Огляд ЗМІ за 13 грудня 2017

ВИСНОВКИ

Канада внесла Україну до контрольного списку країн, згідно з яким знімається обмеження на продаж вогнепальної зброї. У рішенні зазначається, що мета такого кроку – це підтримка двосторонніх відносин між Канадою та Україною, а також надання канадським експортерам права користуватися дозволом на експорт певних видів забороненої вогнепальної зброї, забороненої зброї та заборонених установок в Україну. Також в уряді Канади анонсували план надання можливості безвізових поїздок для громадян України.

Президент Петро Порошенко заявив, що україно-польські відносини не повинні підпадати під вплив історичних подій, майбутнє потрібно будувати без взаємної ворожнечі і ненависті. Порошенко також повідомив, що він домовився з президентом Польщі Анджеєм Дудою про утворення українсько-польську комісію з вивчення історичних питань, яку представлятимуть віце-прем’єри. Ця комісія, зокрема, має вирішити питання зняття взаємної заборони на ексгумацію історичних поховань. Порошенко також повідомив, що Україна та Польща домовилися про взаємне скорочення списків громадян, в’їзд яким заборонено до однієї з країн. Петро Порошенко також заявив, що позиція Польщі в питанні введення миротворчої місії на Донбас важлива для України. Сам Анджей Дуда підкреслив, що Польща – прибічник того, щоб “блакитні берети” були на всій окупованій території Луганської та Донецької областей. Анджей Дуда заявив, що Польща, як і Україна, виступає проти будівництва газопроводу “Північний потік-2”, який суперечить інтересам не тільки обох країн, але і ЄС в цілому.

Кабінет Міністрів України затвердив план заходів на 2017-2029 роки щодо впровадження концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа”. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявляє, що проект закону про повну загальну середню освіту з уточненням про застосування мов в освіті згідно з висновками Венеціанської комісії заплановано внести до Верховної Ради навесні 2018 року.

Кабмін затвердив новий склад наглядової ради НАК “Нафтогаз України”.Постанова припиняє повноваження незалежних членів спостережної ради “Нафтогазу України” Пола Уорвіка, Чарльза Проктора і Маркуса Річардса. Новими незалежними членами наглядової ради стали Клер Споттісвуд (Clare Spottiswoode), Бруно Лескуа (Bruno Lescoeur), Стівен Хейсом (Stephen Haysom), Амос Хохштайн (Amos Hochstein).

Петро Порошенко звільнив Вікторію Морозову з посади члена НКРЕКП. Проте, за інформацією ЗМІ, вона буде призначена президентом як тимчасовий член регулятора.

Глава НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що впровадження прозорих механізмів ціноутворення на енергоресурси з орієнтацією на ринкові індикатори зробило істотний позитивний вплив на українську енергетику. За словами Вовка, пропозиції ряду експертів та політиків щодо затвердження двох різних цін на українські та імпортні енергоресурси може призвести виключно до тінізації галузі. Голова НКРЕКП підкреслив, що в Україні існує енергозалежність відразу по декількох секторах енергетики: атомній, газовій і вугільній галузі.

Сбербанк Європа, дочірня компанія групи Сбербанк РФ, завершив операцію з продажу частки у розмірі 99,9% VS Bank (Україна) групі “ТАС”. Наголошується, що операція була схвалена Антимонопольним комітетом, Національним банком, а також Європейським центральним банком. Засновником і основним акціонером групи “ТАС” є Сергій Тігіпко.

Господарський суд міста Києва повернув пакет акцій компанії “Укртелеком” у державну власність, розірвавши цим рішенням договір купівлі-продажу акцій “Укртелекому” у березні 2011 року. Також суд зобов’язав ПАТ “Державний експортно-імпортний банк України” списати з рахунку ТОВ “ЕСУ” пакет акцій ПАТ “Укртелеком” на рахунок Держави Україна, стягнути з ТОВ “ЕСУ” пеню у розмірі 81,9 млн доларів та стягнути з ТОВ “ЕСУ” на користь Фонду 243,2 тис. гривень витрат по сплаті судового збору.

