Огляд ЗМІ за 10 липня 2018

ПІДСУМОК ДОБИ

Колишній посол США в Україні Джон Гербст наголошує, що окремі впливові члени НАТО навіть не хочуть розмовляти про дорожню карту для України, через те, що вони залякані Росією.  Посол Канади Роман Ващук наголошує, що в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) не готові розпочинати переговори з Україною щодо набуття членства в Альянсі в першу чергу через політичну ситуацію в Альянсі, яка вимагає підтвердження єдності серед його членів. На цьому тлі керівник партії Народний Фронт Арсеній Яценюк заявляє, що отримання Україною статусу партнера НАТО з розширеними можливостями – це те, що потрібно Україні сьогодні, щоб з часом приєднатися до членів НАТО.  

В контексті підготовки зустрічі Трампа із Путіним відбувається низка подій та заяв, серед яких – заява Курта Волкера про право  української армії відкривати вогонь у власній країні та внесення на розгляд американського сенату проекту резолюції, яка засуджує незаконні намагання Російської Федерації окупувати український Крим.

Політичний клас України робить публічні спроби подолати кризу навколо формування ЦВК: так представник президента в парламенті Ірина Луценко підтвердила, що у Верховній Раді розглядають можливість збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії, щоб вийти із кризи в питанні оновлення її складу. Окремі українські політики використовують Мундіаль для власного PR: міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що Федерація футболу України мала б включити гасло “Слава Україні” в офіційну емблему збірної України. На тлі вимог західних партнерів України підсилити антикорупційну складову українських реформ продовжуються конфлікт НАБУ та САП: спеціальний антикорупційний прокурор Назар Холодницький заявляє, що не збирається мститися директору Національного антикорупційного бюро Артему Ситнику і що останньому треба до психіатра.

Через виток фейкової інформації про налагодження співпраці між Україною та Росією щодо нарощування співпраці в сфері атомної енергетики стало відомо, що переговори із Росією щодо будівництва заводу з виробництва ядерного палива були ініційовані Китаєм. Українська сторона ставить питання про продаж потенційному інвестору – China Nuclear Energy Industry Corporation (CNEIC) – пакета акцій підприємства, що належать «TBЕЛ», і повернення частини коштів росіянам, які були профінансовані на виготовлення нестандартизованого обладнання. Передбачається, що китайська сторона викупить акції «ТВЕЛ» у повному обсягу і забезпечить повне фінансування проекту.

НАТО-УКРАЇНА-РОСІЯ.

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер заявляє, що в української армії є право відкривати вогонь у власній країні.

“Грунтуючись на нашому узгодженому підході нічого не робити, що стосується України без України, я бажаю пану Трампу успіхів в його спробах напоумити Путіна. Знаючи російського президента, я можу побитися об заклад, що він хоче нашої поразки. Але це не варіант, і цього ніколи не буде, – написав Петро Порошенко у блозі на FT.

Джон Гербст, керівник Євразійського центру при Атлантичній Раді, наголошує, що окремі впливові члени НАТО навіть не хочуть розмовляти про дорожню карту для України, через те, що вони залякані Росією.

Посол Канади Роман Ващук наголошує, що в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) не готові розпочинати переговори з Україною щодо набуття членства в Альянсі.

Питання членства України в НАТО лежить у площині політичних рішень і впевненості у правильності дій. Про це заявив лідер партії «Народний фронт», Арсеній Яценюк під час дискусії Київського Безпекового Форуму «Що варто очікувати від Саміту НАТО 2018 року?». “Перший необхідний крок – отримання Україною статусу партнера НАТО з розширеними можливостями. Далі – план дій щодо членства в НАТО, а далі – Альянс має прийняти рішення зробити Україну членом НАТО, зробити сильнішим НАТО і світ. І цей час прийде. Давайте рухатися», – сказав Яценюк.

Двопартійна група сенаторів на чолі зі Співголовою Комітету закордонних відносин Сенату США Робертом Менендезом та Співголовою Сенатського українського кокусу Робертом Портманом внесли на розгляд Сенату проект резолюції, яка засуджує незаконні намагання Російської Федерації окупувати український Крим. У документі, зокрема, підтверджується позиція Сенату про те, що Крим є частиною суверенної території України. Наголошується на тому, що політика США повинна полягати у протидії намаганням змінити статус, демографічну карту чи політичну природу Криму.

