У Криму продовжують незаконно вилучати майно українських військових – правозахисники

Починаючи з осені 2014 року, в окупованому Криму зафіксували 10 випадків незаконного вилучення майна українських військових. Ще 15 родин повідомили про погрози виселення. Випадки мародерства зафіксували у Сімферополі, Севастополі та Феодосії. Останній такий випадок відбувся наприкінці червня цього року. Про це розповів Максим Тимочко, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Незаконну експропріацію майна українських військових у Криму здійснюють так звані житлові комісії, в які входять представники так званих правоохоронних органів Республіки Крим та представники Міністерства оборони Російської Федерації, зазначив Максим Тимочко. У вилучене житло вселяють представників російської армії. «Як правило це офіцери ФСБ», – додав він. Віталій Набухотний, юрист Регіонального центру прав людини, зазначив, що у порушенні кримінальних справ у Криму власникам майна відмовляють. «Це зайвий раз демонструє намір представників окупаційної влади свідомо порушувати право власності на території окупованого Криму», – підкреслив він.

Владислав Селезньов, полковник Збройних сил України, власник житла в тимчасово окупованому Криму, зауважив, що українські військові та члени їхніх родин не відчувають на належному рівні захисту з боку держави у відстоюванні своїх прав на житло в окупованому Криму і закликав звернути увагу на цю проблему.