[:ua]Павло Петренко, міністр юстиції України[:]

Понад 2 мільйони українців скористалися послугами системи безоплатної правової допомоги – Павло Петренко

WATCH IN ENGLISH

Понад 2 мільйони українців за 5 років скористалися послугами системи безоплатної правової допомоги. 2300 громадян України повністю виправдали у кримінальних справах, де їх представляли адвокати системи безоплатної правової допомоги. «Сьогодні ми маємо понад 550 центрів безоплатної допомоги, де працює кілька тисяч українських юристів, понад 4 тисячі адвокатів. Українці щодня отримують консультації, адвокатську допомогу і захист у судових справах», – розповів міністр юстиції України Павло Петренко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Українці найбільше звертаються за допомогою до Центрів, щоб вирішити питання, які пов’язані з сімейним правом (16,2%), правом на соціальне забезпечення (12,1%) та спадковим правом (9,9%).

У травні розпочалася всеукраїнська інформаційна кампанія «Безоплатна правова допомога – завжди поруч». Головна мета кампанії – проінформувати якнайбільше українців про безкоштовні юридичні послуги та збільшити рівень довіри людей до судової системи та захисту громадян. «Для повного успіху потрібно, щоб люди знали, що такі послуги є. Достукатися до людей – це обов’язок і держави, і обов’язок її партнерів у безоплатні правові допомозі. Бо, інакше, якщо люди не знають про ці послуги або не вірять у їхню реальність – тоді вони не будуть ними користуватися», – зазначив Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні.

Інформаційна кампанія передбачає випуск соціальних відео-роликів, які будуть транслюватися на українських телеканалах та Інтернет-ресурсах. Серед режисерів, які долучилися до проекту, – Андрій Лагутін, Максим Люков, Юрій Юдин та інші. «Ми сподіваємося, що це піде на користь та збільшить загальну довіру до системи в Україні», – запевнила Лариса Бізо, директорка українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Проект реалізовано за підтримки уряду Канади та українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».