170 випадків порушення прав на справедливий суд зафіксували у Криму – звіт Кримськотатарського ресурсного центру

WATCH IN ENGLISH

За перший квартал 2018 року у тимчасово окупованому Криму зафіксували 170 випадків порушення прав на справедливий суд, 150 з яких – по відношенню до кримських татар. Окрім цього, відбулося 19 обшуків у домівках кримчан, 12 з яких – у будинках кримських татар. Такі дані представив Ексендер Барієв, член Меджлісу кримськотатарського народу та голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, під час презентації звіту в Українському кризовому медіа-центрі.

«У січні провели 9 обшуків у домівках кримських татар. Дані обшуки здебільшого пов’язані з розповсюдженням нібито екстремістських матеріалів у соцмережах. Ми бачимо, як російські силовики у дуже грубій манері, порушуючи як російське законодавство, так і міжнародне, вриваються у будинки. Ми бачимо репресивні дії, які відбуваються у дуже грубій манері», – наголосив Ельвір Сагірман, менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру.

Експерти зафіксували також 28 випадків незаконних затримань у Криму. За перший квартал 2018 року окупаційна влада затримала 14 кримських татар. «За перші три місяці окупанти незаконно затримували представників корінного кримськотатарського народу, проукраїнських активістів та лівих активістів-анархістів. Зафіксували також випадки затримання на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом. Низка затримань супроводжувалася застосуванням фізичної сили», – додав Ельвір Сагірман. Відома інформація про 39 випадків арештів, 28 з яких – по відношенню до кримських татар. «Це не всі нові арешти. У цю категорію ми включили також рішення судів про продовження обмеження свободи у відношенні до тих людей, які вже перебувають у СІЗО чи під домашнім арештом, – пояснив Ексендер Барієв. – Так, у січні Роздольненський районний суд засудив українського активіста Володимира Балуха до 3 років та 7 місяцях колонії- поселення». Окрім цього, трьох кримських татар Гірая Куламетова, Ісмаїла Рамазанова и  Енвера Кроша судили за публікації у соціальних мережах.

Окупаційна влада за перший квартал 2018 року виписала 14 штрафів на загальну суму понад 339 тисяч рублів. Кримські татари отримали штрафи у 9 випадках. У 2 випадках зафіксовано також порушення права на мирне зібрання. «Ці порушення стосуються саме кримськотатарських активістів. 27 січня у Судаку російські силовики перервали зібрання «Кримської солідарності». Це рух, в якому об’єдналися батьки, родичі та дружини політичних в’язнів. Вони періодично зустрічаються, щоб обговорити, як допомогти, як знайти можливість допомогти дітям, які лишилися без годувальників через репресивні дії Російської Федерації. У той день співробітники поліції послалися на повідомлення про можливість виявлення зброї. Вони у примусовій формі переписали паспортні дані усіх присутніх», – додав Ексендер Барієв.

Серед інших порушень, зафіксованих у тимчасово окупованому Криму, – 26 випадків незаконних візитів до Криму та видворення з півострова, 9 випадків незаконних військових навчань на території АР Крим, незаконне проведення виборів Президента Росії та незаконна реставрація Ханського палацу. «Протягом усього першого кварталу 2018 року цей процес тривав. Для нас дуже важливо, щоб була реакція міжнародної спільноти, це питання підіймається і на рівні ЮНЕСКО. Тому дуже важливо, щоб компетентні органи України своєчасно та постійно про це говорили», – підсумував Ексендер Барієв.