Огляд ЗМІ за 1-3 червня 2018

ВИСНОВКИ

Foreign Policy повідомляє, що Адміністрація президента США Трампа готується до запровадження санкцій проти енергетичних компаній Німеччини і низки інших європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу “Північний потік-2”.Санкцій можуть ще більше посилити напруженість у стосунках між США та Німеччиною, де офіційні особи сильно незадоволені діями президента Дональда Трампа щодо торгівлі, рішенням відмовитися від ядерної угоди з Іраном тощо.

The Wall Street Journal повідомляє, що Адміністрація президента США Дональда Трампа працює над підготовкою зустрічі глави Білого дому з президентом РФ Володимиром Путіним, серед головних питань якої, у тому числі, буде ситуація в Україні.

Президент України Петро Порошенко і Держсекретар США Майк Помпео під час телефонної розмови обговорили посилення співпраці у сфері безпеки і продовження санкцій проти РФ для звільнення українських заручників.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас повідомив про досягнення домовленості щодо проведення переговорів на рівні міністрів закордонних справ країн “нормандського формату” 11 червня в Берліні. Також  Хайко Маас обговорив з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним питання підтримки України у відстоюванні територіальної цілісності і суверенітету.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд, побувала на Донбасі минулого тижня и закликала називати те, що відбувається там війною, а не замороженим конфліктом.

Президент України Петро Порошенко подякував усім, хто брав участь в акціях у різних країнах світу на підтримку українського режисера Олега Сенцова, що перебуває в російській в’язниці. Глава МЗС України Павло Клімкін звернувся до колег-міністрів з усього світу з проханням тиснути на Росію з вимогою звільнення українських політв’язнів.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що під час розслідування замаху на життя журналіста Аркадія Бабченка слідство законно вдалося до імітації його вбивства, що дало змогу отримати важливі докази зв’язків затриманого організатора з російськими спецслужбами, а також точнішу інформацію стосовно передбачуваних цілей. «У результаті цієї оперативної комбінації слідство отримало список з 47 (!) осіб, які могли бути наступними жертвами терористів. Переважно, це – відомі українські та екс-російські журналісти…», – заявив Луценко. Луценко також повідомив, що Борис Герман, підозрюваний в організації терористичного акту, результатом якого мало стати вбивство журналіста Аркадія Бабченка, не вказує конкретних імен замовників терактів в Україні, жертвою яких міг стати і журналіст, проте ця інформація може бути отримана після вивчення вилучених доказів. За словами генпрокурора, саме тому було прийнято рішення про інсценування – щоб щонайменше спробувати точніше дізнатися, “хто в Кремлі полює на десятків неугодних російському режиму громадян”.

Апеляційний суд Херсонської області відмовив стороні захисту у зміні запобіжного заходу для головного редактора “РИА Новости Україна” Кирила Вишинського. Кирило Вишинський під час засідання суду у його справі заявив, що виходить з українського громадянства і звернувся до президента РФ Володимир Путіна за захистом. Прес-секретар ДМС України Сергій Гунько повідомив, що Вишинський не може вийти з українського громадянства, якщо йому повідомлено про підозру.

Міжнародний валютний фонд незадоволений останніми рішеннями уряду України щодо повноважень Мінфіну та підпорядкування ДФС. Фонді зазначають, що цим Україна порушує зобов’язання, взяті під час отримання попереднього траншу від МВФ. Йдеться про ще неопубліковані постанови уряду про позбавлення Мінфіну повноважень щодо затвердження фінансових документів уряду. У свою чергу міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що такі рішення Кабміну вже були підготовлені і отримані Мінфіном. “Уряд поки не хоче оприлюднювати ці рішення. Для країни це був би великий удар і погрожував зривом програми МВФ”, – сказав міністр. Олександр Данилюк розіслав народним депутатам України листа, в якому закликав невідкладно ухвалити закон про Антикорупційний суд, щоб розблокувати виділення чергового траншу від МВФ. Він попереджає, що якщо Верховна Рада не ухвалить такого рішення, на країну чекають “серйозні фінансові та політичні наслідки”.

«Дзеркало тижня», посилаючись на власні джерела, повідомляє, що 30 травня на засіданні уряду було винесено питання «листа Данилюка» до послів «Великої сімки». Результатом засідання, за інформацією джерел видання, було прийняття рішення про направлення до парламенту представлення на звільнення Данилюка. Сам Олександр Данилюк категорично заперечує плани в нинішній ситуації добровільно подавати у відставку та вважає поширювану в ЗМІ інформацію про можливість його звільнення наступного тижня “промацуванням ґрунту”. Заступник глави фракції БПП Олексій Гончаренко заявив, що, на його думку, говорити про можливе звільнення Данилюка зарано.

