Анонс: Театр на Подолі: висновки та рекомендації робочої групи

26 грудня об 11.00 в Українському кризовому медіа-центрі відбудеться прес-конференція членів робочої групи щодо пошуку шляхів врегулювання ситуації навколо нової будівлі Київського академічного драматичного театру на Подолі.

Ситуація щодо нової будівлі Київського академічного драматичного театру на Подолі була однією з київських топ-тем протягом 2017 року як у ЗМІ так і в соціальних мережах. Театр на Подолі став іменем загальним. Суспільство поділилося на тих, хто «за», і тих, хто «проти».

Офіційне відкриття нової будівлі у вересні, здавалося б, поклало край протистоянню. Насправді ж проблеми, через які у листопаді 2016 р. виникла конфліктна ситуація щодо театру, так і залишись невирішеними. Принаймні, такої точки зору дотримується частина членів робочої групи, яку було створено розпорядженням Київського міського голови від № 89 від 23 лютого 2017 р. Офіційна повна назва групи – «робоча група із пошуку шляхів врегулювання ситуації навколо реконструкції будівлі театрально-видовищного закладу культури «Київський академічний драматичний театр на Подолі» на Андріївському узвозі, 20 (літ. А, Б) у Подільському районі міста Києва».

Робоча група складалася з 19 осіб, які представляли всі зацікавлені сторони – театральну та архітектурну спільноти, громадськість, міську та районну адміністрації, Міністерство культури, дослідницькі інституції.

Група почала працювати 7 квітня 2017 р.; до кінця жовтня відбулося 29 засідань, було проведено виїзне засідання у новому приміщенні театру, зустріч з архітекторами, які в різні періоди брали участь у проектуванні нової будівлі театру; отримано велику документальну базу для з’ясування перебігу процесу: проектування, дозволи, будівництво тощо.

На початку листопада 2017 р. завершила колективну роботу над «Висновками, пропозиціями та рекомендаціями» робоча група щодо Театру на Подолі.

Цей документ (47 стор.) разом з 32 додатками – підсумок понад піврічної роботи   складається з аналізу ситуації 2016-2017 років, детального висвітлення історії питання (від кінця 1980-х років), а також пропозицій та рекомендацій щодо змін чинного законодавства та підзаконних актів, процедур громадських обговорень тощо, які унеможливили б побідні ситуації в майбутньому.

Пропозиції та рекомендації розділено на чотири рівні: країна, місто, вулиця (Андріївський узвіз) та, окремо, нова будівля театру. Щодо висновків і рекомендацій перших трьох рівнів (країна, місто, вулиця) шляхом тривалих і непростих дискусій і компромісів члени робочої групи дійшли згоду. «Висновки» представляють консолідовану позицію робочої групи по цих питаннях. Щодо ж самої будівлі театру, думки членів робочої групи розділилися подібно до того, як розділилися вони і в суспільстві в цілому. Частина робочої групи вважає ситуацію вичерпаною, частина, натомість, наголошує на можливих порушеннях закону і пропонує конкурсну процедуру для виправлення помилок.

Під час прес-конференції члени робочої групи розкажуть про те, чому саме не було досягнуто консолідованої думки щодо будівлі театру, які проблеми було виявлено, які питання залишилися без відповіді, і в чому групі вдалося досягти успіху.

З повним текстом «Висновків…» та додатками можна ознайомитись за посиланням:
http://kga.gov.ua/teatr-na-podoli

Учасники прес-конференції:

Кондель-Пермінова Наталія, заст. голови робочої групи, канд. архітектури, зав. відділу проблем сучасного мистецтва  Національної академії мистецтв та архітектури України

Осьмак Владислава, член робочої групи, керівник Центру урбаністичних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Рутковська Ольга, член робочої групи, дійсний член ICOMOS України, заст. голови правління ГО «Громада Андріївський узвіз»

Фролов Анатолій, голова відокремленого підрозділу «Київський міський центр  ГО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури»

Шевченко Володимир, член правління Національної спілки архітекторів України, заслужений архітектор України