати препарати удвічі дорожче, а інколи ціна була нижчою, ніж декларував виробник», – розповів він. Процедура є непрозорою та хаотичною, немає реєстру цін виробників, на який можна було б орієнтуватися. На ліках заробляють посередники.

Дмитро Шепель, керівник проекту «Підзвітність для ефективності бюджетних витрат у системі охорони здоров’я у місті Дніпро», Неурядова медійно-адвокаційна група, зазначив, що ціна ліків також залежить від регіону України. «Варто обговорити з профільним міністерством та спеціалістами таку ініціативу: якщо закупівля проводиться за переговорною процедурою, у того ж посередника, можливо, у випадку закупівлі за бюджетні кошти для певної категорії хворих. У цьому випадку закупівля має здійснюватися обов’язково у виробника або за цінами виробника», – переконаний він. Така процедура призвела б до економії бюджетних коштів.

Процес закупівлі, формування потреби і розподілу ліків у лікарнях має відбуватися прозоро. Пацієнти повинні мати максимум інформації щодо наявності необхідних ліків. Для цього необхідний реєстр пацієнтів та інформаційно-аналітичні системи у кожній лікарні для того, аби можна було моніторити процес розподілу ліків. Перші кроки до цього вже зроблені.