ЄС та ПРООН запускають новий етап проекту допомоги прифронтовим територіям Сходу України

WATCH IN ENGLISH

Європейський Союз та Програма розвитку ООН запускають новий етап проекту з допомоги прифронтовим територіям Сходу України – «Підтримка Євросоюзом сходу України – відновлення, зміцнення миру та урядування, 2018-2022 роки». Перший внесок становитиме 25 мільйонів євро. Відповідну угоду підписали сьогодні, 9 листопада. Проект спільно впроваджуватимуть ПРООН, ООН Жінки, Фонд ООН у галузі народонаселення та Продовольча і сільськогосподарська організація ООН. Про це оголосили Йоганнес Ган, Європейський Комісар з європейської політики сусідства та перемовин про розширення, та Оснат Лубрані, Постійна представниця Програми розвитку ООН в Україні, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Сьогодні ми підписали центральний компонент програми підтримки обсягом 50 мільйонів євро, спрямованої на відновлення територій сходу України, які постраждали внаслідок конфлікту. […] Ми сподіваємося, що ця програма допоможе підконтрольним уряду частинам Донецької і Луганської області бути включеними в амбітні реформи, які зараз відбуваються в Україні, а також надасть підтримку для того, щоб подолати наслідки конфлікту. Ці території продемонстрували вражаючу стійкість перед викликами, які ми вважали неможливими у Європі 21 сторіччя», – зазначив Йоганнес Ган.

Програма передбачає чотири основних напрямки підтримки. «Ця програма відповідає порядку денному реформ, які здійснює країна, і буде звертатися до основних викликів, з якими Україна зіткнулася сьогодні. Вона буде спрямована, по-перше, на відновлення економіки, з акцентом на сільське господарство та підтримку жінок-підприємців; по-друге – підтримку місцевої влади у контексті реформи децентралізації», – розповіла Оснат Лубрані. Третій компонент – безпека і єдність суспільства, з особливим акцентом на захист жінок та протидію сексуальному і гендерно-орієнтованому насильству, четвертий – впровадження медичної реформи у Донецькій і Луганській області.

«Ми очікуємо продовження нашої плідної співпраці з Європейським Союзом задля того, щоб змінити на краще життя українських громадян», – додала Оснат Лубрані.

Йоганнес Ган нагадав, що Європейський Союз вже надає підтримку для сходу України, зокрема, у сфері підтримки реформи децентралізації, вдосконалення інфраструктури у Бердянську та Маріуполі, відновлення мереж водопостачання.