Мешканці Кривого Рогу стурбовані ставленням до довкілля у місті – активісти

Реконструкція парку «Гданцівський» у Кривому Розі викликала досить суперечливу реакцію у громади міста. Частина містян вважає, що реконструкція парку створює загрозу для природно-заповідного фонду міста. Зокрема, протестують проти вирубки дерев у парку та будівництва прилеглої до парку автостоянки, стверджуючи, що процес відбувається з порушеннями норм законодавства, розповіли активісти під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами активістів, які виступають проти поточної реконструкції парку, передбачена вирубка дерев, цінних для природо-заповідного фонду міста. «На наступний день [після появи афіші про реконструкцію] ми побачили, що вирізують дубовий гай, у якому жили вухаті сови, занесені до Червоної книги України, і ці дерева вивозяться», – розповіла Олександра Лисевич, мешканка Кривого Рогу, що проживає поруч із парком «Гданцівський». «Ми звертались до різних офіційних інституцій – вони нас проігнорували. Ми звернулись до екологічної інспекції у Дніпропетровській області, яка дала нам відповідь за 22 листопада, що жодного дозвільного документу щодо проведення робіт на розгляд не надано», – розповіла вона.

Представники міської влади та частина містян вважають, що реконструкція зробить парк більш безпечним і впорядкованим. За словами депутата Криворізької міської ради Андрія Богданова, парк терміново потребував реконструкції, тому що 70% парку було занедбано та засипано сміттям. Він розповів, що план реконструкції передбачає зведення 23 альтанок, дитячого та спортивного майданчиків, огородженого майданчика для дресирування собак, громадського туалету та пеленальної кімнати. 

Олег Цуркан, директор підрядної організації ТОВ «Андарія Девелопмент Груп», заперечує, що роботи проводяться з порушеннями. За його словами, усі дозволи на проведення робіт вони отримали. «Ми повною мірою юридично відповіли всім інстанціям, від яких отримували запити», – зазначив він. 

Василь Савосько, кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки та екології Криворізького державного університету, стверджує, що вирубуванню підлягали лише дерева, які становили собою загрозу для відвідувачів парку та не мали декоративної цінності. «В цілому проект виконується за європейськими стандартами – збільшується відкритий простір, парк стає менш небезпечним, більш доступним і привабливим. На мою думку, 85%-95% дерев, які були генеративного віку, які не ставили загрози для відвідувачів – залишились. Вирізані були ті дерева, які мають менш привабливий, декоративний ефект», – прокоментував він. За його словами, центральну дубову алею, проти вирубки якої протестують, не чіпали – принаймні, станом на 15 грудня. Але із 9 дерев дубу звичайного у центральній частині парку після реконструкції залишилося 8. 

Василина Нікульнікова, представник ГО «Міжрегіональне бюро екологічного захисту» і виконкому Новолатівської сільської ради,  звернула увагу на ще одну актуальну проблему Кривого Рогу – звалища відходів від видобутку залізної руди на північній і південній околицях міста. Нещодавно великий виробник металопрокату ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» отримав додатково 530 гектарів землі для розширення хвостосховищ. За її словами, це рішення приймали також всупереч волі громадськості. «Ми повністю зруйнували всю нашу околицю, всю приміську зону. У нас забруднена колодязна вода і замість полів – хвостосховища», – наголосила Василина Нікульникова.