Євген Нищук, міністр культури України

Збірка #ПісніВійни – це музичний літопис подій Майдану та війни на Сході – міністр культури

Сьогодні презентували альбом-збірку сучасних фронтових пісень #ПісніВійни. Це – підсумок однойменного соціально-мистецького проекту, який тривав півтора роки: активісти шукали пісні, написані учасниками АТО про пережите на війні, та записували їх у дуетах авторів і професійних виконавців. До альбому увійшли 15 композицій. На концерті-презентації  в «Українському домі» (5 грудня о 18:00) українські зірки виконуватимуть їх разом із учасниками АТО. «Максимум учасників, які за півтора роки записали диск #ПісніВійни, будуть на одній сцені в один вечір і в один час. Думаю, для кожного буде трепетно  виступати перед дуже поважною аудиторією – у залі будуть переважно військові. Це – пісні вдячності їм за те, що вони бережуть для нас мирне небо», – розповіла Галина Гузьо, автор та координатор соціально-мистецького проекту #ПісніВійни, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У проекті взяли участь вокальна формація «Піккардійська Терція», співак та композитор Павло Табаков, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя, Фома із групи «Мандри», Арсен Мірзоян, співачки Ірина Доля, Оксана Муха та Аничка Чеберенчик, а також фронтмен гурту Kozak System Іван Леньо, Віктор Винник із групи «Мері», співак Тарас Гаврик, сестри Тельнюк, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, співачка Анастасія Приходько, лідер гурту OT VINTA Юрій Журавель.

Мета проекту – привернути увагу суспільства до сучасної військової пісні і тем, які у ній піднімаються. «Подібний формат збірки дисків, з тими учасниками, з якими вони записані – це є літопис насправді. Історію, ви знаєте, в різні часи можна спотворити різним баченням, різним трактуванням, але пісня проникає в душу, вона іде через серце і її вже не «перекрутиш». Під час Майдану народжувалися пісні, які надихали, які допомагали вистояти, які стали символами тих подій. Так само і зараз на Сході України, хлопців, які там воюють, супроводжують пісні. Більше того, хлопці, які на передовій – вони самі пишуть ці пісні», – наголосив Євген Нищук, міністр культури України.

Альбом вийшов тиражем у 5000 примірників. Першу тисячу дисків відправили на передову, решту передадуть у школи на сході України, військові частини і госпіталі. Концерт у прямому ефірі транслюватиме «Армія FM». Також пісні є у вільному доступі у мережі Інтернет.