Найважливішим у енергетичній реформі є донесення інформації до кінцевого споживача – результати дискусії

У червні 2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії». Повна імплементація закону запланована на липень 2019 року та передбачає ухвалення низки нормативно-правових актів. Найважливішим у процесі реформи енергетичного сектору є донесення реформи до кінцевого споживача – пояснення тарифів, нових правил роздрібного ринку тощо. Таку тезу висловив в.о. генерального директора ПАТ «Хмельницькобленерго» Олег Козачук під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Минулого року Уряд прийняв нову енергетичну стратегію України до 2035 року. Вікторія Гнатовська, начальник відділу нормативно-правового забезпечення реформування ринку електричної енергії Департаменту електроенергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України наголосила, що Міністерство розробило план реалізації стратегії. Серед основних пунктів Плану – запровадження третього енергетичного пакету до 2020 року, оптимізація та інноваційний розвиток енергетичної інфраструктури до 2025 року та забезпечення сталого розвитку до 2035 року.

Триває також процес розробки програмного забезпечення для ринку електроенергії. Вже у кінці березня поточного року відбудеться відповідний тендер. Тендер розроблено за процедурою Світового банку. «29 березня ми розкриємо пропозиції, відбудеться тендер. Ми розробимо з переможцем детальний план та графік. Я маю надію, що мінімальний необхідний функціонал для запуску ринку електричної енергії буде впроваджено у строк, якого вимагає закон – 11 липня 2019 року», – наголосив Андрій Немировський, заступник директора з розвитку ринку та IT НЕК «Укренерго».

Окрім цього, працює Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посади членів НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг). Конкурсанти вже пройшли перший етап відбору – співбесіду. Світлана Голікова, експерт коаліції «Енергетичні реформи», розповіла, що Комісію інколи звинувачують у непрозорості процесу. «Давайте відрізняти прозорість від публічності. Все, що ми робимо, ми робимо у цілком прозорий спосіб. Але є робочі моменти, які просто не варто виносити під камери і показувати, як це робиться всередині», – наголосила Світлана Голікова.

Серед інших заходів, які передбачені у процесі реформування енергетичного сектору, – впровадження відповідного програмного забезпечення, реструктуризація НЕК «Укренерго» тощо. Однак основою для всіх змін та процесів залишається нормативно-правова база, наголосив Володимир Євдокимов, керівник Проектного офісу Координаційного центру із впровадження реформи ринку електроенергії. «Треба приймати документи, тому що вони дають відповідний старт іншим заходам», – підсумував Володимир Євдокимов.