Ініціативна група «Першого грудня» оприлюднила звернення до політиків та українського суспільства

Ініціативна група «Першого грудня» звернулася до політиків та громадянського суспільства із закликом припинити «війну всіх проти всіх», усвідомити спільну відповідальність за події, які відбуваються останнім часом в Україні, та їхню загрозу для української державності. Звернення оприлюднили учасники групи Йосип Зісельс, Володимир Панченко та Євген Захаров під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Українська влада, передусім Президент і його оточення, мають усвідомити, що сучасна держава – це не приватне підприємство, власник якого ставить начальниками підрозділів відданих йому особисто людей. Належні «соціальні ліфти» не можна замінювати ліфтами особистої лояльності. Україна не змириться з таким становищем, оскільки воно суперечить принципам справедливості й верховенства права та порушує мандат, даний Президентові постмайданними виборами. Подальше ігнорування цих очевидних правил може обернутися для держави катастрофою», – йдеться у зверненні.

«Вони [політики] мають весь час пам’ятати про те, що як тільки вони отак сваряться, як зараз, – це тільки наближує Україну до Росії, а не віддаляє її від неї. Як тільки Україна буде біля Росії, такою ж авторитарною та патерналістською, то ми не виграємо цю війну ніколи. Про це треба весь час пам’ятати та звіряти свої дії відповідно до принципу, чи віддаляємося ми від тієї держави, чи навпаки», – наголосив Євген Захаров.

Учасники ініціативи наголосили на необхідності верховенства права. «Маємо війну «всіх проти всіх», але нема контролю права. Наша головна біда у політиків, що вони покладаються на політичні цінності, зовсім не базуючись на праві. Спирайтеся на право, дотримуйтеся правил – це і буде верховенство права, той принцип, якому треба слідувати. Не йдіть на поводі у популістів», – підсумував учасник групи «Першого грудня» Володимир Панченко.

«Як і всі інші, ми відповідальні за майбутнє нашої країни. Не менше, а, можливо, і більше.  І тому ми звертаємося з цим текстом до всього суспільства, не роблячи ніяких виокремлень», – зазначив Йосип Зісельс.

Повний текст звернення доступний за  посиланням: http://1-12.org.ua/2017/12/14/4069#more-4069