Огляд ЗМІ за 14 травня 2018

ВИСНОВКИ

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про впровадження санкцій проти п’яти осіб, відповідальних за незаконне проведення виборів президента РФ в окупованому Криму та Севастополі. У ЄС уточнили, що зазначені п’ятеро осіб обіймають відповідальні посади у виборчих комісіях Криму або Севастополя. “Ще п’ятеро під санкціями ЄС за незаконне проведення виборів президента РФ в окупованому Криму. Ми обіцяли й запропонували – ЄС це зробив”, – написав глава МЗС Павло Клімкін.

Президент України Петро Порошенко обговорив із президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгієм Церетелі шляхи допомоги внутрішньо переміщеним особам і відродження українського Донбасу. “У зв’язку з цим глава держави запропонував ініціативу, щоб кожна країна ЄС підготувала цільову програму шефства над окремими містами українського Донбасу, сприяючи їх відродженню і відновленню інфраструктури”, – повідомляє прес-служба президента. Міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав Парламентську асамблею ОБСЄ використовувати наявні засоби та інструменти, щоб змусити Росію відмовитися від агресивної і загарбницької політики щодо України.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х’юг Мінгареллі вважає, що причини повільного виконання плану дій щодо виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС полягають у блокуванні цього процесу окремими членами профільних комітетів Верховної Ради. «Але є сектори, де ми застрягли. Назву декілька з них: митний, податковий, транспортний», – заявив Мінгареллі. Х’юг Мінгареллі повідомив, що ЄС готує новий пакет макрофінансової допомоги в EUR 1 млрд. «Ми сподіваємося, що його затвердять відповідні інституції ЄС упродовж літа», – додав Мінгареллі.

Голова ВР Андрій Парубій доручив комітету з питань правової політики в найближчий тиждень завершити підготовку до другого читання законопроекту про Вищий антикорупційний суд, щоб Верховна Рада розглянула його наступного тижня. Парубій також заявив, що ВР цього тижня може вирішити кадрові питання Центральної виборчої комісії, якщо до того часу фракції проведуть успішні консультації. Голова фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко та лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко вважають, що більшість кандидатів у члени Центральної виборчої комісії, чиї кандидатури внесено до парламенту, є пропрезидентськими фігурами.

Юлія Тимошенко заявила, що антикорупційні органи мають провести розслідування за аудіозаписами, оприлюдненими народним депутатом Олександром Онищенком.

Глава НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що стимулююче тарифоутворення на електроенергію запрацює за умови деполітизації питання і конкуренції. За його словами, якщо нічого не робити, “тоді нас через 11 років чекає відсутність мереж, тому що знос буде дорівнювати 100%”. “Так, ми будемо платити більше, але не смертельно. Якщо ми зараз платимо 0,9 грн за кВт-год і 1,6 грн за кВт-год, то поляк платить 4 грн за кВт-год, болгарин – 5 грн за кВт-год. Я не кажу про Німеччину, де платять до 10 грн за кВт-год. Зате вони мають нормальні умови електропостачання “, – пояснив Вовк. Дмитро Вовк також вважає, що методика утворення оптової ціни на електроенергію із застосуванням так званої формули “Роттердам+” є адекватною і прозорою. За словами Вовка, в 2017 році НКРЕКП звернулася до Енергоспівтовариства, щоб отримати незалежну експертну думку щодо професіоналізму членів регулятора. “У березні звіт був опублікований – претензій до професіоналізму немає”, – резюмував він.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Суддя Бобровник помер через погіршення самопочуття – попередні дані (48 публікацій у ЗМІ)
  • Волкер прибув на Донбас (44 публікації у ЗМІ)
  • Євросоюз розширив антиросійські санкції через вибори в Криму (30 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко хоче підключити ЄС до відновлення міст Донбасу (24 публікації у ЗМІ)
  • Вовк заявив, що «Роттердам+» є «адекватною та прозорою» формулою.

МІНСЬКИЙ ПРОЦЕС.

