Активісти проведуть літні освітні табори, в яких культивують особисту відповідальність та активну громадянську позицію

Цього літа молодь матиме можливість провести 5 днів у одному з 20 освітніх таборів по всій Україні. Кожен табір має свою унікальну тематику.  Ключові теми – проектний менеджмент, лідерство, вступ до громадської діяльності,правозахист, а також взаємодія зі ЗМІ, новими медіа та органами влади. Учасниками програми є здебільшого молодь, віком від 16 до 30 років. Про це розповіла Марина Тужанська, голова міжнародної служби Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив» під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Тренерами ФРІ-таборів є експерти з бізнесу, права, успішні громадські активісти та відомі люди.Серед відомих спікерів– Володимир Феськов з ГО «Інститут Політичної Освіти», Олександр Солантай з руху «Сила Людей», Віталій Шабунін з Центру протидії корупції,  Олександр Положинський з гурту «Тартак». Віталій Селик, голова Ради старійшин Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив», додає, що запрошені спікери не отримують гонорару за свою роботу.

Бюджет табору складає 15-30 тисяч гривень. Він формується за допомогою внесків самих учасників та за рахунок співпраці з місцевим бізнесом.  «Внески учасників є мінімальними та доступними – від 30 до 50 гривень на день. […] Ми не фінансуємось будь-якими урядовим чи неурядовими організаціями, що забезпечують нашу незалежність, прозорість та впевненість у тому, що ФРІ лобіює саме інтереси молоді», – зазначає Олександр Ткачинський, член правління Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив».

Цього літа у ФРІ-таборах візьмуть участь близько 2 тисяч осіб. «Особливістю наших таборів є те, що вони є максимально доступними для простих студентів, як столичних, так і з регіональних міст. Це вдається досягти тому, що ми його робимо як для себе», – додає Віталій Селик. Надія Гранкіна, голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив», додає, що участю у таборах цікавиться також молодь з Польщі та Білорусії.

Програма кожного табору складається з окремих блоків. Останні відповідають загальній тематиці табору. До програми включені тренінги, воркшопи, майстер-класи, виступи відомих людей, відкриті дискусії, ігрове моделювання тощо. «Цього року вперше з’явиться  психологічна тематика таборів. Relax Camp у Миколаївській області складатиметься з таких блоків як тайм-менеджемнт, стресостійкість тощо», – додає Марина Тужанська.

Головна мета таборів – активізація молоді та розбудова громадянського суспільства в Україні. «Варто зазначити, що ми не лише працюємо, але і відпочиваємо.  У вільний час учасники можуть насолодитись мальовничою місцевістю, скупатись у водоймі, пограти в ігри на свіжому повітрі. Табір зазвичай закінчується вечірньою ватрою, на якій слухаємо мотиваційного спікера, а потім співаємо пісні під гітару», – зазначає Марина Тужанська.