На території Чорноморського біосферного заповідника проводять незаконні військові навчання – активісти

Вже тричі Міністерство оборони України провело незаконні військові навчання на території Чорноморського біосферного заповідника. Загальна сума збитків від стрільби – 12 мільйонів гривень. «Це не перший випадок, коли військові навчання несанкціоновано відбуваються на землях природно-заповідного фонду. Останні стрільби відбулися як раз тоді, коли почався сезон гніздування низки видів птахів», – розповів Олексій Василюк, еколог МБО «Екологія-Право-Людина», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Всі дії зафіксовані, матеріали передані до відповідних правоохоронних органів – Державної екологічної інспекції, поліції, Генеральної прокуратури. По тих фактах вже відкриті провадження і ведуться розслідування. Прийшла інформація, що для того, щоб не притягувати нікого до відповідальності, вирішили вилучити ці території з об’єкту національного природного заповідника», – зазначила Софія Шутяк, юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина».

Законодавство України забороняє проводити військові навчання на території природних заповідників. Серед заповідних територій, де Міноборони також проводило військові навчання – заповідник «Медобори», Тарутинський степ, національний парк «Меотида» тощо.

Чорноморський біосферний заповідник – найбільший заповідний об’єкт в Україні. Він був першим природним об’єктом, який за радянських часів отримав сертифікат ЮНЕСКО. «Ми розуміємо, що держава знаходиться у надзвичайно важкій ситуації. Іде війна, держава робить усе для того, щоб зміцнювати свою обороноздатність. Ми розділяємо цю точку зору. Але треба було більш детально вивчати та зважувати, де це проводити», – підсумував Ігор Акімов, директор Інституту зоології Національної академії наук України.