Президент України Петро Порошенко обговорив із президентом Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ Георгієм Церетелі шляхи допомоги внутрішньо переміщеним особам і відродження українського Донбасу. “У зв’язку з цим глава держави запропонував ініціативу, щоб кожна країна ЄС підготувала цільову програму шефства над окремими містами українського Донбасу, сприяючи їх відродженню і відновленню інфраструктури”, – повідомляє прес-служба президента України в понеділок. Г. Церетелі поділився враженнями від відвідування Донбасу і подякував українській делегації в ПА ОБСЄ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав Парламентську асамблею (ПА) ОБСЄ використовувати наявні засоби та інструменти, щоб змусити Росію відмовитися від агресивної і загарбницької політики щодо України. Як повідомляє в понеділок прес-служба МЗС України, П. Клімкін під час зустрічі з делегацією ПА ОБСЄ наголосив на важливості парламентської дипломатії в рамках ОБСЄ та висловив подяку президенту Парламентської асамблеї Георгію Церетелі за рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в умовах триваючої збройної агресії РФ.

САНКЦІЇ ЄС ПРОТИ РОСІЇ.

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про впровадження санкцій проти п’яти осіб, відповідальних за незаконне проведення виборів президента РФ в окупованому Криму та Севастополі. “Рада додала п’ятьох осіб до списку тих, хто підпадає під обмежувальні заходи за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Їх внесено до списку через їхню участі в організації президентських виборів у Росії 18 березня 2018 року в незаконно анексованому Криму та Севастополі, тим самим активно підтримуючи та здійснюючи політику, яка підриває територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України”, – йдеться в повідомленні Ради ЄС у понеділок. У ЄС уточнили, що зазначені п’ятеро осіб обіймають відповідальні посади у виборчих комісіях Криму або Севастополя.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін схвалює рішення Ради Європейського Союзу про впровадження санкцій проти п’яти осіб, відповідальних за незаконне проведення виборів президента РФ в окупованому Криму та Севастополі. “Ще п’ятеро під санкціями ЄС за незаконне проведення виборів президента РФ в окупованому Криму. Ми обіцяли й запропонували – ЄС це зробив”, – написав глава МЗС у Twitter у понеділок. За його словами, це сигнал для тих, хто працює в Криму з окупаційною владою. “Варто поміркувати перед тим, як виконувати накази”, – зазначив П. Клімкін.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Саміт Україна-ЄС відбудеться 9 липня, на ньому обговорять боротьбу з корупцією, макрофінансову допомогу Євросоюзу для України та імплементацію Мінських угод, повідомив глава представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі. “Рада асоціації Україна-ЄС відбудеться в грудні, але до цього 9 липня пройде саміт Україна-ЄС, і ми вже знаємо кілька питань, які слід порушити у сфері реформ”, – сказав він на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією в понеділок у Києві. Дипломат нагадав, що українська сторона, зокрема, хотіла б приєднатися до Європейського митного союзу, Енергетичного союзу і єдиного цифрового ринку. Х. Мінгареллі зазначив, що також буде обговорюватися пакет макрофінансової допомоги ЄС і Європейський інвестиційний план.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі вважає, що причини повільного виконання плану дій щодо виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС полягають у блокуванні цього процесу окремими членами профільних комітетів Верховної Ради. “Але є сектори, де ми застрягли. Назву декілька з них: митний, податковий, транспортний. І коли ми намагаємося визначити причини цього, ми бачимо, що, як правило, вони перебувають у відповідних комітетах Верховної Ради, де люди блокують будь-які спроби гармонізувати українське законодавство з європейським”, – сказав він на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією в понеділок у Києві.

Голова Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі розраховує, що Європейський Союз завершить процедури з погодження макрофінансової допомоги для України упродовж літа 2018 року. “ЄС не забув про Україну. Зараз ми готуємо новий пакет макрофінансової допомоги в EUR 1 млрд. Ми сподіваємося, що його затвердять відповідні інституції ЄС упродовж літа”, – сказав він на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією в понеділок у Києві.

Президент Петро Порошенко запропонував, щоб країни Європейського Союзу взяли шефство над окремими містами Донбасу і сприяли їхньому відновленню. Про це він розповів президенту Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгію Церетелі у понеділок, повідомляє прес-служба глави держави. Зазначається, що цю ідею Порошенко висловив під час обговорення можливих шляхів допомоги внутрішньо переміщеним особам і відродження українського Донбасу. “У цьому зв’язку глава держави запропонував ініціативу, щоб кожна країна ЄС підготувала цільову програму шефства над окремими містами українського Донбасу, сприяючи їхньому відродженню та відновленню інфраструктури”, – йдеться у повідомленні.