Результати опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи”, свідчать, що лише 5% опитаних українців готові довірити створення антикорупційного суду представникам президента Петра Порошенка. При цьому, як свідчить дослідження, найбільше довіри в цьому питанні представникам антикорупційних громадських організацій (47%) та експертам із західних країн (38%). Опитування показало, що значно менше громадян готові доручити цю справу депутатам Верховної Ради (13%) та суддям від органів судового самоврядування (9%). Крім того, абсолютна більшість населення (83%) вважають боротьбу з корупцією в Україні неуспішною, при цьому 50% українців назвали цю боротьбу “повністю провальною”.

Дані опитування Національного банку України свідчать, що ключовими джерелами ризику для фінансової системи України є корупція, діяльність правоохоронних органів і судова система. Серед найбільших джерел нестабільності респонденти також відзначили політичну і соціальну ситуацію в країні, стан співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, стан захисту прав кредиторів і інвесторів, а також шахрайство і кібернетична небезпека.

НАК “Нафтогаз України” направив свої пропозиції російському “Газпрому” щодо умов транзиту російського газу в 2020-2028 роках – після закінчення поточного транзитного контракту з “Газпромом”. Як повідомляється, “Газпром” повинен погодитися на зростання тарифів в 2018-2019 роках на третину – сукупно на 2,3 млрд доларів. Зокрема, за чинною ставкою без урахування паливної складової “Нафтогаз” буде отримувати 2,55 млрд доларів виручки на рік. Але НАК вимагає 3,7 млрд доларів – з ростом тарифу приблизно на 33%. “Нафтогаз” готовий зберегти ставку транзиту російського газу через Україну в 2020-2028 роках приблизно на нинішньому рівні. Але для цього “Газпром” повинен погодитися прокачувати по 110 млрд кубометрів на рік.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Справа Бабченка: у списку на ліквідацію фігурують десятки журналістів (2356 публікацій у ЗМІ)
  • Вишинський сподівається на обмін після відмови від громадянства України (51 публікація у ЗМІ)
  • Глава МЗС Німеччини вражений масштабом руйнувань у Широкиному (47 публікацій у ЗМІ)
  • Кримінальне агентство Британії перевіряє джерела добробуту близько 140 росіян і пов’язаних з РФ людей (32 публікації у ЗМІ)
  • Девальвація та дефолт: експерти спрогнозували, що чекає Україну без траншу МВФ (26 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Влада України та Іспанії завершує підготовку нової двосторонньої угоди про соціальне забезпечення, що дасть змогу вирішити низку проблемних питань із захисту українців в Іспанії, заявляє президент України Петро Порошенко. “За моїм дорученням завершується наша спільна робота з іспанськими друзями над двосторонньою угодою про соціальне забезпечення на заміну попередньої угоди, яку було укладено 22 роки тому, в 1996 році”, – сказав П. Порошенко в неділю вдень після молитви за Україну в Іспанії.

Президент України Петро Порошенко під час офіційного візиту до Королівства Іспанія обговорив шляхи активізації міжрегіонального співробітництва з главою уряду Галісії Альберто Нуньєсом Фейхоо. “У рамках офіційного візиту Президента України Петра Порошенка до Королівства Іспанія, Глава Української держави провів зустріч з Головою Уряду Галісії Альберто Нуньєсом Фейхоо”, – повідомляють у прес-службі адміністрації президента. Окремо політики відзначили значні перспективи поглиблення двосторонньої інвестиційної взаємодії, зокрема в контексті реалізації в Україні в 2018 році так званої великої і малої приватизації.

Президент України Петро Порошенко і Держсекретар США Майк Помпео під час телефонної розмови обговорили посилення співпраці у сфері безпеки і продовження санкцій проти РФ для звільнення українських заручників, повідомила прес-служба глави української держави. “Співрозмовники обговорили зміцнення співпраці в галузі безпеки та оборони. Президент подякував американській стороні за надання Україні протитанкових ракетних комплексів «Джавелін»”, – йдеться в повідомленні прес-служби, оприлюдненому на офіційному сайті президента. Також вони обговорили безпекові виклики внаслідок реалізації проекту “Північний потік – 2”.

МІНСЬКИЙ ПРОЦЕС.

