Понад 5 мільйонів біометричних паспортів оформили українці за перший рік безвізу – Державна міграційна служба України

WATCH IN ENGLISH

Більше 20 мільйонів українців перетнули кордон з Європейським Союзом за перший рік безвізового режиму. Понад 555 тисяч громадян скористалися усіма перевагами безвізового режиму. За перший рік безвізу Державна міграційна служба України оформила понад 5 мільйонів біометричних паспортів. Такі дані представив голова ДМСУ Максим Соколюк під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Українці продовжують оформлювати біометричні паспорти. Максимальні щоденні показники – коли до Державної міграційної служби України зверталося понад 26 тисяч осіб. «Є проблеми з чергами. Вони ще є, на жаль. Але до процесу оформлення долучилися Центри надання адміністративних послуг по всій Україні. На сьогодні їх працює 80», – додав Максим Соколюк.

Рівень відмов під час перетину кордону до країн ЄС незначний. Лише 37 тисяч українців не пустили у шенгенську зону. Українці отримали відмови на кордоні лише у 0,2% випадків. Серед головних причин непропуску – невідповідність мети поїздки, невідповідність фінансового забезпечення та перевищення терміну перебування у Шенгенській зоні. «Реальних загроз щодо перегляду умов безвізового режиму на сьогодні не існує. У той же час, безпекова складова є пріоритетною не тільки для наших європейських колег, але і для України» – запевнив Василь Серватюк, перший заступник голови Державної прикордонної служби України.

За перші півроку безвізу кількість українців, які оформлюють візи, зменшилася на 50%: 720 тисяч осіб надали документи для отримання візи. Кількість відмов у візі зросла з 3,2% у 2016 році до 3,7% у 2017 році. Також зросла кількість неврегульованих українських мігрантів. За 2017 рік на території Шенгенської зони затримали 32 тисячі українців, 24 тисячі з яких – повернулися до України.

Україна посіла 22 місце за кількістю шукачів притулку у Європейському Союзі. «2017 рік для українських шукачів притулку в Європейському Союзі є найнижчим за рівнем, починаючи з 2014 року. Топ-5 країн, куди українці частіше зверталися по притулок у 2017 році – Італія, Німеччина, Польща, Іспанія та Франція», – зазначила Ірина Сушко, виконавчий директор Громадської організації «Європа без бар’єрів».