Огляд ЗМІ за 16 травня 2018

ВИСНОВКИ

Президент Петро Порошенко та спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер обговорили уведення миротворчої місії ООН на окуповану територію Донбасу та питання співпраці у сфері оборони між двома країнами. Особлива увага приділялася співпраці у сфері безпеки та оборони між Україною та США, зміцненню партнерства України з НАТО і питанню енергетичної безпеки з урахуванням ризиків, які становить проект “Північний потік 2”. Крім того, сторони обговорили прогрес і підтримку України на шляху реформ, зокрема у сфері боротьби з корупцією. Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що у питанні конфлікту на Донбасі існує потужний консенсус в Україні, а також в США та ЄС, де Франція та Німеччина залучені до «нормандського процесу».

Голова військового комітету Північноатлантичного альянсу генерал Петр Павел заявив, що продовження підтримки України в прагненні стати сильнішою у військовому та економічному плані – це найкраща відповідь на російську агресію проти України. Генерал нагадав, що за підсумками візиту в Україну він дав високу оцінку проведеній у країні оборонній реформі.

У НАТО вважають, що будівництво Російською Федерацією Керченського мосту в анексованому Криму порушує суверенітет України. “Міст являє собою не тільки спробу Росії зміцнити незаконне захоплення і окупацію Криму, але і перешкоджає судноплавству, обмежуючи розміри кораблів, які можуть пройти через Керченську протоку – єдиний шлях до територіальних вод України в Азовському морі”, – йдеться в заяві Держдепу США.

Європейська комісія затвердила пропозицію щодо нової програми макрофінансової допомоги для України на суму до 1 млрд. євро для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ. Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, зазначив, що пропозиція про четверту програму макрофінансової допомоги свідчить про зобов’язання ЄС щодо солідарності з Україною. Пропозиція Єврокомісії щодо четвертої програми MFA для Україні підлягає затвердженню Європейським парламентом та Радою ЄС.

Нардеп Іван Винник повідомив, що профільний комітет ВР розширив законопроект “Про нацбезпеку” новими розділами з метою створення нової структури законопроекту та його підготовки до другого читання. Він нагадав, що закон про нацбезпеку дозволить завершити реформу українського законодавства відповідно до вимог НАТО. Однак, комітет так і не зміг провести засідання в зв’язку з відсутністю кворуму.

Директор Фонду інновації та розвитку Георгій Вашадзе повідомив, що Київ підготував кілька альтернативних формулювань законопроекту про Вищий антикорупційний суд у частині повноважень Ради міжнародних експертів, очікує отримати відповідь від МВФ. Нардеп Леонід Ємець озвучив два формулювання цього законопроекту в частині повноважень Ради міжнародних експертів. “Перший варіант. Громадська рада експертів – семеро осіб – приймає рішення про вето. Відповідно до того відсотку (голосів), яким було ухвалено це рішення, ВККС таким самим відсотком від своїх 16 (членів) може його подолати”, – розповів народний депутат. “Другий варіант. Міжнародна рада експертів дає вето. Якщо ВККС проти цього вето, то направляється на спільне засідання Міжнародної ради експертів і ВККС, які можуть його подолати лише двома третинами голосів”, – сказав Ємець.

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що опубліковані в ЗМІ матеріали, відомі як “переписка Онищенка”, мають бути предметом роботи НАБУ і САП. Він нагадав, що “Генпрокуратура не має можливості реагувати на такі ситуації щодо керівників держави, міністрів, депутатів”. “Єдине, що я можу зробити, – відправити матеріали до НАБУ”, – заявив Луценко.

Керівник САП Назар Холодницький заявляє, що НАБУ вело переговори з нардепом-втікачем Олександром Онищенко, не ставлячи до відома САП. У відомстві Холодницького зазначають, що НАБУ приховало від САП проведення опитувань Онищенка в режимі відеоконференції щодо укладення угоди про визнання винуватості.

Член номінаційної комісії Світлана Голікова повідомила, що Окружний адміністративний суд Києва призупинив проведення другої “хвилі” відбору нових членів НКРЕКП.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що не має наміру брати участь у президентських виборах. “Чесно кажу, що виступав і виступаю за створення правоцентристської партії, що має бути провайдером плану європейських реформ”, – заявив Луценко.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Херсонський суд 17 травня розгляне запобіжний захід голові «РИА Новости Украина» (233 публікації у ЗМІ)
  • Порошенко провів переговори з Волкером (161 публікація у ЗМІ)
  • ВВП зріс у першому кварталі на 3,1%, – Держстат (42 публікації у ЗМІ)
  • Литва впровадить квоти для іноземних працівників у зв’язку зі зростанням імміграції з України (26 публікацій у ЗМІ)
  • Комітет Європарламенту з міжнародних справ підтримав нову програму макрофіндопомоги Україні (21 публікація у ЗМІ)

МІНСЬКИЙ ПРОЦЕС.

Президент України Петро Порошенко та спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер на зустрічі в Києві в середу відзначили важливість уведення миротворчої місії ООН на окуповану територію Донбасу та обговорили питання співпраці у сфері оборони між двома країнами. “Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та наголосили на важливості розгортання миротворчої місії ООН на його окупованій частині. Петро Порошенко та Курт Волкер відзначили необхідність негайного звільнення українських заручників”, – повідомила прес-служба глави держави за підсумками зустрічі.

ЄВРОАТЛАНТИНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

У НАТО засуджують відкриття Керченського мосту і розцінюють це як чергове порушення суверенітету України. Про це йдеться в заяві заступника спікера НАТО Пірса Казале, текст якого має агентство “Інтерфакс-Україна”. “НАТО засуджує будівництво Росією і часткове відкриття Керченського мосту. Крим є частиною України, і цей міст є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема порушення його навігаційних прав в його територіальних водах”, – йдеться в заяві.

Продовження підтримки України та міжнародного тиску на Росію є найкращою відповіддю на російську агресію проти України, переконаний голова військового комітету Північноатлантичного альянсу генерал Петр Павел. “Продовження нашої підтримки України в її прагненні стати сильнішою у військовому та економічному плані – це найкраща відповідь на російську агресію проти України”, – сказав він на прес-конференції в новій штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в середу. П. Павел зазначив, що альянс продовжить свою підтримку офіційного Києва в процесі нарощування сил і можливостей “шляхом реалізації пакета заходів з фінансової, політичної та дорадчої допомоги”.

МАКРОФІНАНСОВА ДОПОМОГА ЄС.

Європейська комісія затвердила пропозицію щодо нової програми макрофінансової допомоги (MFA) для України на суму до 1 млрд. євро для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ. Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії. “Сьогоднішня пропозиція слідує за запитом української влади та прямими дискусіями між президентом Комісії Жан-Клодом Юнкером та президентом України Петром Порошенком. Нова програма спрямована на те, щоб спиратися на прогрес, досягнутий у підтримці стабілізації економіки та структурних реформ під час трьох попередніх операцій MFA”, – йдеться у заяві. Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, зазначив, що пропозиція про четверту програму макрофінансової допомоги свідчить про зобов’язання ЄС щодо солідарності з Україною.

НАЦБЕЗПЕКА.

Парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони наступної середи, 23 травня, розгляне остаточний варіант законопроекту про національну безпеку, щоб 24 травня поставити цю ініціативу на розгляд на пленарному засіданні, повідомив секретар комітету Іван Вінник. “Ми зробимо все від нас залежне, щоб наступної середи на комітет вийти вже з фінальним текстом, з урахуванням розширень, правок, поданих депутатами…Ми очікуємо, якщо в нас буде консенсусне сприйняття і підтримка більшості членів комітету, то в четвер ми виноситимемо цей законопроект до зали для другого читання”, – сказав І.Вінник журналістам після засідання профільного комітету в середу.

УТВОРЕННЯ АКС.

Київ підготував кілька альтернативних формулювань законопроекту про Вищий антикорупційний суд у частині повноважень Ради міжнародних експертів, очікує отримати відповідь від МВФ до наступного тижня, заявляє директор Фонду інновації та розвитку Георгій Вашадзе, який брав участь у розробці документа. “У нас пропозиції – кілька альтернатив – стосовно ролі міжнародних експертів. Ми зробили два або три альтернативні рішення для того, щоб знайти консенсус, і чекаємо відповіді на це (від МВФ – ІФ)”, – сказав Г. Вашадзе журналістам у середу в Києві після наради робочої групи стосовно законопроекту про Вищий антикорупційний суд у парламентському комітеті з питань правової політики.

Відповідно до одного з розроблених Києвом варіантів положення законопроекту про Вищий антикорупційний суд Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) України зможе подолати вето Ради міжнародних експертів на кандидатуру антикорупційного судді аналогічним відсотком голосів. Народний депутат із фракції “Народний фронт” Леонід Ємець, який брав участь у робочій групі в комітеті з питань правової політики та правосуддя, де в середу обговорювалося з представниками адміністрації президента положення законопроекту про Вищий антикорупційний суд, озвучив журналістам два формулювання цього законопроекту в частині повноважень Ради міжнародних експертів.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк надав позичальникам можливість обирати банк з оптимальним курсом для купівлі валюти. Про це повідомляє прес-служба НБУ. Регулятор розширює можливості для клієнтів-позичальників обирати оптимальний курс купівлі іноземної валюти в уповноважених банках з метою виконання зобов’язань перед уповноваженим банком-кредитором за кредитним договором. “До цього часу резидент-позичальник мав право купувати іноземну валюту тільки через уповноважений банк, що обслуговує кредитний договір. Відтепер він зможе купувати її і через інші банки за власним вибором, в яких у нього повинен бути відкритий поточний рахунок в іноземній валюті”, – повідомили в НБУ.

РЕФОРМИ.

Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо охорони здоров’я і трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (законопроект №2386а-1) врахував усі можливі ризики й має бути проголосований, вважає заступник голови фракції “Блок Петра Порошенка” Сергій Березенко. “Закон з усіма погоджено, ми прибрали з нього всі сумнівні та дискусійні речі. Я закликаю всі політичні сили підтримати цей закон, що дає багатьом українцям реальну надію на життя. Це те, заради чого ми зібралися в парламенті”, – сказав він агентству “Інтерфакс -Україна”. С. Березенко зазначив, що, зокрема, законопроект містить механізми, що унеможливлюють “чорну трансплантологію”, зокрема в умовах проведення операції об’єднаних сил (ООС).

Президент України Петро Порошенко відкликав з Верховної Ради України свій законопроект (№8297) про внесення змін до закону України про громадянство щодо вдосконалення окремих положень. Як повідомляється на сайті українського парламенту в статусі проходження документа, проект відкликано 16 травня 2018 року. Як повідомлялося, 19 квітня 2018 року президент України вніс до парламенту проект закону (№82097) про внесення змін до закону України про громадянство.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що опубліковані в ЗМІ матеріали, відомі як “переписка Онищенка”, мають бути предметом роботи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). “Те, що я побачив з останніх опублікованих СМС, – це серйозний ґрунт для роботи детективів НАБУ і прокурорів САП. Те, що Онищенко скоював злочини, про які я доповідав у Верховній Раді, – вже визнає і він сам. Тепер потрібно йти далі. закон визначив саме САП відвести фігурантів плівок Онищенка “або до РАЦСу, або до прокурора”, – сказав генпрокурор в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко запевняє, що забезпечить незалежність рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) під час розгляду скарг на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького, незважаючи на спроби зовнішнього впливу. “Що зробить КДКП (яке рішення за скаргами на Н. Холодницького буде ухвалено – ІФ), мені не відомо, кажу абсолютно щиро. Я, звичайно, спиною відчуваю великі маневри, кажуть про якісь спроби впливу на КДКП”, – сказав генпрокурор в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляє, що Національне антикорупційне бюро вело переговори з нардепом-втікачем Олександром Онищенко, не ставлячи до відома САП. Відповідне повідомлення САП оприлюднила 16 травня. “Закликаємо НАБУ як орган досудового розслідування не вводити громадськість в оману шляхом поширення інформації, яка не відповідає дійсності та припинити “жонглювання” нарізками відеозаписів”, – йдеться у реакції САП на оприлюднене 15 травня відео. У САП роз’яснюють, що відповідно до ч. 2 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою виключно прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді повернути на доопрацювання проект Антикорупційної стратегії на 2018–2020 роки. Про це повідомляє прес-служба Національного агентства з протидії корупції. Зазначається, що проект стратегії був розглянутий на комітеті у середу, 16 травня. У відомстві наголосили, що проект готувався з урахуванням думки Громадської ради при НАЗК та представників громадського суспільства, серед яких Центр політико-правових реформ, Антикорупційний штаб, Фундація “Відкрите суспільство”, а також експертів Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні  та Програми розвитку ООН в Україні.

ЕНЕРГЕТИКА.

Кабінет міністрів призначив Максима Немчинова державним секретарем Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Про це повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. “Немчинова держсекретарем Міненерговугілля призначили”, – сказав він після засідання уряду. Немчинов був комерційним директором ТОВ ВКФ “Алмакс”. У 2011-2014 роках Немчинов керував відділом з питань реформування вугільної галузі у Департаменті реструктуризації вугільної промисловості Міненергетики.

Окружний адміністративний суд Києва призупинив проведення другої “хвилі” відбору нових членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), повідомила член номінаційної комісії Світлана Голікова. “Конкурс на дві посади членів НКРЕКП призупинено постановою Окружного адміністративного суду Києва (справа № 826/7309/18, суддя Шевченко) від 14 травня за клопотанням Антона Гудаченко (раніше номінаційна комісія відмовила А. Гудаченко в участі в конкурсі через недостатній досвід роботи в енергетиці – ІФ)”, – написала вона в Facebook.