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас, який 31 травня – 1 червня перебував з робочим візитом в Україні, обговорив з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним питання підтримки України у відстоюванні територіальної цілісності і суверенітету. Як повідомляє прес-служба МЗС України, Х. Маас і П. Клімкін у п’ятницю відвідали лінію розмежування в зоні проведення операції об’єднаних сил, ознайомилися з ситуацією на сході України і підняли питання введення миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас повідомив про досягнення домовленості щодо проведення переговорів на рівні міністрів закордонних справ країн “нормандського формату” (Україна, Франція, Німеччина, РФ) 11 червня в Берліні. “Учора і протягом останніх тижнів у мене тривали дискусії з главами МЗС Франції, Росії та України. І мені дуже подобається, що нам усе-таки вдалося домовитися про засідання в “нормандському форматі” на рівні міністрів закордонних справ, яке відбудеться 11 червня в Берліні”, – сказав Г. Маас на спільній прес-конференції з главою МЗС України Павлом Клімкіним у п’ятницю в Маріуполі.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid), побувала на Донбасі минулого тижня закликала називати те, що відбувається там війною, а не замороженим конфліктом. “В Україні лише за останній тиждень під час обстрілу були вбиті четверо людей, зокрема 15-річна дівчинка, а ще 15 осіб дістали поранень. Це не заморожений конфлікт – це війна”, – заявила К. Кальюлайд 1 червня на обіді для учасників конференції імені колишнього президента Леннарта Мері, повідомляє прес-служба президента Естонії.

ЗВІЛЬНЕННЯ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ В РФ.

Президент України Петро Порошенко подякував усім, хто брав участь в акціях у різних країнах світу на підтримку українського режисера Олега Сенцова, що перебуває в російській в’язниці. “Вдячний усім, хто взяв участь в акції на підтримку Олега Сенцова по всьому світу – в Німеччині, Франції, Італії, Естонії, Литві, Швеції, Грузії, Великій Британії, Канаді, США, Португалії, Україні та навіть Росії. Весь світ обурює беззаконня і тоталітарні методи кремлівського режиму”, – написав П. Порошенко на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук в суботу.

Глава МЗС України Павло Клімкін звернувся до колег-міністрів з усього світу з проханням тиснути на Росію з вимогою звільнення українських політв’язнів. Про це він написав у Twitter. “Надіслав листи колегам-міністрам по всьому світу. Попросив, щоб тиснули на Росію та вимагали звільнення всіх. Критично важливо, щоб Кремль звільнив Балуха, Сенцова, Кольченка, які оголосили голодування. Закликав консолідувати міжнародну відповідь на злочини Росії у тому числі посиленням санкцій” – написав міністр.

СПРАВА БАБЧЕНКА.

Під час розслідування замаху на життя журналіста Аркадія Бабченка слідство законно вдалося до імітації його вбивства, що дало змогу отримати важливі докази зв’язків затриманого організатора з російськими спецслужбами, а також точнішу інформацію стосовно передбачуваних цілей, заявляє генпрокурор України Юрій Луценко. “У результаті цієї оперативної комбінації слідство отримало список з 47 (!) осіб, які могли бути наступними жертвами терористів. Переважно, це – відомі українські та екс-російські журналісти… Сьогодні вони повідомлені про небезпеку і організовується їхній захист”, – написав Ю. Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю ввечері.

Генеральний прокурор Юрій Луценко розповів, що спецслужби отримали список потенційних 47 жертв від оточення Бориса Германа, якого підозрюють в організації “убивства” Бабченка. Про це він повідомив в ефірі радіо “НВ”. “Після ночі після імітованого вбивства організатор передзвонив виконавцю і сказав, що він терміново відлітає за кордон, гроші йому колись передадуть. Стало зрозуміло, що ланцюжок може бути перерваний, тому Служба безпеки абсолютно правильно затримала Германа на вулиці”, – заявив генпрокурор.

Борис Герман, підозрюваний в організації терористичного акту, результатом якого мало стати вбивство журналіста Аркадія Бабченка, не вказує конкретних імен замовників терактів в Україні, жертвою яких міг стати і журналіст, проте ця інформація може бути отримана після вивчення вилучених доказів. “Зараз ми знаємо з його (Германа) слів, що це (замовник) – спецслужби РФ, що він діє за їх волі, але конкретного імені замовника у нас не було”, сказав Ю. Луценко в четвер увечері в програмі “Право на владу “на телеканалі 1+1.

В’ячеслав Пивоварник, якого підозрюють в організації спроби вбивства журналіста Аркадія Бабченка, Борис Герман називає нібито відповідальним “у приватному фонді Путіна” за заворушення Україні, є разом з Б. Германом співвласником ТОВ “Київська консалтингова група”. Згідно з даними держреєстру, В. Пивоварнику та Б. Герману належать по 11% у цій компанії. За словами Б. Германа, наразі В. Пивоварник проживає в Москві, однак у держреєстрі він продовжує значитися не лише співвласником цілої низки інших українських підприємств, а й у деяких випадках їх керівникам.

У Києві відбулася зустріч генерального прокурора Юрія Луценка та керівника Служби безпеки України Василя Грицака з керівниками дипломатичних представництв країн-представників “Великої сімки”, країн Євросоюзу, Норвегії, Австралії, ЄС і Ради Європи щодо проведеної 29 травня успішної спецоперації правоохоронних органів із запобігання вбивству журналіста Аркадія Бабченка. “Під час зустрічі поінформовано про ключові аспекти проведеної роботи та ті цілі, які ставилися при прийнятті рішення щодо проведення контролю за вчиненням злочину у формі імітування обстановки злочину. Акцентовано увагу міжнародної спільноти на тому, що саме обрана стратегія дозволила не лише не допустити загибелі журналіста, припинити злочин, повністю задокументувати злочинні дії організатора, отримати докази його зв’язку із замовником злочину, а й отримати відомості щодо можливих потенційних жертв, проти яких імовірно готувалися терористичні акти та вбивства”, – повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Керівник Управління державної охорони Валерій Гелетей заявляє, що охорону російському журналісту Аркадію Бабченку, на якого російські спецслужби готували замах, на сьогодні забезпечує Служба безпеки України. “Забезпечують фахівці СБУ”, – сказав Гелетей в п’ятницю в Києві, відповідаючи на відповідне запитання агентства “Інтерфакс-Україна”. Він високо оцінив спецоперацію української спецслужби з виявлення і розкриття підготовки замаху на журналіста і теракту. “Це дуже скрупульозна робота, і СБУ спрацювала на 100%. Вони задокументували всі ключові речі, необхідні для того, щоб у цієї справи були перспективи в суді. А ось для впіймання основного замовника треба було виїжджати в Росію”, – підкреслив В. Гелетей.

СПРАВА ВИШЕНСЬКОГО.

Головний редактор “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський під час засідання суду у його справі заявив, що виходить з українського громадянства і звернувся до президента РФ Володимир Путіна за захистом. Про це повідомляє “Громадське” з Апеляційного суду в Херсоні. “Я звертаюся до президента Порошенка, якого знаю особисто і з яким ми зробили кілька добрих справ. Я заявляю про вихід з українського громадянства, з цієї хвилини вважаю себе лише громадянином РФ. Я звертаюся до президента Путіна з проханням про надання мені правового захисту та вжиття заходів щодо мого звільнення”, — заявив Вишинський.

Заяву про вихід із громадянства України головного редактора “РИА Новости Украина” Кирила Вишинського буде передано до Адміністрації президента України 4 червня. “4 червня ми вже плануємо подати заяву письмово до Адміністрації президента України”, – сказав агентству “Інтерфакс-Україна” його адвокат Андрій Доманський. При цьому він допускає, що заяву можуть не приймати через те, що К.Вишинський не подає її особисто. Адвокат наголосив, що на цей випадок є план “підстраховування”.

Апеляційний суд Херсонської області відмовив стороні захисту у зміні запобіжного заходу для головного редактора “РИА Новости Україна” Кирила Вишинського. Рішення залишити в силі запобіжний захід у вигляді арешту суд прийняв у п’ятницю. Правоохоронці затримали 15 травня в Києві керівника “РИА Новости Украина” К. Вишинського. Йому оголосили про підозру у кримінальному провадженні, відкритому за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. 16 травня його привезли до Херсона для обрання запобіжного заходу. 17 травня Херсонський міськсуд обрав К. Вишинському запобіжний захід у вигляді арешту до 13 липня.

Головний редактор “РИА Новости Україна” Кирило Вишинський, якого в Україні підозрюють у державній зраді, не може вийти з українського громадянства, якщо йому повідомлено про підозру, повідомив прес-секретар Державної міграційної служби України Сергій Гунько. Як повідомив С. Гунько в ефірі телеканалу “112.Украіна”, стаття 18 закону про громадянство України прямо вказує на те, що вихід з громадянства не допускається в разі, якщо особі повідомлено про підозру або є рішення суду, яке підлягає виконанню.

МОЖЛИВЕ ЗВІЛЬНЕННЯ О. ДАНИЛЮКА.

У парламентській фракції “Блок Петра Порошенка” вважають, що говорити про відставку міністра фінансів України дуже рано. “Якщо буде заява Данилюка про відставку, я не бачу сенсу людини тримати. У той же час я поки такої заяви не бачив. Подання прем’єр-міністра про відставку Данилюка я теж не бачив. Тому сьогодні говорити дуже рано (про звільнення – ІФ)”, – сказав заступник глави фракції Олексій Гончаренко в ефірі телеканалу “Інтер” у п’ятницю.

Міністр фінансів Олександр Данилюк категорично заперечує плани в нинішній ситуації добровільно подавати у відставку та вважає поширювану в ЗМІ інформацію про можливість його звільнення наступного тижня “промацуванням ґрунту”. “Сам не писав (заяву про відставку – ІФ), це не в моєму характері. Є певні умови, за яких я це можу зробити. Але це точно не стосується цієї ситуації, коли я у боротьбі за реформи. У цій боротьбі я боротимуся до кінця”, – сказав він в ефірі “Радіо НВ”. Міністр зазначив, що йому невідомо про наявність начебто підготовленого та підписаного прем’єром подання на його звільнення.

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ З МВФ.

Міжнародний валютний фонд незадоволений останніми рішеннями уряду України щодо повноважень Мінфіну та підпорядкування ДФС. Про це сказано в листі голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена до українського уряду, передає Liga.net з посиланням на джерело в Кабміні. У ньому йдеться про два рішення, прийнятих на закритій частині засідання Кабміну тиждень тому. У Фонді зазначають, що цим Україна порушує зобов’язання, взяті під час отримання попереднього траншу від МВФ. Йдеться про ще неопубліковані постанови уряду про позбавлення Мінфіну повноважень щодо затвердження фінансових документів уряду. У прес-службі прем’єра спростовують інформацію про прийняті рішення.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк розіслав народним депутатам України листа, в якому закликав невідкладно ухвалити закон про Антикорупційний суд, щоб розблокувати виділення чергового траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ), повідомляє інтернет-видання “Українська правда”. За інформацією видання, яке має копію відповідного листа, міністр просить нардепів “відкласти в сторону всі існуючі політичні суперечки” і “прийняти рішення історичної важливості”. “Нагадую, що затверджений парламентом державний бюджет на 2018 рік базувався на припущенні, що Україна успішно реалізує програму співпраці з Міжнародним валютним фондом. Це передбачає, в тому числі, створення Вищого антикорупційного суду. Критично важливим є голосування за закон в узгодженій з нашими міжнародними партнерам редакції”, – пояснює О. Данилюк.

АНТИКОРУПЦІЯ.

У Печерському районному суді міста Києва 31 травня відбулося судове засідання по розгляду обвинувального акта щодо керівників підприємств – учасників злочинної організації з розкрадання природного газу, видобутого в рамках договорів про спільну діяльність з ВАТ “Укргазвидобування” (так звана “газова справа”). “На засіданні суд продовжив на 60 діб тримання під вартою одному обвинуваченому, а щодо іншого продовжено процесуальні обов’язки, за винятком обов’язків носіння електронного браслета”, – йдеться в повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на сторінці в соцмережі “Фейсбук”.

Керівнику Фонду держмайна Віталію Трубарову не повідомлялося про підозру у справі про незаконну приватизацію будівлі на Хрещатику, у якій раніше підозрюваним заочно став екс-міністр часів Януковича Микола Присяжнюк. Про це пишуть “Наші гроші”. У відповідь на запит видання ГПУ повідомила, що з 21 листопада 2017 року здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем екс-керівником Регіонального відділення Фонду держмайна по м. Києву Віталієм Трубаровим при наданні в оренду та приватизації держмайна за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК (зловживання владою або службовим становищем).

Антикорупційні органи завершили розслідування відносно мера Одеси Геннадія Труханова та чиновників міськради, яких підозрюють у розкраданні коштів міського бюджету. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook. Зокрема, прокурори дійшли висновку про достатність зібраних доказів, щоб скласти обвинувальний акт щодо Труханова, одеських чиновників та інших осіб, які підозрюються у розкраданні коштів міського бюджету в особливо великих розмірах при купівлі за завищеною ціною приміщень колишнього заводу “Краян”.

ЕНЕРГЕТИКА.

НАК “Нафтогаз України” направив свої пропозиції російському “Газпрому” щодо умов транзиту російського газу в 2020-2028 роках – після закінчення поточного транзитного контракту з “Газпромом”. Про це пише Комерсант із посиланням на джерела. Умови комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко направив заступнику голови правління “Газпрому” Олександру Медведєву “на травневих святах”. Як повідомляється, “Газпром” повинен погодитися на зростання тарифів в 2018-2019 роках на третину – сукупно на 2,3 млрд доларів. Зокрема, за чинною ставкою без урахування паливної складової “Нафтогаз” буде отримувати 2,55 млрд доларів виручки на рік. Але НАК вимагає 3,7 млрд доларів – з ростом тарифу приблизно на 33%.