Маленькі міста є лідерами за прозорістю використання бюджетних коштів – рейтинг Є-data

Лідерами за прозорістю використання публічних коштів є переважно маленькі українські міста. Це, наприклад, Сколе (Львівська обл.), Заліщики (Тернопільська обл.), Лубни (Полтавська обл.), Южноукраїнськ (Миколаївська обл.), Новий розділ (Львівська обл.). Такими виявилися проміжні підсумки рейтингу Є-data станом на перше грудня. «Відповідно до нашого рейтингу, ми зробили висновок, що маленькі міста – більш компактні, більш мобільні та більш чітко і прозоро звітують перед своїми громадянами», – розповів Юрій Голубчик, аналітик проекту, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.
До рейтингу і надалі продовжують долучатись нові міста та зміцнювати свої позиції у рейтингу. «Яскравим прикладом цього є місто Нікополь Дніпропетровської області. Вони звернулись до нас, вивчили методологію і почали активно працювати над покращенням свого рейтингу. Чинник, який найкраще вплинув на їхній рейтинг – дуже чітка робота зі своїми розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів. Тільки за 1 місяць зареєструвались більше 50 організацій, що дозволило Нікополю піднятися у рейтингу майже на 66 пунктів», – розповів Юрій Голубчик.

Фінальні результати рейтингу оприлюднять у січні 2018 року. «Наступного року ми плануємо розширити географію рейтингу – це вже буде не 461 місто, а понад 1000 міст. Також буде значно покращена методологія: до кількісних показників ми додамо якісні. Рейтинг стане ще більш прозорим і оперативним», – розповів Юрій Голубчик.
Рейтинг кожного міста можна знайти на інтерактивній карті порталу Є-data.  Мета рейтингу – заохочувати державних службовців оприлюднювати інформацію на єдиному веб-порталі використання публічних коштів Є-data, покращувати самі реєстри та якість даних, стимулювати міських голів бути більш прозорими та відкритими у частині звітування та оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів.