Огляд ЗМІ за 16-18 листопада 2018

 

ГОЛОВНЕ

Глава МЗС України Павло Клімкін і держсекретар США Майк Помпео домовились про створення 3 нових двосторонніх робочих груп, які зосередяться на питаннях безпеки і протидії агресії РФ, правах людини та гуманітарних питаннях, а також економіці і енергетиці. Зазначається, що Україна і США “підкреслили потребу посилення спроможності України протидіяти російській агресії”. Сторони також підтвердили важливість Мінських домовленостей для припинення агресії РФ. Вашингтон також підтвердив підтримку санкцій щодо РФ через її агресію проти України, доки Росія повністю не виконає Мінські домовленості та не поверне контроль над Кримом Україні. Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео наголосив, що побудова газопроводу “Північний потік-2” у Балтійському морі підриває економічну і стратегічну безпеку України. Павло Клімкін заявив, що Сполучені Штати висловили дуже чітку підтримку прагнення України до членства в НАТО, та підкреслили, що одного дня Україна буде повноправним членом Альянсу.

Країни-члени НАТО повинні докласти зусиль для уникнення енергетичної ізоляції України у зв’язку з можливою побудовою Північного потоку-2. “Асамблея закликає забезпечити, що Україна не буде ізольованою з точки зору енергетичної безпеки, незважаючи на зусилля Росії із побудови трубопроводу навколо цієї країни і підвищення ризику інвестування в українську енергетичну сферу”, – зазначається у проекті резолюції ПА НАТО “Енергетична безпека: стратегічний виклик для Альянсу”. Також Парламентська асамблея НАТО висловлює підтримку розслідуванню катастрофи МН17 і закликає Росію визнати відповідальність за неї і долучитися до встановлення винних.

Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН ухвалив новий проект резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі, Україна”. «По-перше, ми на найвищому рівні знову порушуємо питання окупованого Криму. По-друге, в проекті цієї резолюції названо прізвища українських політв’язнів, зокрема й Олега Сенцова, й Володимира Балуха. Для ООН – це виняткова практика згадувати конкретні прізвища. Так було, наприклад, щодо Нельсона Мандели», – заявив нардеп Олексій Гончаренко.

В Євросоюзі закликають Україну розпочати визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду  у 2019 році. Голова Представництва ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі пояснив необхідність найближчим часом ратифікувати Римський статут тим, що злочини, які скоюють на території України у зв’язку війною, є юрисдикцією МКС. Водночас дипломат додав, що зобов’язання ратифікувати статут закріплене в угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Екс-президент України Віктор Янукович 19 листопада не зможе виступити з останнім словом у режимі відеоконференції в Оболонському районному суді Києва у справі про державну зраду через травму.

САП заочно оголосила про підозру у незаконному збагаченні колишньому виконувачу обов’язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану. Мирослав Продан заявив, що повернеться в Україну після завершення свого лікування і періоду реабілітації.

Делегація Національного демократичного інституту США та депутатів Європейського парламенту підготувала 51 рекомендацію для підготовки до виборів в Україні в 2019 році, зокрема рекомендувала компанії Facebook відкрити офіс у Києві. «Якщо ми говоримо про боротьбу з втручанням Кремля для забезпечення стабільності в країні, то соцмережі і цифрові платформи повинні допомогти Україні в цих прагненнях. Усі кандидати повинні мати рівний доступ до ЗМІ, а також необхідно боротися з негативним впливом дезінформації. Слід докладати зусиль для боротьби з проявами політичної корупції, включаючи фальсифікацію, і відстежувати фінансування партій», – заявила регіональний директор програм регіону Євразії Національного демократичного інституту Лора Джуетт. За словами Джуетт, необхідно також дотримуватися рівного гендерного представництва жінок і чоловіків. Євродепутат Ребекка Гармс уточнила, що на зустрічі зі спікером парламенту України Андрієм Парубієм було наголошено на необхідності впровадження пропорційної виборчої системи замість змішаної.

Голова фракції БПП Артур Герасимов вважає, що відповідальність за некомпетентного мера Сміли Юлія Тимошенко має взяти на себе. Герасимов наголосив, що у Юлії Тимошенко і мера Сміли Олексія Цибка давні політичні зв’язки. Він підкреслив, що з півтори тисячі населених пунктів в Україні до зими не підготувався той, мер якого разом з Тимошенко у 2017 році проривав кордон під час депортації Міхеїла Саакашвілі.

Рада “Опозиційною платформи – За життя” одноголосно висунула кандидатуру Юрія Бойка для участі в президентських виборах. Крім того, Партія розвитку України приєдналася до “Опозиційної платформи – За життя”, повідомив її глава, народний депутат Юрій Мірошниченко.

Лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк повідомив, що політична партія “Народний фронт” на з’їзді в січні вирішить, чи висуватиме кандидата в президенти. Водночас Яценюк підкреслив, що не має наміру брати участь у президентській кампанії як технічний кандидат для того, щоб відібрати частину голосів у інших претендентів на посаду глави держави.

Шоумен Володимир Зеленський вперше прокоментував результати соціологічного опитування. “З приводу другого місця – боротися так боротися, якщо говорити про боротьбу. А чого тут боятися? У мене друге, у Тимошенко – перше. Нормально, якщо так. Хороша бійка. Але я думаю так, що я, як чоловік справжній, просто зобов’язаний пропускати жінок вперед”, – сказав Зеленський. При цьому він заявив, що рішення про свою участь на виборах він залишає на майбутнє.

Екс-журналіст Дмитро Гнап повідомив, що миколаївського кримінального авторитета Михайла Тітова на прізвисько “Мультик” кілька місяців тому випустили з СІЗО. “Тишком-нишком кілька місяців тому Мультика випустили із СІЗО”, – заявив Гнап.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА

  • У Смілі скасували надзвичайний стан. Мер каже, що тепло увімкнули в усіх будинках (227 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко привітав результати роботи українсько-американської Комісії стратегічного партнерства (72 публікації у ЗМІ)
  • Порошенко схвалила ратифікацію угоди про транш ЄС на мільярд євро (54 публікації у ЗМІ)
  • НАТО вимагає РФ відповісти за збитий малайзійський Boeing над Донбасом (15 публікацій у ЗМІ)
  • Експерти США і ЄС дали понад 50 рекомендацій для підготовки до виборів в Україні в 2019 році (12 публікацій у ЗМІ)

\\МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА\\

Глава МЗС України Павло Клімкін і держсекретар США Майк Помпео домовились про створення 3 нових двосторонніх робочих груп, які зосередяться на питаннях безпеки і протидії агресії РФ, правах людини та гуманітарних питаннях, а також економіці і енергетиці. Про це йдеться у спільній заяві Комісії стратегічного партнерства Україна – США за підсумками зустрічі Клімкіна і Помпео. Зазначається, що Україна і США “підкреслили потребу посилення спроможності України протидіяти російській агресії”. Сторони також підтвердили важливість Мінських домовленостей для припинення агресії РФ. Крім цього, вони наголосили на необхідності відновлення контролю України над своїми територіями, які тимчасово окуповані або контролюються РФ – Кримом та окремими районами Донецької та Луганської областей.

Сполучені Штати висловили дуже чітку підтримку прагнення України до членства в НАТО, та підкреслили, що одного дня Україна буде повноправним членом Альянсу. Про це за підсумками проведення Комісії стратегічного партнерства Україна-США заявив глава МЗС України Павло Клімкін, передає “Укрінформ”. “У нашій спільній заяві за підсумками роботи Комісії дуже чітко написано, і ви це не знайдете в багатьох документах, про те, що Сполучені Штати підтримують наші євроатлантичні прагнення, і що одного дня Україна буде в НАТО. Чіткіше сказати вже за визначенням не можна”, – підкреслив Клімкін.

Сполучені Штати і Україна вважають за необхідне подальше зміцнення можливостей Києва з протистояння “російській агресії”, повідомив американський держдепартамент. “Обидві сторони наголосили на необхідності продовження нарощування можливостей України щодо протистояння російській агресії і важливість мінських угод для припинення агресії Росії”, – йдеться в спільній заяві держсекретаря США Майка Помпео і міністра закордонних справ Павла Клімкіна, яка надійшла. Заяву поширив держдеп США за підсумками засідання двосторонньої комісії зі стратегічного партнерства, що відбулося у Вашингтоні.

