Понад 6 тисяч порушень режиму припинення вогню за тиждень у зоні бойових дій – СММ ОБСЄ

WATCH IN ENGLISH

За минулий тиждень СММ ОБСЄ зафіксувала понад 6 тисяч порушень режиму припинення вогню у зоні Операції Об’єднаних сил. Особливо напруженою ситуація була на Маріупольському напрямку. «У вівторок ввечері, 22 травня, наші спостерігачі, які перебували у Маріуполі, протягом 45 хвилин чули близько 400 вибухів від вогню з артилерії, які лунали на відстані на північний схід від них. Подібна ситуація спостерігалась навколо Донецької фільтрувальної станції – за останній тиждень ми зафіксували близько 500 порушень режиму припинення вогню в цьому районі», – повідомив Александр Хуг, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

На ділянці розведення у районі Петрівського СММ ОБСЄ зафіксувала 117 порушень режиму припинення вогню, 34 – у районі Золотого і одне порушення у районі Станиці Луганської. «Замість розведення ми тепер підтверджуємо просування вперед у мікрорайоні Чигарів у Південному, а також в районах Жолобка і Водяного», – зазначив Александр Хуг.

Минулого тижня внаслідок обстрілу у Троїцькому загинув 13-річний хлопчик і його тато, 18-річний юнак і його мати зазнали поранень. У Горлівці двоє хлопців – 10-ти і 11-ти років потрапили до лікарні з осколковими пораненнями. «Наші спостерігачі також підтвердили, що 14-річний хлопець загинув, а троє інших підлітків отримали поранення в Дебальцевому, коли всередині автобусу вибухнув пристрій. Ми маємо підтвердження про смерть 15-річної дівчинки, яка загинула у Залізному в понеділок цього тижня від вибуху мінометної міни», – додав Александр Хуг.

У травні СММ ОБСЄ підтвердила 35 жертв серед цивільного населення – 10 загиблих і 25 поранених. Загалом цього року зафіксували 28 загиблих і 86 поранених серед мирних жителів, у тому числі 2 загиблих і 10 поранених серед дітей.