Рибоохоронний патруль, спрощення підприємницької діяльності, стимулювання рибного фермерства – Голова Держрибагенства відзвітувався за два роки роботи

«На початку моєї роботи нам вдалося спланувати те, що ми хочемо зробити. Більшість з цього нам вдалося. Частина ще перебуває у процесі регулювання», – зазначив Голова Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, представляючи звіт виконаної роботи та впроваджених реформ за два роки перебування на посаді.

Рибоохоронний патруль

Агентство ліквідувало рибінспекцію та створило рибоохоронний патруль. Запустили понад 20 управлінь по всій Україні. За перший пілотний рік Патруль вилучив в 2,5 рази більше незаконно добутої риби – 9,5 тонн. Нові працівники зафіксували порушення зі збитками на суму 65,1 мільйон гривень, що в 9 разів перевищує позначку 2016 року. Також Агентство підписало спільний меморандум з Міністерством внутрішніх справ задля сприяння у виявленні фактів незаконної діяльності працівників рибоохоронного патруля.

Спрощення підприємницької діяльності для рибалок-промисловиків

Держрибагенство спростило процедуру отримання дозволу на промлов. «Колись цей дозвіл можна було отримати лише в січні. Зараз дозвіл можна отримати протягом всього року. Строки скорочено з 30 робочих днів до 5», – повідомив пан Ковалів.

Стимулювання рибного фермерства

У вересні 2016 року Агентство підписало Меморандум з Асоціацією «Українських імпортерів риби та морепродуктів» з метою стимулювання українського виробництва риби та морепродуктів. Також вперше Європейський Інвестиційний Банк виділив на аквакультуру та переробку рибної продукції 1/3 від кредиту на суму 400 мільйонів євро. Надані кошти допоможуть залучити у галузь сучасні технології, посприяють розвитку малого та середнього бізнесу.

Посібник з аквакультури

У листопаді 2016 року Державне агентство випустило перший в Україні практичний посібник з аквакультури «Сучасна аквакультура: від теорії до практики».

Спільні проекти з міжнародними партнерами

Держагенство співпрацює разом з Естонією та Норвегією над впровадженням систем дистанційного моніторингу рибальських суден та звітності про вилов.

Контроль над державною власністю

Агентство також відновило контроль над танкером «Таманський» та державним риболовецьким флотом, що налічує 4 судна. Україна отримала вперше за 18 років дивіденди близько 40 мільйонів гривень за два роки роботи.

Серед інших напрямків роботи – боротьба з браконьєрством, розробка законопроектів про збільшення відповідальності за порушення правил рибальства тощо.