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео наголошує, що побудова газопроводу “Північний потік-2” у Балтійському морі підриває економічну і стратегічну безпеку України. Про це держсекретар США сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у Вашингтоні, передає УНІАН. Він заявив, що було обговорено питання енергетичної безпеки та економічних реформ. “Ми продовжимо разом співпрацювати, щоби зупинити проект “Північний потік-2″, який підриває економічну і стратегічну безпеку України, і ще більше ставить під загрозу суверенітет європейських держав, які залежать від російського газу”, – наголосив Помпео.

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з делегацією Національного демократичного інституту США і Європейського парламенту, повідомляє в п’ятницю ввечері прес-служба глави Української держави. “Глава держави обговорив з представниками НДІ і ЄП прогрес на шляху реформ в державі, передвиборну ситуацію в країні і останній розвиток подій на окупованих Росією територіях України – на Донбасі і в Криму”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті президента. П.Порошенко озвучив приклади втручання Росії у виборчий процес в Україні і закликав західних партнерів посилити санкційний тиск на країну-агресора. Він високо оцінив тверду підтримку України з боку її партнерів і союзників у питанні протидії російській агресії і відновлення суверенітету і територіальної цілісності держави.

Президент України Петро Порошенко привітав результати роботи українсько-американської Комісії стратегічного партнерства і зазначив надійну основу для нарощування успіху двостороннього співробітництва в різних сферах. “Вдячний президенту Дональду Трампу, держсекретареві Помпео (держсекретар США Майк Помпео – ІФ) і всім американським друзям за надійне плече підтримки і непохитну солідарність з Україною! Закладено надійну основу для нарощування успіху нашої двосторонньої співпраці в політичній, оборонній, інвестиційно-економічній та енергетичній галузях і галузі безпеки”, – написав П. Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у суботу.

Сьогодні Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН у п’ятницю ухвалив новий проект резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі, Україна”. Як повідомляє прес-служба партії “Блок Петра Порошенка”, документ підтримали представники 67 країн проти 26-ти. “Ухвалення нової резолюції: “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і Севастополі, Україна” є надзвичайно важливим кроком із кількох точок зору. По-перше, ми на найвищому рівні знову порушуємо питання окупованого Криму”, – заявив прес-службі партії народний депутат фракції “БПП”, голова міжфракційного об’єднання “Крим” Олексій Гончаренко.

Країни-члени НАТО повинні докласти зусиль для уникнення енергетичної ізоляції України у зв’язку з можливою побудовою Північного потоку-2. Про це йдеться у проекті резолюції ПА НАТО “Енергетична безпека: стратегічний виклик для Альянсу”, пише Укрінформ. “Асамблея закликає забезпечити, що Україна не буде ізольованою з точки зору енергетичної безпеки, незважаючи на зусилля Росії із побудови трубопроводу навколо цієї країни і підвищення ризику інвестування в українську енергетичну сферу”, – зазначається у проекті резолюції. У ПА НАТО також закликали збільшити поставки нафти й газу до Європи з Кавказу й Центральної Азії й “визначити потенційно вигідні та безпечні інфраструктурні проекти, що дозволять досягти цього”.

Парламентська асамблея НАТО висловлює підтримку розслідуванню катастрофи МН17 і закликає Росію визнати відповідальність за неї і долучитися до встановлення винних. Про це йдеться у проекті резолюції ПА НАТО “Оновлення відповіді на російські гібридні тактики”, повідомляє Укрінформ. “Парламентська асамблея підтверджує свою тверду підтримку розслідування падіння літака рейсу МН17 в Україні, яке провадить влада Нідерландів; та закликає Кремль виконати резолюцію Радбезу ООН 2166, взяти відповідальність та у повну силу долучитися до намагань встановити справедливість”, — зазначається у проекті резолюції.