УТВОРЕННЯ АКС.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив комітету з питань правової політики в найближчий тиждень завершити підготовку до другого читання законопроекту про Вищий антикорупційний суд, щоб Верховна Рада розглянула його наступного тижня. “Надто затягнулося питання підготовки законопроекту про Антикорупційний суд. Тому я зараз даю доручення комітету з питань правової політики, щоб невідкладно, вже в цю середу, була завершена підготовка всіх правок і щоб наступного тижня ми перейшли до його розгляду”, – заявив А. Парубій на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок.

ОНОВЛЕННЯ СКЛАДУ ЦВК.

Верховна Рада в четвер може вирішити кадрові питання Центральної виборчої комісії, якщо до того часу фракції проведуть успішні консультації, заявляє голова парламенту Андрій Парубій. “Якщо будуть завершені консультації, в четвер ми переходимо до питання Центральної виборчої комісії”, – повідомив А. Парубій на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок. Він нагадав, що згідно з регламентом, розгляд цього питання займе значний проміжок часу. Спікер зазначив, що спочатку Верховна Рада відкличе членів Центральної виборчої комісії, термін повноважень яких закінчився, а потім буде голосувати за нових членів ЦВК.

Більшість кандидатів у члени Центральної виборчої комісії, чиї кандидатури внесено до парламенту, є пропрезидентськими фігурами, заявляють голова фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко та лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. “Сьогодні відомо, по суті, в усьому політикумі не є таємницею, саме Порошенко через різні фракції подав афілійованих їм людей до ЦВК. Він хоче, щоб у Центральній виборчій комісії, вже новосформованій, у нього була абсолютна більшість, щоб у нього залишився інструмент фальсифікації виборів”, – сказала Ю. Тимошенко журналістам у понеділок у Києві.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Антикорупційні органи мають провести розслідування за аудіозаписами, оприлюдненими народним депутатом Олександром Онищенком, що перебуває у розшуку, переконана керівник фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко. “Я гаряче підтримую: якщо у нас є НАБУ, і воно реально існує, – щоб за записами Онищенка було проведено розслідування просто кричущої корупції президента і його оточення. І те, що досі це не розслідується, що досі на це закривають очі, свідчить про те, що, можливо, антикорупційні органи, які створені, на жаль, не є аж настільки незалежними, щоб розслідувати плівки Онищенка, які були оприлюднені”, – сказала Ю. Тимошенко журналістам у понеділок у Києві.

ЕНЕРГЕТИКА.

Методика утворення оптової ціни на електроенергію із застосуванням так званої формули “Роттердам+” є адекватною і прозорою. Про це заявив в інтерв’ю Економічній правді глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк. “По-перше, вона (формула ціноутворення “Роттердам+” – ЕП) адекватна. По-друге, розроблена прозоро, публічно, всі органи її узгодили. Більш того, через місяць після рішення комісії по ціноутворенню на вугілля було ідентичне рішення уряду щодо ціноутворення на природний газ”, – заявив Вовк. “Логіка обох рішень ідентична: створити прозоре ринкове ціноутворення”, – додав він. За словами Вовка, в 2017 році НКРЕКП звернулася до Енергоспівтовариства, щоб отримати незалежну експертну думку щодо професіоналізму членів регулятора.

Стимулююче тарифоутворення на електроенергію запрацює за умови деполітизації питання і конкуренції. Про це заявив в інтерв’ю Економічній правді глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк. “RAB може запрацювати тоді, коли компанії проведуть якісні слухання, не буде політизації, і всі споживачі будуть мати вибір”, – сказав він. За його словами, якщо нічого не робити, “тоді нас через 11 років чекає відсутність мереж, тому що знос буде дорівнювати 100%”. “Або ми приймаємо рішення, даємо компаніям можливість залучати гроші, змушуємо їх бути більш ефективними”, – сказав він. За його словами, тарифи на електроенергію зростуть не сильно.