Місцеві регуляторні акти потрібно переглянути – Державна регуляторна служба

Громадська рада при Державній регуляторній службі України у відкритому зверненні до Президента України та Прем’єр-міністра закликає очільників держави організувати процес перегляду регуляторних актів, які діють у регіонах. Це допоможе привести їх у відповідність до чинного законодавства та зняти надмірне адміністративне навантаження з бізнесу, пояснив Сергій Доротич, голова Громадської ради при Державній регуляторній службі України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Зараз більшість питань, які стосуються функціонування бізнесу у регіонах, регулюють органи місцевого самоврядування. Однак чимало місцевих регуляторних актів уже не відповідають чинному законодавству. Багато з них ускладнюють роботу малого та середнього бізнесу.  «Існуючий стан справ не задовольняє ні підприємництво, ні кожного пересічного громадянина. Ми звертаємось до Президента і Прем’єр-міністра України з проханням звернути увагу на існуючий стан речей та, враховуючи міжнародний досвід та попередню позитивну практику перегляду регуляторних актів, вжити всіх заходів для реагування на місцях і створити інструменти перегляду цих регуляторних актів», – наголосив Сергій Доротич.

Перегляд актів передбачений законодавством, однак на практиці владні органи його не проводять. Головні критерії, на які необхідно звернути увагу під час перегляду актів – законність, адміністративне навантаження на бізнес, вплив на конкуренцію і корупційні ризики, які вони провокують.

«Закон про засади державної регуляторної політики передбачає, що всі регуляторні акти мають проходити повторне та періодичне відстеження результативності. На жаль, в багатьох випадках ці заходи або не проводяться взагалі, або регуляторні органи забувають включити до цих планів якісь регуляторні акти, які ухвалені дуже давно і передбачають, що бізнес має надавати якусь додаткову довідку, або якийсь документ дозвільного характеру, який не внесено до відповідного затвердженого законом переліку. Результат – або надмірне адміністративне навантаження на бізнес або хтось на тій довідці, яка не передбачена законом заробляє якісь гроші», – зазначив Олександр Пліва, член Громадської ради при Державній регуляторній службі України.  «Важливим моментом у процесі перегляду регуляторних актів на місцевому рівні має стати обов’язкове залучення до цих процедур представників бізнес-асоціацій, окремих підприємців та роботодавців», – додав В’ячеслав Биковець, заступник голови Громадської ради при Державній регуляторній службі України.

Методики з перегляду регуляторних актів уже існують та успішно застосовуються у деяких регіонах. «Насправді, інструменти для цієї роботи є. Ці інструменти спрямовані саме на те, щоб віднайти такі моменти, які б посилили можливості громадськості на місцях, її вплив на прийняття ефективних регуляторних актів, які б не збільшували навантаження на бізнес. Мова іде про такі інструменти, які розроблені нещодавно і випробувані у регіонах саме тими, хто відповідає за ці регуляторні акти – це М-тест, калькулятор адміністративного навантаження, калькулятор визначення корупційних ризиків», – розповів Юрій Юрченко, член Громадської ради при Державній регуляторній службі України.

«Чому звертаємось до Прем’єра та Президента – ми знаємо, що самостійність органів місцевого самоврядування захищена Конституцією. Ніхто не може їх примусити. Однак можна організувати роботу з перегляду таким чином, щоб симулювати місцеві ради, щоб вони самі погодились і включилися в цю роботу. Ми переконані, що така організаційна можливість існує», –  зазначила Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України.

«Результативність буде залежати від трьох речей – чи долучаться до процесу очільники держави, чи нас підтримають у регіонах, і, третє, – ми повинні чітко виписати алгоритм, який буде стосуватись того, що конкретно повинна зробити обласна адміністрація, яка конкретно має бути роль бізнесу. Обов’язковим є також інформаційний супровід», – додав Валерій Вєтров, член Громадської ради при Державній регуляторній службі України.