Фундаментальна доповідь британського парламентарія лорда Джоплінга “Протидія гібридним загрозам у Росії” визначає, що гібридна війна РФ насамперед спрямована на Євроатлантичне співтовариство і країни НАТО/ЄС, вважає голова постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз.  Як написала І.Фріз на своїй сторінці у Facebook, доповідь британського парламентарія – це перша спроба аналізу всіх напрямків гібридної війни, яку нав’язав Кремль демократичному світу. “Конкретні приклади різноманітного втручання Росії у США, Великій Британії, Німеччині, Франції, Швеції, Норвегії, Греції, Бельгії, Фінляндії, Україні, Грузії, Молдові тощо. Цей комплексний звіт спрямований на подальше інформування про гібридні дії Росії, включаючи політичне втручання, шпигунство, дезінформацію і пропаганду, кібератаки, кінетичне втручання, економічний тиск, а також демонструє як кілька методів зміцнюють і доповнюють один одного”, – написала вона.

В Євросоюзі закликають Україну розпочати визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС) у 2019 році. “Ми закликаємо до якнайшвидшого прогресу в підготовці ратифікації Римського статуту МКС і внесення змін до судової системи, які для цього потрібні… Якщо ми не зробимо цього в 2019 році, потім буде пізно. Тому давайте будемо дуже обережні і зробимо це наступного року”, – сказав голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, виступаючи в п’ятницю в Києві на форумі транснаціональної мережі членів парламентів “Парламентарі за глобальні дії”.

Повноцінне співробітництво України та Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо притягнення до відповідальності винних у злочинах на Донбасі та в Криму можливим буде лише після ратифікації Римського статуту, зазначає заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук. “Застосовуючи всі передбачені українським національним законодавством заходи, спрямовані на залучення винних до відповідальності, ми сподіваємося на наявну можливість використовувати допомогу міжнародних судових органів, зокрема Міжнародного кримінального суду”, – сказав Д.Сторожук, виступаючи в п’ятницю в Києві на форумі транснаціональної мережі членів парламентів “Парламентарії за глобальні дії”.

Міністр юстиції України Павло Петренко впевнений, що український парламент зможе ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС) до середини 2019 року, як передбачає Конституція України. Відповідаючи у п’ятницю на запитання агентства “Інтерфакс-Україна” про можливості ратифікації Україною Римського статуту в 2019 році з урахуванням політичних реалій, глава Мін’юсту сказав: “Насправді це не є заявою наших європейських партнерів, вимогою чи бажанням, це є частиною нашої Конституції, в якій міститься положення, що Україна ратифікує Римський статут до середини 2019 року”.

\\СПРАВА ПРО ДОРЖЗРАДУ ЯНУКОВИЧА\\

Екс-президент України Віктор Янукович 19 листопада не зможе виступити з останнім словом у режимі відеоконференції в Оболонському районному суді Києва у справі про державну зраду через травму, повідомив його адвокат Олександр Горошинський. “Я підтверджую той факт, що Віктор Янукович дістав важку травму, він госпіталізований. У нас вчора відбулася з ним коротка зустріч, ми буквально обмовилися кількома словами про завтрашнє засідання суду. Безумовно, він не зможе брати участь у суді за станом здоров’я, він фактично на сьогодні не може пересуватися”, – розповів він в ефірі телеканалу “News One” в неділю. О.Горошинський також зазначив, що має намір просити Оболонський суд розглянути заяву екс-міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького про проведення його допиту в цьому процесі. Раніше на своїй сторінці в Facebook адвокат розмістив сканкопії цієї заяви, що датується 7 листопада.

\\СПРАВА ПРОДАНА\\

Спеціалізована антикорупційна прокуратура заочно оголосила про підозру у незаконному збагаченні колишньому виконувачу обов’язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану. Про це повідомляє прес-служба відомства у Facebook. “15.11.2018 року прокурором САП складено та підписано письмове повідомлення про підозру (Продану – ред.) у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368-2 КК України (незаконне збагачення)”, – йдеться в повідомленні. Відзначається, що прокурори забезпечили “вручення вказаного повідомлення про підозру у спосіб, передбачений КПК України”. У САП нагадали, що 15 листопада Продан не з’явився на виклик для проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні за ч.3 ст.368-2 (незаконне збагачення) та ч.3 ст.209 (відмивання коштів) КК України. До того екс-виконуючого обов’язки голови ДФС викликали до САП на 8 листопада.

