Понад 200 МВт зелених потужностей ввели в експлуатацію у 2017 році – дослідження DiXi Group

WATCH IN ENGLISH

У 2017 році загальна потужність об’єктів відновлювальних джерел енергії разом з ГЕС та ГАЕС склала 7,4 гігават. В експлуатацію ввели понад 200 мегават зелених потужностей. «Все більше іноземних інвесторів почали заходити на ринок. Якщо 2016 рік був роком «приглядань» інвестора до ринку, то 2017 став тим роком, коли інвестори перейшли до конкретних дій. Але навіть цих темпів абсолютно недостатньо для виконання цілей національного плану дій з відновлювальної енергетики до 2020 року», – зазначила Анастасія Єрмакова, менеджер із надання інформації аналітичного центру DiXi Group, під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед проблем, які гальмують енергетичну реформу у нафтовому секторі, – орієнтованість органів влади на розробку законодавчої бази, а не на результат, який можливий після ухвалення законодавчих актів. Таку тезу висловив Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея». «Плани діяльності органів виконавчої влади в Україні передбачають не вирішення певної проблеми, не досягнення певного результату, а розробку проектів нормативно-правових актів. Тому одразу після їхньої підготовки відповідні завдання вважаються виконаними, навіть якщо документи та ці проекти потребують доопрацювання. Наприклад, у Держгеонадра минулого року відзвітували про 39 підготовлених нормативно-правових актів, хоча 37 з них були повернуті через недотримання авторів ключових принципів регуляторної політики», – зауважив Геннадій Рябцев.

Газовий сектор залишається одним з найбільш прогресивних у ході реформування та наближення до європейських стандартів. Серед перешкод, з якими може зіштовхнутися Україна на початку 2020 року, – відсутність гарантованих обсягів прокачки газу через українську газотранспортну систему. «Ми розуміємо, що для того, щоб доводити вигідність українського маршруту, для того, щоб протидіяти обхідним газопроводам – потрібні не тільки аргументи політичні або безпекові, але необхідні також і економічні стимули. А це частина домашнього завдання, яку треба виконати. Ми говоримо про перегляд тарифів на «вхід-вихід» газотранспортної системи», – наголосив Роман Ніцович, керівник проектів та програм DiXi Group.

Світлана Голікова, голова компанії «ТрансЕнергоКонсалтинг», розповіла про стан реформування електроенергетичного сектору. Є сумніви, що у передвиборчий рік відбудеться реформа електропостачання. Разом з тим, є низка заходів, які можна реалізувати протягом 2018-2019 років. «Серед технічних заходів, які потрібно вирішити, – програмне забезпечення роботи оператора системи передачі, оператора ринку електричної енергії. Тут можна сказати, що воно іде і люди дійсно працюють», – підкреслила Світлана Голікова.

«Ми дуже вітаємо презентацію такого звіту. Безумовно, він буде корисним не тільки для нас, але і для урядових структур, щоб вони бачили, яким чином оцінюється такий прогрес», – підсумував Йоханнес Баур, керівник програми «Енергетика. Довкілля. Транспорт» Представництва ЄС в Україні.