Україна отримає 50 мільйонів євро від ЄС на програми енергоефективності

18 квітня Україна підписала фінансову угоду з ЄС по підтримці Фонду енергоефективності. У рамках угоди у 2018 році ЄС надасть Україні 50 мільйонів євро. У 2019 році Україна отримає другий транш від ЄС у розмірі 54 мільйони євро. Крім того, у 2018 році уряд Німеччини надасть Україні на заходи з енергоефективності 18 мільйонів євро. Про це розповіла Юлія Головатюк-Унгуряну, керівник сектору енергоефективності Офісу підтримки та впровадження реформ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа центрі.

Для забезпечення фінансування у рамках угоди ЄС створить Мультидонорський фонд, який працюватиме спільно з Фондом ененергоефективності. «Вони будуть працювати синхронно. Між ними буде підписана угода з єдиними правилами для обох фондів, що забезпечить відсутність будь-яких зловживань», – розповіла Юлія Головатюк-Унгуряну.

Фінансування здійснюватиметься з обох фондів через банки. «Банки будуть виступати агентами фондів і бенефіціарами. ОСББ буде подавати заявку саме до банку, і банк буде пунктом спілкування з одного боку між споживачами, власниками будівель і з іншого – з Фондом енергоефективності і Мультидонорським фондом. Фінансування буде відбуватись виключно на заходи з енергоефективності багатоповерхових будівель», – деталізувала пані Головатюк-Унгуряну.

Головною умовою для подачі заявки ОСББ буде проведення енергетичного аудиту, який дозволить обрати відповідний пакет заходів енергоефективності. Фонд також проводитиме моніторинг результативності цих заходів. «Теоретично потенціал економії енергії у наших будівлях складає до 70%. Якщо ми переведемо цю економію у гроші, то щороку ми будемо отримувати близько 50 мільярдів гривень для України», – зазначила Валентина Гуч, старший експерт Офісу підтримки та впровадження реформ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.