5 ветеранів отримають стипендії для навчання на магістерській програмі у Могилянці цього року

5 ветеранів зможуть отримати стипендії на навчання на магістерській програмі у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» цього року. Для цього потрібно подати документи у приймальну комісію НаУКМА та успішно вступити на контракт – до 26 липня, та до 14 серпня – заповнити реєстраційну форму на участь у конкурсі на стипендію. Подаватися можна на будь-яку магістерську програму у НаУКМА, на яку ще відкритий прийом документів, розповіла Оксана Іванців, виконавча продюсерка документального фільму «Невидимий батальйон», випускниця Києво-Могилянської академії, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Співзасновники стипендіальної програми – проект «Невидимий батальйон», НаУКМА, українсько-американська ГО «Razom for Ukraine», Kyiv-Mohyla Foundation of America, Міжнародний благодійний фонд відродження Києво-Могилянської Академії та випускниці Могилянки Марія Берлінська, Люба Шипович і Оксана Іванців. «Ветерани – це саме ті люди, на яких треба робити найбільшу ставку у суспільстві. Це дуже сильні люди з величезним потенціалом і потребою знайти нову місію у мирному житті. Ці люди дуже віддані Україні і завжди будуть відстоювати її інтереси, і з гарною освітою у них будуть значно більші можливості це зробити», – зазначила Оксана Іванців.

«Коли ветеран повертається з війни – найважче це віднайти себе у цивільному житті. Йому потрібне «нове життя», але основною ідеєю має бути, що він може боротися за країну тут так само – в економіці, науці, інших сферах. Наша місія на фронті не закінчується – нам потрібно повертатися і знаходити себе. Можна вчитися, засновувати проекти і розбудовувати Україну. […] Якщо «посилити» ветеранів освітою – вони можуть стати голосами України у світі, доносити правду і виконувати функцію дипломатів», – зазначила Андріана Сусак, ветеранка та майбутня абітурієнтка. Дмитро Лавренчук, ветеран і випускник Києво-Могилянської академії, зазначив, що йому вища освіта допомагає краще розуміти контекст у проблемних ситуаціях, аналізувати їх і знаходити рішення.

«Ця програма та ідея співпадає з місією і візією Могилянки. […] Впевнена, що ветерани АТО, які вступатимуть до нас, почуватимуться як вдома, тому що цінності, які сповідує Академія, і ветеранів, які боронили Україну на сході, цілком співпадають. Ветерани слугуватимуть прикладом для сучасних могилянців для того, щоб працювати на посилення її інтелектуального капіталу і творити на благо України», – зазначила Валерія Казадарова, керівник відділу стратегічного розвитку Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Конкурс проходитиме у два етапи. Перший – заповнення онлайн-заявки на участь у програмі (за посиланням). Серед необхідних документів – підтвердження участі у бойових діях: посвідчення учасника бойових дій, або, якщо людина воювала добровольцем і не змогла отримати статус – лист від колишнього командування з відповідним підтвердженням і зазначенням місць дислокації, щоб інформацію можливо було перевірити, та рекомендаційні листи з контактами від двох бойових побратимів. Потрібно також підготувати мотиваційного листа (до 3 тисяч знаків) з аргументацією свого бажання навчатися, та рекомендаційні листи від колишніх викладачів або колег, знайомих громадських діячів. Другий етап – усна співбесіда, за підсумками якої оберуть 5 кандидатів-переможців.

Навчання оплачуватимуть зі стипендіального фонду. Стипендія охоплюватиме безпосередньо вартість навчання на контракті, розглянуть можливість і щомісячної академічної стипендії, та, за необхідності, забезпечення гуртожитком. На сьогодні зібрали вже майже всю необхідну суму – понад 8 тисяч доларів. Більшість коштів – благодійні внески від українців діаспори.

Цьогорічний конкурс – пілотний етап. «З наступного року, ми плануємо формувати фонд, який зможе на постійній основі надавати стипендії ветеранам для навчання», – розповіла Оксана Іванців.