Чи потрібне медичній спільноті самоврядування, як у адвокатів – експертна дискусія

WATCH IN ENGLISH

Українська стоматологічна спільнота має отримати професійне самоврядування на рівні з іншими вільними професіями – адвокатами, нотаріусами тощо. Це передбачено Директивами Єврокомісії та Європарламенту. Відповідний закон зареєстрований і у Верховній Раді. Самоврядування сприятиме динамічному розвитку вітчизняної стоматологічної галузі та забезпечить високу якість стоматологічних послуг та конкуренцію та ринку. Таку думку висловили експерти під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі. «Самоврядування – це дерегуляція, відповідальність, простота, змагальність, якість та прозорість. Якщо ми перестанемо боятися, то зрозуміємо, скільки у нас важелів впливу. Ми маємо у цей процес увійти так само, як ми увійшли у інші європейські принципи», – зазначила Зоряна Черненко, експерт з медичного права, доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія».

У Верховній Раді України вже зареєстрований відповідний законопроект. Його автори – стоматологічна спільнота. Однак і вона не дуже впевнена в обраному шляху. «Є первинний документ від стоматологів. Він вже у Верховній Раді і містить основні засади європейських норм. Але станом на сьогодні однозначної готовності серед стоматологів немає, бо немає пояснення від держави, чим це все закінчиться. Як будуть втілені у життя ті положення, які ми підтримаємо», – зазначив Орест Штука, віце-президент Національної спілки стоматологів України, екс-президент Асоціації імплантологів України, член Координаційної ради МОЗ з питань стоматології. Закон про самоврядування сприятиме і незалежності спільноти від політичних змін у владі та нових призначень. «Міністри охорони здоров’я часто змінюються. І кожен починає свою реформу. Щоб не хвилюватися кожного разу, потрібно ухвалити закон про право на самоврядування у цій професії», – вважає Ігор Коліушко, експерт з публічного права, голова правління Центру політико-правових реформ.

Самоврядування сприятиме конкуренції у цій сфері. Зараз держава – головний монополіст, і саме вона диктує правила гри. «Монопольний ринок не може давати якісні послуги. Тільки група стоматологів може визнати когось стоматологом – це профільне визнання. Сьогодні це право має лише держава. Водночас лікарі вкладають особисті кошти у свою освіту, але держава її не визнає, хоча визнають пацієнти. Це треба змінювати», – вважає Лариса Дахно, голова правління Всеукраїнської Спілки Професійного Розвитку Стоматологів, член Координаційної Ради Міністерства охорони здоров’я України з питань стоматології, член Координаційної Ради МОЗ України з питань медичної освіти. Чинний порядок проходження оцінки відповідності перешкоджає доступу на український ринок якісної стоматологічної продукції. Це може призвести до зменшення конкуренції на ринку, підвищення цін на медичні послуги, погіршення їхньої якості тощо. «Жоден бізнес не готовий переносити цю вартість за рахунок свого прибутку. Ми остерігаємося того, що це буде перенесено на ціну. Це може призвести до зростання вартості матеріалів та інструментарію. Частина виробників матеріалів просто зникне з ринку. Конкурентне середовище зникне», – додав Микола Сліпченко, президент Громадської спілки «Всеукраїнська асоціація імпортерів та виробників стоматологічної продукції».

Самоврядування допоможе і з професійною освітою за європейськими стандартами. «Як зробити критерії існуючих та майбутніх провайдерів медичної освіти? Ми хочемо запропонувати, щоб лікар-курсант теж мав вільний вибір провайдера медичної освіти. Це допоможе побудувати якісну освіту у стоматології», – вважає

Максим Москаленко, доцент кафедри менеджменту охорони здоров’я інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, міжнародний член Американської школи керівників охорони здоров’я American College of Healthcare Executive ACHE.

Імідж України та її медичної спільноти також безпосередньо залежить від самоврядування. «За кордоном в українських спеціалістів світового рівня сьогодні немає юридичного підтвердження своєї діяльності. Самоврядування дозволить не лише українцям працювати в ЄС по контракту або робити операції, які тільки вони можуть зробити, але й люди з Європи зможуть відривати свої практики у нас», – додала стоматолог Антоніна Фартушина.

«При самоуправлінні усі сторони отримають свою вигоду. Держава – тому що є конролюючий орган, стоматологи – бо є орган, який представляє їхні інтереси, а пацієнтам завжди є куди звернутися», – підсумував Доктор Франц Карл Туппі, викладач стоматологічної клініки віденського медичного університету, екс-керiвник Інституту стоматологічної післядипломної освіти у Віднi.