Огляд ЗМІ за 5-6 травня 2018

ВИСНОВКИ

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна сподівається на тісну співпрацю Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки у питанні запровадження миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй у окупованій частині Донецької та Луганської областей. Він висловив тверде переконання, що у питанні встановлення миру в Україні та відновлення її територіальної цілісності «справді потрібен прорив». «Цю мету допомогла б виконати миротворча місія, яка б утворила необхідне безпекове середовище, аби сприяти проведенню вільних і чесних виборів на сході України. І, будь ласка, Росія, ми нічого неправильного від вас не вимагаємо, але поверніться до цивілізованого діалогу і відведіть свої війська», – наголосив Порошенко.

Петро Порошенко розраховує, що Антикорупційний суд може з’явитися вже у травні, що відкриє шлях черговому траншу МВФ. Також Порошенко зауважив: пишається тим, що “за 4 роки в економіці вдалося досягти великих успіхів, ніж за 25 років до цього”, зокрема поліпшити інвестиційний клімат – у рейтингу Doing-Business країна піднялися з 135 місця в 2013 році на 76.

Президент Петро Порошенко заявив, що в Україні “жоден олігарх не може сподіватися на привілеї” і запевнив, що “не любить грошей”. “За 4 роки, що минули,  я показав, що жоден олігарх не може сподіватися на привілеї. Навпаки. Мене атакують деякі олігархи, які поширюють про мене фейкові новини через ЗМІ”, – заявив він.

26 квітня Офіс торговельного представника США призупинив для частини українських товарів дію Генералізованої системи преференцій. Під дію обмеження потрапили 155 видів товарів, зокрема деякі продукти харчової, легкої, деревообробної промисловості, машинобудування, деякі електроприлади. Водночас у МЕРТ зазначили, що зняття обмежень в рамках Генералізованої системи преференцій значною мірою залежить від ухвалення Верховною Радою проекту закону №7466, відомого як законопроект “Про організації колективного управління”.

Президент Петро Порошенко підписав закон про добровільне приєднання територіальних громад сіл і селищ до територіальних громад міст обласного значення. Згідно з пояснювальною запискою до закону, зміни дадуть змогу розблокувати процес укрупнення територіальних громад міст обласного значення та прирівняти територіальні громади міст обласного значення до об’єднаних територіальних громад для застосування ними процедури добровільного приєднання. Таким чином, закон дає змогу містам стати центром об’єднаної громади без проведення виборів.

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що минулого опалювального сезону було оформлено 1 мільйон житлових субсидій для громадян з високим рівнем матеріального забезпечення або з тіньовими доходами. Зокрема, за даними міністерства, субсидіями скористалися 23,4 тис. домогосподарств у будинках площею більше 200 кв. м, а також 28,5 тис. домогосподарств у квартирах площею більше 120 кв. м. Крім того, субсидії оформили ще 925 тис. домогосподарств, до складу яких входили особи, які декларували повну відсутність доходів. Як зазначив міністр Андрій Рева, ситуація, коли платники податків утримують таких субсидіантів, є несправедливою та неприйнятною.

Суддя Солом’янського районного суду Києва Віктор Фомін 4 травня прийняв рішення про накладення арешту на квартири, машиномісця та акції, що належать сину міністра внутрішніх справ Олександру Авакову.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • «Він нам не цар»: в Росії затримали вже майже 1600 учасників акції (209 публікацій у ЗМІ)
  • Україна сподівається на ЄС та США у питанні миротворців, – Порошенко (43 публікації у ЗМІ)
  • Петро Порошенко заявив, що «не любить гроші» (34 публікації у ЗМІ)
  • Порошенко підписав закон про приєднання громад до міст обласного значення (7 публікацій у ЗМІ)
  • У Лондоні трьох осіб атакували із застосуванням “токсичної речовини” (5 публікацій у ЗМІ)

МІНСЬКИЙ ПРОЦЕС.

Україна сподівається на тісне співробітництво Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки у питанні запровадження миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй у окупованій частині Донецької та Луганської областей, – заявив Петро Порошенко в інтерв’ю німецькому виданню «Фокус», повідомляє прес-служба українського президента. «Канцлер відіграла надважливу роль у боротьбі за нашу незалежність і підтримувала нас у важкі часи. Обидва лідери щойно відвідали Сполучені Штати, і я сподіваюся на тісну співпрацю США з ЄС у питанні створення миротворчої місії ООН, а також кращу координацію у питанні санкцій», – сказав глава держави , відповідаючи на запитання, чого він чекає від зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном, яка відбудеться 10 травня в Аахені.

