Лише 52% українців вакциновані від поліомієліту – Європейське регіональне бюро ВООЗ

За даними Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна знаходиться на другому місці за рейтингом низького охоплення вакцинацією у списку країн з високим ризиком розповсюдження поліомієліту. «На світовому рівні, серед цих восьми країн [з високим ризиком розповсюдження поліомієліту], Україна займає друге місце після Нігерії, за рівнем охоплення [вакцинацією від поліомієліту]. За даними 2017 року, в Україні охоплення складало 52%», – повідомила Вусала Алахвердієва, спеціаліст з імунізації Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, присвяченому Міжнародному дню боротьби з поліомієлітом. Експерт додала, що у світі залишилося тільки дві країни (Афганістан та Пакістан), де поліомієліт знаходиться в ендемічному стані, а два з трьох основних видів цієї хвороби у світі вже подолано.

Зараз в Україні охоплення вакцинацією від поліомієліту становить 52%, від дифтерії – 54%, від кору – 93%. Для порівняння, середні показники у європейських державах становлять 93%, 94% та 95% відповідно. «Така ситуація з охопленням вакцинацією пов’язана з тим, що великий відсоток батьків не довіряють вакцинації взагалі: вакцинам, їхній якості тощо. І ми бачимо свою задачу в тому, щоб, з одного боку, з партнерами контролювати ці процеси, а з іншого боку – пояснювати батькам, що увесь світ вакцинується від поліомієліту, як і від інших інфекційних хвороб, і прибрати ті питання, які у них виникають», – розповів Сергій Завадський, губернатор дистрикту «Ротарі Інтернешнл» в Україні та Білорусі, голова Національного комітету «Поліо Плюс» в Україні.

Федір Лапій, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію», лікар-імунолог та дитячий інфекціоніст, нагадав, що саме вакцинація дозволила фактично ліквідувати поліомієліт у світі. «У 50-ті роки минулого сторіччя у кожній сім’ї знали, що таке поліомієліт. Коли з’явилася вакцина, за нею стояли черги. […] У 1988 році фіксували 300 тисяч випадків паралітичного поліомієліту на рік. У 2005 році – вже півтори тисячі випадків і 5 ендемічних країн. На початку 2018 року, ми маємо близько 20 випадків і 2 ендемічні країни, ліквідовані два віруси з трьох. Залишилося зовсім трохи до того, щоб поліомієліт зник як страшний сон», – розповів Федір Лапій. Він закликав ЗМІ привертати більше уваги громадськості до цієї проблеми, особливо у регіонах. «Треба, щоб журналісти добивалися від органів місцевого самоврядування контролю [питання вакцинації] та оприлюднення цього питання», – зазначив Федір Лапій.

Віктор Ляшко, перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, зазначив, що зараз потреба у вакцинах, які внесені до національного календаря щеплень, забезпечена на 100%, і вакцини поставлені до структурних підрозділів, які розподіляють їх між пунктами щеплень. «Органи місцевого самоврядування, відповідно до нових змін у рамках реформи системи охорони здоров’я, повинні забезпечити «холодовий ланцюг» у закладі охорони здоров’я, або ФОПа, який надає первинну медичну допомогу для населення у тій чи іншій об’єднаній територіальній громаді. Саме вони відповідальні за те, щоб були нормальні холодильники – які призначені для промислового зберігання вакцин, саме вони зобов’язані забезпечити безперебійне постачання електроенергії  – на випадок відключень, повинні бути альтернативні джерела, тому що вакцини чутливі до перепадів температур», – пояснив він.

Віктор Ляшко зазначив, що цього року на державному рівні  вперше запровадили трьохкомпонентну безпеку при проведенні щеплень: у номенклатуру до закупівель разом з вакцинами додали шприци для проведення щеплень, шприци для розведення багатодозних флаконів і бокси для безпечної утилізації шприців після ін’єкцій.

Він нагадав також, що тепер отримати щеплення вакциною, закупленою за державні кошти, можна і в приватних закладах охорони здоров’я, які підписали договори з Національною службою здоров’я про надання первинної медичної допомоги.