Громадська рада доброчесності підготувала 140 негативних висновків щодо кандидатів до Верховного Суду

Громадська рада доброчесності підготувала 140 негативних висновків щодо кандидатів до Верховного Суду. «25 кандидатів вибули з конкурсу на етапі співбесід, 115 – отримали рішення колегії Вищої кваліфікаційної комісії про необхідність розгляду висновків Громадської ради доброчесності на пленарних засіданнях. 26 кандидатів було визнано такими, що не відповідають критеріям доброчесності і професійної етики, проте Вища кваліфікаційна комісія подолала 76 висновків», – розповіла Марина Соловйова, членкиня Громадської ради доброчесності, голова ГО «Андріївська пейзажна ініціатива», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Громадська рада доброчесності бере активну участь в конкурсі до Верховного Суду, надаючи Вищій кваліфікаційній комісії свої висновки щодо дотримання кандидатами критеріїв доброчесності та професійної етики. «Така практика участі громадськості – унікальна, і ми розуміємо свою відповідальність, щоб не дискредитувати ідеї, які були закладені», – зазначив співкоординатор Громадської ради доброчесності, адвокат Віталій Титич.

Серед головних критеріїв недотримання доброчесності – неповні відомості у декларації родинних зв’язків, подвійна приватизація службового житла, неправдива інформація про майно та фінансові зобов’язання тощо. Також серед кандидатів до Верховного суду є ті, які брали участь у політичних процесах, мали тісні зв’язки з тимчасово окупованими територіями та країною-агресором.

«Проблема у тому, що більшість висновків подолані і ці кандидати, щодо яких встановлені факти невідповідності критеріям доброчесності та професійної етики, мають реальний шанс потрапити до Верховного Суду», – зазначив Михайло Жернаков, член Громадської ради доброчесності, директор ФундаціїDEJURE та експерт Реанімаційного Пакету Реформ.

Наступний етап відбору – Вища рада правосуддя, яка, відповідно до закону, має право зупинити участь у конкурсі і не рекомендувати до призначення суддів, призначення яких негативно вплине на авторитет судової влади. Саме вона приймає фінальне рішення. «У Вищій раді правосуддя є, як мінімум, троє учасників даного конкурсу… Неможливо, щоб людина, яка призначає і яку призначають була в одній іпостасі», – додав Роман Маселко, член Громадської ради доброчесності, голова Ради громадського контролю при Національному антикорупційному Бюро України, активіст Автомайдану.