Керуючий директор банківського будинку Rothschild в СНД Джованні Сальветті заявив, що інвестиційний клімат в Україні за останні два роки покращився, зокрема, через зменшення ризиків повномасштабного військового втручання РФ. На його думку, із процесом приватизації не варто поспішати, адже він за своєю суттю дуже складний. Також Джованні Сальветті вважає, що потенційно цікавими обєктами для приватизації для інвесторів є лише 10-15 ДП. До «цікавих» активів Сальветті відносить ОПЗ, «Турбоатом», порти, логістичні активи, компанії з АПК сектора. Однак, на його думку, можуть виникнути проблеми із приватизацією державних банків, зокрема, і «Приватбанку».

Джованні Сальветті наголошує на необхідності зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, адже це розкриє додатковий економічний потенціал України. Найбільш вдалими реформами в Україні Джованні Сальветті вважає реформу енергетичного сектора, зокрема «Нафтогазу», та автоматичне відшкодування ПДВ, що вважає особистою заслугою Олександра Данилюка.

Колишній лідер партії “УКРОП”, бізнесмен Геннадій Корбан повернувся до України.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Луценко про спробу держперевороту: Підозрюємо не Саакашвілі, а його «праву руку» (892 публікації у ЗМІ)
  • Польські щоденні видання пишуть про візит Анджея Дуди до України (207 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко подякував США та Канаді за підтримку оборони (52 публікації у ЗМІ)
  • Транзит газу через Україну знизився на 23% через аварію на газогоні в Австрії (39 публікацій у ЗМІ)
  • Сбербанк Росії продав VS Bank в Україні (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Канада внесла Україну до контрольного списку країн, згідно з яким знімається обмеження на продаж вогнепальної зброї, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на офіційний журнал уряду Канади. “Контрольний список країн з автоматичної зброї (Automatic Firearms Country Control List) доповнено Україною. Цей наказ набуває чинності з дня його реєстрації”, – йдеться в повідомленні. Цей список (Automatic Firearms Country Control List) визначає країни, до яких Канада дозволяє своїм внутрішнім виробникам постачати зброю.

Президент України Петро Порошенко подякував США та Канаді за надання підтримки у сфері безпеки та внесення України до переліку країн, до яких дозволено постачання автоматичної зброї. “Вдячний Вашингтону й Оттаві за потужний і вчасний сигнал підтримки! Як і домовлялися, Сполучені Штати санкціонували безпекову допомогу нашій державі, а Канада внесла Україну до Контрольного переліку країн, до яких дозволено постачання автоматичної зброї”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу. “Шлях до посиленої оборонної допомоги Україні відкрито. Єдиним фронтом продовжуємо зміцнювати наше безпекове партнерство для протидії агресії та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України”, – додав він.

Санкційний режим стосовно Росії не зміниться, доки Москва не припинить вторгнення в Україну й не буде відновлено територіальну цілісність України, заявляє держсекретар США Рекс Тіллерсон. “Вторгнення Росії в Україну є неприйнятним”, – наголосив держсекретар США Рекс Тіллерсон, виступаючи на форумі вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council, повідомляє “Голос Америки”. “Одна річ, коли країни обирають ту чи іншу сторону в конфлікті – Росія обрала сторону Башара аль-Асада, а наш вибір був іншим, але коли одна країна нападає на територію іншої – так тривати не може … Саме на цьому (неприйнятності вторгнення до іншої держави – Г.А.) заснований дуже суворий режим санкцій, які США та Європа наклали на Росію в результаті вторгнення. Цей режим не зміниться, допоки вторгнення Росії до України не буде врегульоване і територіальну цілісність України не буде поновлено”, – заявив глава зовнішньополітичного відомства США.

Україно-польські відносини не повинні підпадати під вплив історичних подій, майбутнє потрібно будувати без взаємної ворожнечі і ненависті, заявляє президент України Петро Порошенко. “Ми досягли спільної думки, що історія не повинна впливати на стратегічний характер українсько-польських відносин”, – сказав П. Порошенко журналістам в середу в Харкові після переговорів з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Українсько-польську комісію з вивчення історичних питань представлятимуть віце-прем’єри, заявляє президент України Петро Порошенко. “Ми домовилися підвищити рівень комісій співробітництва з історичних питань, звернутися до наших урядів – рівень комісії має бути на рівні віце-прем’єр-міністрів”, – сказав П.Порошенко журналістам у середу в Харкові після переговорів з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Він зазначив, що Україну в комісії представлятиме віце-прем’єр Павло Розенко.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна та Польща домовилися про взаємне скорочення списків громадян, в’їзд яким заборонено до однієї з країн. “Ми маємо, як сказав пан президент, знайти історичну правду, запустити процес ексгумації, дати “зелене світло” й запустити процес комісії (з питань історії – ІФ)”, – сказав П. Порошенко на спільній із президентом Польщі Анджеєм Дудою прес-конференції в Харкові в середу. При цьому він додав, що обидві сторони розуміють: від історичних конфліктів між країнами виграє лише Росія.