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ З МВФ.

Президент України Петро Порошенко розраховує, що Антикорупційний суд може з’явитися вже у травні, що відкриє шлях черговому траншу МВФ. Про це він заявив в інтерв’ю німецькому журналу Focus, пише Укрінформ. “Ми прагнемо прискорити процес створення незалежного Антикорупційного суду. Я абсолютно упевнений, що нам це вдасться у першій половині року, можливо, ще у травні. І тоді ми отримаємо наступний транш”, – зазначив глава держави. Також Порошенко зауважив: пишається тим, що “за 4 роки в економіці вдалося досягти великих успіхів, ніж за 25 років до цього”, зокрема поліпшити інвестиційний клімат – у рейтингу Doing-Business країна піднялися з 135 місця в 2013 році на 76.

РЕФОРМИ.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про добровільне приєднання територіальних громад сіл і селищ до територіальних громад міст обласного значення (законопроект № 6466). Як повідомляє в суботу прес-служба президента України, цей закон визнає ефективними об’єднаними територіальними громадами випадки добровільного приєднання до територіальної громади міст обласного значення тергромад сіл і селищ. “Від об’єднання в одну територіальну громаду виграє як місто-центр, так і села та селища, які є його “супутниками”. Для мешканців останніх стануть доступними більш якісні соціальні, адміністративні, інші послуги, які надаються з місцевого бюджету. Великі міста отримують нові території для розбудови, в тому числі комфортних зелених житлових районів”, – йдеться в повідомленні.

ЕКОНОМІКА.

26 квітня Офіс торговельного представника США призупинив для частини українських товарів дію Генералізованої системи преференцій. Про це повідомляє в суботу прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Генералізована система преференцій дає можливість безмитного ввезення на територію США понад 3 500 видів товарів з України. Під дію обмеження потрапили 155 видів товарів, зокрема деякі продукти харчової, легкої, деревообробної промисловості, машинобудування, деякі електроприлади. “Мінекономрозвитку перебуває в постійному діалозі з урядом США та працює над вирішенням проблеми”, – зазначили в прес-службі.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Суддя Солом’янського районного суду Києва Віктор Фомін 4 травня прийняв рішення про накладення арешту на квартири, машиномісця та акції, що належать сину міністра внутрішніх справ Олександру Авакову, повідомляє інтернет-ресурс “Судовий репортер” Ірини Салій. Тексту рішення наразі немає в базі судових рішень, а за даними інтернет-ресурсу, йдеться про три машиномісця і квартиру в Києві, квартиру в Харкові та 43,7% акцій у ПрАТ “Інвестор”.

ЕНЕРГЕТИКА.

У січні-квітні 2018 року в Україні газовидобувні компанії видобули 6,8 млрд кубометрів природного газу. Про це свідчать дані “Укртрансгазу”. “З січня по квітень поточного року надходження газу в ГТС від газовидобувних підприємств України становили 6,8 млрд кубів, що практично дорівнює показнику видобутку січня–квітня 2017 року”, – повідомляє компанія. Крім того, за підсумками чотирьох місяців українським споживачам всіх категорій протранспортовано 14,6 млрд кубів газу, що на 0,6 млрд кубів, або на 4,3%, більше за аналогічний період 2017 року.

Минулого опалювального сезону було оформлено 1 мільйон житлових субсидій для громадян з високим рівнем матеріального забезпечення або з тіньовими доходами. Такі дані повідомили у Міністерстві соціальної політики. Зокрема, за даними міністерства, субсидіями скористалися 23,4 тис. домогосподарств у будинках площею більше 200 кв. м, а також 28,5 тис. домогосподарств у квартирах площею більше 120 кв. м. Крім того, субсидії оформили ще 925 тис. домогосподарств, до складу яких входили особи, які декларували повну відсутність доходів. Як зазначив міністр Андрій Рева, ситуація, коли платники податків утримують таких субсидіантів, є несправедливою та неприйнятною. “Метою прийняття 329-ої постанови Кабінету Міністрів є мотивація населення легалізувати свої трудові відносини, зробити систему призначення субсидій адресною та здійснити верифікацію для можливості впровадження монетизації програми житлових субсидій”, – заявив Рева.