ВККС заявила, що їй необхідна підтримка Громадської ради доброчесності

WATCH IN ENGLISH

Громадська рада доброчесності (ГРД) заявила, що припиняє свою участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів. Головна причина такого рішення – нехтування зі сторони Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) висновками ГРД. ВККС заявила, що ГРД оформлює свої рішення неналежним чином – без підписів та складу комісії, яка голосує за відповідні висновки. «Заява колег виявилася доволі несподіваною, і я рішуче заявляю, що нам ваша підтримка була би потрібна», – наголосив Станіслав Щотка, секретар кваліфікаційної палати ВККС України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Громадськість ставить під сумнів співбесіди, які у п’ятницю, 23 березня, провели члени ВККС із суддями, які проходять кваліфікаційне оцінювання. Запис онлайн-трансляції співбесід досі не опубліковано на офіційній сторінці Вищої кваліфікаційної комісії суддів. «Коли ми цей раз зробили [відеотрансляцію], у нас після обіду виникла технічна проблема одночасно по трансляції чотирьох стрімів. Зараз розбираємося, наші ІТ-шники обіцяли, що це буде виправлено», – запевнив Сергій Козьяков, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Станіслав Щотка зауважив, що ВККС продовжить співпрацю з ГРД. «Ми будемо продовжувати запитувати інформацію у Громадської ради доброчесності, ми будемо це робити. Тому що ми вважаємо, що це якісне джерело, коли ті документи, які подаються, оформлені належним чином», – підкреслив пан Щотка.

Окрім цього, Станіслав Щотка наголосив, що по суддям, у досьє яких ще немає висновку ГРД, співбесіди перенесено. «Там, де виникла ситуація дооформлення висновків, ми оголосили перерву і запропонували колегам усунути ці, на нашу думку, абсолютно виконувані недоліки», – сказав пан Щотка.

Сергій Козьяков зазначив, що припинення участі ГРД у даному процесі не вплине на роботу Комісії. «Ми не бачимо делегітимізації Комісії та продовжуємо працювати», – підсумував він.