Позиція Польщі в питанні введення миротворчої місії на Донбас важлива для України, ця місія має охоплювати всю окуповану територію сходу країни, заявляє президент України Петро Порошенко. “… Допомога Польщі, абсолютно чітка її позиція щодо миротворчої місії для нас є надзвичайно важливою”, – сказав він журналістам у середу в Харкові після переговорів з президентом Польщі Анджеєм Дудою. П. Порошенко зазначив, що формат має передбачати миротворчу місію, “ніяких охоронців”. “Друге: зона відповідальності – вся окупована територія на сході України, ніякої лінії зіткнення”, – додав він.

Польща, як і Україна, виступає проти будівництва газопроводу “Північний потік-2”, заявив польський президент Анджей Дуда. “Позиція Польщі щодо “Північного потоку-2″ незмінна. Ми абсолютно проти цієї інвестиції. Ми вважаємо, що вона зневажає європейські норми, що вона проти інтересів Європейського Союзу і тут наші позиції з самого початку однозначні, ідентичні і незмінні”, – сказав Дуда на спільному брифінгу з президентом України Петром Порошенком у Харкові. У свою чергу Порошенко заявив: “Ми дуже вдячні Польщі за позицію щодо “Північному потоку-2″. Це загроза не тільки для енергетичної безпеки України або Польщі. Це загроза для енергетичної безпеки всієї Європи. Це абсолютно політичний проект”.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що українська держава має зайнятися питанням власної історичної політики, зокрема у світлі відносин із Польщею. “Я думаю, що настав час нам подумати про історичну політику тут, в Україні… Ми не можемо дивитися на історію через призму того, як це зафіксовано в польській історіографії”, – сказав П. Клімкін журналістам у середу в Харкові.

РЕФОРМИ.

Кабінет Міністрів України затвердив план заходів на 2017-2029 роки щодо впровадження концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа”. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу. “Цей план заходів чітко визначає всі заходи, необхідні, зокрема, для прийняття нових державних стандартів, друку нових сучасних підручників, впровадження нових концептуальних засад нової системи підготовки та професійного зростання вчителів”, – сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич на засіданні уряду.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявляє, що проект закону про повну загальну середню освіту з уточненням про застосування мов в освіті згідно з висновками Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) заплановано внести до Верховної Ради навесні 2018 року. “Зараз за цими висновками ми маємо сформулювати моделі освіти для національних меншин у законі про загальну середню освіту, тобто ми не вноситимемо жодних змін до ст.7 (про мову навчання – ІФ) закону “Про освіту”, – сказала Л. Гриневич журналістам перед засіданням Кабінету Міністрів України в середу.

ЕКОНОМІКА.

Верховна Рада України продовжила звітний період для річної декларації з податку на прибуток від 40 до 60 днів прийнятим у другому читанні законом про внесення змін до Податкового кодексу України (№67776-д), велика частина яких має набути чинності 1 січня 2018 року.

Представники економічного відділу посольства США стурбовані тимчасовою зупинкою системи автоматичного блокування накладних під час адміністрування податку на додану вартість (ПДВ), повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook в.о. голови Державної фіскальної служби (ДФС) Мирослав Продан. “Представники США відзначають наш успіх у впровадженні єдиного реєстру відшкодування ПДВ… Водночас представники Сполучених Штатів стурбовані тимчасовою зупинкою автоматичної системи управління ризиками під час адміністрування ПДВ (СМКОР). Інвестори стурбовані тим, що повернення системи до тестового режиму може нівелювати значний прогрес, досягнутий ДФС у сфері адміністрування ПДВ”, – написав М. Продан у середу, підсумовуючи зустріч з представниками посольства США, під час якої обговорювалися питання, що турбують американський бізнес та інвесторів щодо їх роботи в Україні.