Голова Представництва Організації Північноатлантичного договору (НАТО) в Україні Александер Вінніков закликає Україну зосередитися на повному втіленні закону про національну безпеку. Вінніков нагадав, що радники з країн-членів НАТО сприяли підготовці закону про національну безпеку в Україні, ухваленому Верховною Радою. “Цей законодавчий акт є значним кроком вперед, що вітається, який допоможе наблизити Україну до євроатлантичних стандартів і принципів. Він також забезпечує важливе підґрунтя для подальших реформ українських безпекових та розвідувальних органів”, – сказав Вінніков.

УКРАЇНА – ЄС.

Україна незабаром може зіткнутися з проблемою різкого збільшення кількості незаконних мігрантів, вважає голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал. «Україна найближчим часом може зіткнутися з проблемою різкого збільшення кількості незаконних мігрантів, які будуть намагатися потрапити до нашої держави у будь-який спосіб”, – сказав він.

ПОЛІТИЧНА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ.

Представниця президента в парламенті Ірина Луценко підтвердила, що у Верховній Раді розглядають можливість збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії, щоб вийти із кризи в питанні оновлення її складу.

У сприйнятті 46% населення ситуація в судовій системі стала ще гірше, ніж до Революції Гідності.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ ІЗ ФУТБОЛУ.

Міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що Федерація футболу України мала б включити гасло “Слава Україні” в офіційну емблему збірної України.

МАКРОЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ.

Міністерство фінансів України на плановому щотижневому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 1,342 млрд грн і 59,4 млн дол.

Національний банк продовжив терміни обробки отриманих від аудиторів і банків даних про результати оцінки якості активів фінустанов у зв’язку з необхідністю їх детального аналізу. У березні цього року Національний банк анонсував оцінку якості активів 25 банків, включаючи «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Райффайзен Банк Аваль», «Альфа-Банк», «Укргазбанк», ПУМБ, «УкрСиббанк», «Сбербанк Росії», «Укрсоцбанк», «ОТП банк», банк «Південний», «Креді Агріколь банк», «Промінвестбанк», «ТАСкомбанк», «Прокредит банк», «Кредобанк», «ВТБ банк», банк «Кредит Дніпро», «Мегабанк», банк «Восток», «А-банк», «Ідея банк», «Універсал банк» і «Банк інвестицій та заощаджень».

БОРОТЬБА ІЗ КОРУПЦІЄЮ.

Спеціальний антикорупційний прокурор Назар Холодницький заявляє, що не збирається мститися директору Національного антикорупційного бюро Артему Ситнику і що останньому треба до психіатра.

ЕНЕРГЕТИКА.

Між Україною та Росією є перспективи для нарощування співпраці в сфері атомної енергетики. Про це начебто  йдеться в листі міністра енергетики Ігоря Насалика на ім’я першого заступника директора корпорації “Росатом” Кирила Комарова. “З огляду на необхідність відновлення ряду спільних проектів, зокрема проекту зі створення в Україні виробництва ТВЕЛ, пропонуємо провести зустріч в Брюсселі в період з 9 по 12 липня”, – йдеться в документі. Пізніше міністр  Ігорь Насалик спростовує факт пропозиції співпраці корпорації “Росатом”. Окремі експерти вважають, що міністра підставили. В результаті витоку інформації про листування міністра із росіянами, міністерство офіційно повідомило, що переговори із Росією щодо будівництва заводу з виробництва ядерного палива були ініційовані Китаєм, повідомляється на сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Українська сторона ставить питання про продаж потенційному інвестору – China Nuclear Energy Industry Corporation (CNEIC) – пакета акцій підприємства, що належать «TBЕЛ», і повернення частини коштів, які були профінансовані на виготовлення нестандартизованого обладнання. Передбачається, що китайська сторона викупить акції «ТВЕЛ» у повному обсягу і забезпечить повне фінансування проекту”, – йдеться в повідомленні.

ЛОГІСТИКА.

Міністерство інфраструктури ініціює звернення до Міністерства закордонних справ Російської Федерації з протестом щодо необґрунтованих оглядів суден, що прямують у порти України через Керченську протоку, з боку спеціальних підрозділів РФ. Про це повідомила прес-служба Мінінфраструктури з посиланням на заступника голови відомства Юрія Лавренюка.