АНОНС: “Біженці в Україну. Міфи і реальність”

12 березня о 10-00 в Українському кризовому медіа-центрі відбудеться брифінг на тему: “Біженці в Україну. Міфи і реальність”.

Існує міф, начебто біженці – це не про Україну: у нас тільки переселенці, і взагалі, які біженці, у нас криза і війна. У той же час, Україна не відмовлялася від своїх зобов’язань щодо надання біженців, що закріплені цілою низкою внутрішніх документів та міжнародних договорів, зокрема Угодою про асоціацію з ЄС та Конвенцією про статус біженців 1951 року, ратифікованою у 2002 році.

Інший міф – начебто інтегрувати біженця в новій країні дуже дорого. Втім, біженці бувають різні. Частина з тих, хто тікають до України, знають, що тут війна, знають, що “соціалу” їм не дадуть, але все одно приїжджають саме сюди. Тому що не мають вибору, або тому, що знають: найлегше з усіх закордонних для них держав інтегруються саме тут. Вони вже знають мову, а дехто навіть має місцевий диплом. Що потрібно від України, щоб вони змогли розпочати життя тут?

771 людина в 2017 році попросила притулку. Це 771 історія життя, якому потрібне продовження. За весь рік надано 21 статус біженця. НАБУ говорить про масштабні корупційні схеми в Державній міграційній службі України – тобто є за що платити?

Що відбувається з біженцями в Україні, і куди йде та частина податків, яку громадяни України витрачають на ДМСУ?

Спікери:

Світлана Заліщук – народна депутатка, голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету ВРУ у закордонних справах, правозахисниця
Дарина Толкач – адвокаційна координаторка БФ “Право на захист”
Андрій Солодько – експерт з міграції, Аналітичний центр CEDOS
Сольдаду Ковалісіді – правозахисник, активіст, перекладач з Росії, шукач притулку в Україні
Жанара Ахметова – журналістка з Казахстану, шукачка притулку в Україні
Альбольболь Мунтасер Мусса – лікар із Сирії, захисник прав сирійських та арабських шукачів притулку

Організатори: ініціатива #SoldadoStays