Національний банк України зберіг вимогу про обов’язковий продаж надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 50%. Постанова НБУ набуває чинності з 14 грудня 2017 року і буде діяти до 13 червня 2018 року включно. Востаннє Національний банк переглядав вимогу наприкінці травня поточного року, і воно було знижено з 65% до 50%. “Сьогодні Правління НБУ вважає за необхідне залишити вимогу без змін, оскільки наразі вона є ефективним інструментом забезпечення ритмічності надходжень іноземної валюти на міжбанківський валютний ринок і, відповідно, важливим для стабільності на валютному ринку”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Сбербанк Європа, дочірня компанія групи Сбербанк РФ, завершив операцію з продажу частки у розмірі 99,9% VS Bank (Україна) групі “ТАС”. Про це повідомляє прес-служба російського банку. Наголошується, що операція була схвалена Антимонопольним комітетом, Національним банком, а також Європейським центральним банком. Сбербанк здійснює цю угоду в рамках реалізації стратегії виходу з банківського ринку України. Засновником і основним акціонером групи “ТАС” є Сергій Тігіпко.

Господарський суд міста Києва повернув пакет акцій компанії “Укртелеком” у державну власність, розірвавши цим рішенням договір купівлі-продажу акцій “Укртелекому” у березні 2011 року. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив керівник Фонду держмайна Віталій Трубаров. Також суд зобов’язав ПАТ “Державний експортно-імпортний банк України” списати з рахунку ТОВ “ЕСУ” пакет акцій ПАТ “Укртелеком” на рахунок Держави Україна, стягнути з ТОВ “ЕСУ” пеню у розмірі 81,9 млн доларів та стягнути з ТОВ “ЕСУ” на користь Фонду 243,2 тис. гривень витрат по сплаті судового збору.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Колишній заступник генерального директора поліції безпеки, нині радник адвокатського бюро Nove Ерік Хелдна (Eerik Heldna) очолить робочу групу експертів, метою якої стане впровадження заходів боротьби з корупцією в Україні. “Головною метою розробленого за ініціативою Європейського Союзу проекту EU Anti-Corruption Initiative in Ukraine (EUACI) 2017-2019 стане скорочення питомої ваги корупції в Україні, передання відповідного досвіду та впровадження практики, яка набула поширення в Естонії”, – повідомило в середу бюро Nove. Робоча група під керівництвом Е.Хелдна, що складається з працівників поліції та прикордонної охорони, надасть підтримку Національному антикорупційному бюро України шляхом навчання службовців і розвитку НАБУ.

Національний банк звернувся в Національне антикорупційне бюро (НАБУ) з проханням перевірити законність дій суддів Київського апеляційного адміністративного суду, які розглядали позови сім’ї Суркісів до “Приватбанку” (Київ), повідомляється на веб-сайті центробанку. Згідно заяви НБУ, судді при розгляді справи проігнорували докази, надані Нацбанком та “Приватбанком”, і підтвердили рішення суду першої інстанції про стягнення з банку на користь Рахміля Суркіса засобів, які при націоналізації банку не були обмінені на акції додаткової емісії і до сьогодні обліковуються на його депозитних рахунках.

ЕНЕРГЕТИКА.

Кабмін сьогодні, 13 грудня, затвердив новий склад наглядової ради НАК “Нафтогаз України”. Про це повідомляє прес-служба КМУ. Постанова припиняє повноваження незалежних членів спостережної ради “Нафтогазу України” Пола Уорвіка, Чарльза Проктора і Маркуса Річардса. Новими незалежними членами наглядової ради стали Клер Споттісвуд (Clare Spottiswoode), Бруно Лескуа (Bruno Lescoeur), Стівен Хейсом (Stephen Haysom), Амос Хохштайн (Amos Hochstein). У розпорядженні Кабміну, прийняте 22 листопада 2017 р., представниками держави в наглядовій раді були визначені Володимир Демчишин та Олександр Гриценко. Олександр Гриценко не подав заяву про згоду представляти інтереси держави у наглядовій раді. У підсумку, представниками держави були визначені Сергій Попик та Володимир Кудрицкий.

Президент України Петро Порошенко звільнив Вікторію Морозову з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), йдеться у відповідному указі голови держави. “Звільнити Морозову Вікторію Іванівну з посади члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг”,  – йдеться в указі гаранта №414/2017.

Впровадження прозорих механізмів ціноутворення на енергоресурси з орієнтацією на ринкові індикатори зробило істотний позитивний вплив на українську енергетику. Про це під час круглого столу “Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов’язань України і чинник енергетичної безпеки”, організованого Європейською бізнес асоціацією, заявив глава Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк, передає “РБК-Україна” з посиланням на “Обозреватель”.