Українські виробники зброї наполягають на лібералізації процедури виходу на світовий ринок

Асоціація виробників озброєння та військової техніки України передала комітету Верховної Ради два законопроекти. Перший – зміни до закону про зовнішньоекономічну діяльність, які стосуються надання виробникам озброєння та військової техніки права самостійного експорту власної продукції та імпорту для потреб виробництва. Другий законопроект – правки до закону про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового та подвійного призначення. Правки стосуються систематизації та спрощення роботи служби експортного контролю. «Якщо країна може щось виробляти, але не може всередині країни все це спожити, тоді необхідна максимальна лібералізація експорту», – наголосив Вадим Кодачигов, президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки України, під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

Сьогодні в Україні основним монополістом на експорт озброєння є держава. Держава залишає за собою право повного контролю за експортом озброєння, саме вона несе відповідальність за поставки зброї до інших країн. Юрій Кіскін, директор компанії «Укрспецсістемс» звернув увагу на те, що інформація про всі необхідні документи для отримання дозволу на вихід українських приватних компаній-виробників озброєння на зовнішній ринок є дуже обмеженою та потребує багатьох уточнень.

Євген Рокитський, співголова правління Асоціації «Українська оборонна та безпекова промисловість», підкреслив, що Україна конкурує по собівартості озброєння з країнами Балтії, Румунією, Болгарією, Польщею та Індією, тому існує необхідність зміцнення експортного потенціалу. «Міністерство економічного розвитку та торгівлі України відкрите для співпраці», – підкреслила Ольга Кушнір, начальник вiддiлу стратегiчного планування в секторі оборони та безпеки Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

Генерал-лейтенант Дмитро Уманець, заступник директора компанії «Аеротехніка МЛТ», наголосив, що Україна, яка зараз перебуває у стані війни, має спочатку забезпечити свої Збройні сили, а потім вже говорити про експорт.