Колишній виконувач обов’язків голови Державної фіскальної служби (ДФС) України Мирослав Продан заявив, що повернеться в Україну після завершення свого лікування і періоду реабілітації. “Дізнався, що мені нібито повідомлено про підозру. У САП пояснюють, що двічі надсилали повістки і не отримали відомостей про моє місцезнаходження. Акцентую увагу прокурорів САП, що запланував виїзд на лікування заздалегідь, про що вже повідомляв”, – написав він на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук. За його словами, він звернувся до адміністрації клініки, де проходить лікування, з проханням підготувати офіційний документ про його перебування в медичному закладі.

\\ВИБОРИ 2019\\

Делегація Національного демократичного інституту (США) та депутатів Європейського парламенту підготувала 51 рекомендацію для підготовки до виборів в Україні в 2019 році, зокрема рекомендувала компанії Facebook відкрити офіс у Києві, повідомила регіональний директор програм регіону Євразії Національного демократичного інституту Лора Джуетт. “Facebook має відкрити офіс в Україні і разом з іншими цифровими платформами об’єднатися для боротьби з дезінформацією… Якщо ми говоримо про боротьбу з втручанням Кремля для забезпечення стабільності в країні, то соцмережі і цифрові платформи повинні допомогти Україні в цих прагненнях. Усі кандидати повинні мати рівний доступ до ЗМІ, а також необхідно боротися з негативним впливом дезінформації. Слід докладати зусиль для боротьби з проявами політичної корупції, включаючи фальсифікацію, і відстежувати фінансування партій”, – сказала вона на прес-конференції в суботу в Києві.

Рада “Опозиційною платформи – За життя” одноголосно висунула кандидатуру Юрія Бойка для участі в президентських виборах. Про це йдеться на сайті партії “За життя”. “Сформулювавши стратегічні завдання, ми від слів перейшли до справи і довели, що там, де мова йде про порятунок народу від тарифного геноциду, боргової кабали, політики “хижацького націоналізму” – немає місця амбіціям і політичному егоїзму”, – зазначає голова політради партії Віктор Медведчук. За його словами, об’єднання “Опозиційна платформа – За життя” на президентських, парламентських і місцевих виборах представлятиме “інтереси жителів Південного Сходу, російськомовного населення і всіх тих, хто розуміє необхідність кардинальної зміни політики нинішньої влади”. Крім того, Партія розвитку України приєдналася до “Опозиційної платформи – За життя”, повідомив в ефірі телеканалу “112 Україна” її глава, народний депутат Юрій Мірошниченко.

Політична партія “Народний фронт” на з’їзді в січні вирішить, чи висуватиме кандидата в президенти, повідомив лідер партії, екс-прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. “Рішення про участь в президентських виборах буде прийнято з’їздом партії. З’їзд запланований на січень, тому що остання дата висунення кандидатом в президенти – 4 лютого 2019 року”, – сказав він в ефірі радіо “НВ”, який транслювали в п’ятницю ввечері. Водночас А.Яценюк підкреслив, що не має наміру брати участь у президентській кампанії як технічний кандидат для того, щоб відібрати частину голосів у інших претендентів на посаду глави держави.

Шоумен Володимир Зеленський вперше прокоментував результати соціологічного опитування, де говориться, що він у другому турі поступиться президентським місцем лідерці партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко. Свою думку він озвучив в коментарі ТСН 15 листопада. “З приводу другого місця – боротися так боротися, якщо говорити про боротьбу. А чого тут боятися? У мене друге, у Тимошенко – перше. Нормально, якщо так. Хороша бійка. Але я думаю так, що я, як чоловік справжній, просто зобов’язаний пропускати жінок вперед”, – сказав Зеленський. При цьому він заявив, що рішення про свою участь на виборах він залишає на майбутнє.

Екс-журналіст, який пішов у політику, Дмитро Гнап стверджує, що миколаївського кримінального авторитета Михайла Тітова на прізвисько “Мультик” кілька місяців тому випустили з СІЗО. На своїй сторінці в Facebook він опублікував фото, на якому, за його словами, зображено “Мультика”, який пару тижнів тому перед початком турніру з єдиноборств слухав виступ губернатора Миколаївської області Олексія Савченка.