Для створення Фонду енергоефективності Кабмін має прийняти 5 нормативно-правових актів

Цього тижня Кабінет Міністрів України оприлюднив порядок використання коштів, який дозволить сформувати статутний капітал Фонду енергоефективності. «Наступним кроком буде реєстрація, затвердження виконуючого обов’язки директора Фонду, який буде починати необхідні кроки всередині. Крім того, необхідно прийняти п’ять важливих нормативно-правових актів, постанов Кабінету Міністрів України, які будуть регулювати те, як працює Наглядова рада Фонду», – зазначила Юлія Головатюк-Унгуряну, керівник сектору енергоефективності Офісу підтримки та впровадження реформ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Фонд енергоефективності є самостійною структурою, незалежною від інших державних установ. Одним з органів Фонду є Наглядова рада, розповів Дмитро Петрунін, генеральний директор Директорату енергоефективності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Наглядова рада складатиметься з 5 членів: двоє представників від уряду, двоє незалежних членів Ради, яких оберуть за результатами відкритого конкурсу та один представник від донорських організацій.

Серед основних функцій Фонду – технічна підтримка споживачів, компенсація затрат на реалізацію енергоефективних  проектів тощо. Станом на сьогодні, Фонд має намір працювати лише з об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків – ОСББ. «Чим проекти Фонду відрізнятимуться від теплих кредитів? Працюючи з банками, Фонд надаватиме компенсацію не лише на кредити, як зараз, а ОСББ зможе, маючи кошти, навіть не залучати кредит, але звертатися у банк та отримувати компенсацію. Тобто, це великий плюс для людей, які не хочуть залучати кредити, і в них достатньо власних ресурсів для цього», – пояснила Юлія Головатюк-Унгуряну.

Валентина Гуч, старший експерт Офісу підтримки та впровадження реформ Мінрегіону, розповіла про процедуру повернення коштів, які ОСББ витратило на реалізацію енергоефективного проекту. «Спочатку проводиться енергетичний аудит. Оформлюється заявка, подається у Фонд. Фонд її розглядає, після чого говорить, що співпраця відбудеться. Далі ОСББ розробляє проектну документацію та реалізовує проект. Фонд робить верифікацію і дивиться, чи співпадають характеристики, які були у заявці та ті, що реалізувалися. Якщо так, то Фонд повертає затрати на реалізацію цього проекту», – зазначила Валентина Гуч.

Очікується, що Фонд запрацює повноцінно у травні-червні поточного року. «Ми очікуємо, що вже у цьому році будуть ОСББ, які скористаються програмою Фонду», – підсумувала Юлія Головатюк-Унгуряну.