Музейники Донбасу вчилися у Карпатах: #музейвідкритонаремонт

З 2 по 5 жовтня на Івано-Франківщині відбувся ІІ воркшоп «Сучасні методи роботи музею» для працівників музеїв Донецької та Луганської областей. Організатор проекту – Мистецький напрямок Українського кризового медіа-центру за фінансової підтримки проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Воркшоп зібрав близько 40-ка представників музеїв Донбасу і є продовженням проекту «Музей відкрито на ремонт», розпочатого Мистецьким напрямком УКМЦ у 2016 року із залученням Слов’янського і Лисичанського краєзнавчих музеїв. Географія учасників охопила міста і музеї міст сходу України, а саме Краматорськ, Старобільська, Дружківки, Святогірськв, Слов’янськв, Авдіївки, Нескучного, Сонцівки, с.м.т. Графське, Лисичанська, Волновахи, Покровська, смт. Станиці Луганської, Лиманц, смт. Новопсков, Рубіжного, смт. Нікольське, Мілового, смт. Білокуракине, Костянтинівки, cмт. Біловодськ, Кремінної, смт. Новоайдар, Сватового, смт. Троїцьке, смт. Велика Новосілка, села Валер’янівка, Сєвєродонецька та смт. Новотроїцьке.

У перший і другий день музейники знайомилися та  обговорювали проблеми сфери і шляхи вирішення. Свої лекції представили запрошені експерти: Катерина Бадянова і Денис Панкратов провели семінар від «Метод Фонду», Дана Брежєва розповіла про перетворення музею на лабораторію, Євгенія Моляр дискутувала про сучасне краєзнавство на прикладі роботи мистецької ініціативи ДЕ НЕ ДЕ, Саша Долгий говорив про «Музей і міф», звертаючись до досвіду проекту «Музей міста Світлоград», Ольга Гончар представила Музей «Територія Терору» (Львів), Наталія Дзюбенко розповіла про теорію і реальність створення експозиції.

У наступні два дні гості з Донбасу відвідали Державний історико-культурний заповідник «Тустань» та Центр спадщини Вигодської вузькоколійки і обмінялися досвідом із представниками керівництва цих установ.

Наступний етап проекту – відвідання музеїв Донбасу учасників воркшопу організаторами та експертами проекту. Заново відкриваємо історичну спадщину Східної України – “Музей відкрито на ремонт II”.

Організатор  – «ГО Український кризовий медіа-центр» за фінансової підтримки проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II) що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Запрошуємо слідкувати за новинами проекту у соціальних мережах за хештегами #музейвідкритонаремент, #UСBI #UCMC та на сторінці «Культурна дипломатія між регіонами України».