Завершення реформи місцевого самоврядування залежить від ухвалення парламентом закону «Про засади адміністративно-територіального устрою» – експерти

Завершення реформи місцевого самоврядування залежить від ухвалення парламентом закону «Про засади адміністративно-територіального устрою», що дозволить системно завершити децентралізацію в Україні та провести місцеві вибори 2020 року на основі нового устрою. «Сьогодні ми маємо дві України – прогресивна децентралізована і архаїчна недецентралізована. Тому зростає асиметрія у розвитку. Децентралізовані громади мають більше повноважень, ресурсів, там відбувається стрімкий розвиток. Решта країни відстає від неї. Держава не може такого допускати і парламент тут грає ключову роль», – підкреслив Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Потребу у прийнятті закону експерти пояснюють тим, що народні депутати продовжують голосувати за локальні рішення про зміну районного устрою в різних областях замість того, аби вирішити дане питання системно. Також прийняття закону забезпечить створення об’єднаних територіальних громад в тих районах, де керівництво свідомо гальмує цей процес, аби не втратити доступ до гарантованого розподілу коштів та можливості реалізації корупційних схем.

Учасники брифінгу додали, що введення воєнного стану має стати фактором прискорення прийняття рішень Верховною Радою, в тому числі щодо децентралізації. Це б дозволило завершити імплементацію реформи протягом 2019 року по всій території України та провести місцеві вибори 2020 року на новій територіальній основі.