Звітували за рік роботи культурно-мистецького центру «АРТ Братислава»

Активісти підсумували рік роботи культурно-мистецького центру «АРТ Братислава», відкритого на базі кінотеатру «Братислава» в Києві, в районі Оболонь. Було проведено низку культурних заходів та затверджено план проектування громадсько-культурного центру. «Пройшов рівно рік з того часу, як ми розпочали публічну боротьбу за створення громадсько-культурного центру в кінотеатрі «Братислава». З того часу було багато зроблено, в тому числі сформульовано позицію громади щодо функціонального призначення цього кінотеатру. Ми зрозуміли, що на 300 тис. оболонців нам не вистачає театрально-культурних сцен», – зазначив Костянтин Богатов, депутат Київської міської ради під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Ініціатива активістів зі створення культурно-мистецького центру була підтримана департаментом культури міста Києва та Київською міською державною адміністрацією. Міська влада виділила кошти на проектування громадсько-культурного центру. Відомо, що в реконструйованій будівлі буде багатофункціональна зала, кінозала зі сценою, кілька залів для закритих показів, а також приміщення для школи танців. «Не зважаючи на те, що «Братислава» наразі не є придатною для проведення там масових заходів, за останній рік в цих складних умовах вдалося організувати низку подій. Ми сподіваємося, що проект пройде експертизу і на виділені кошти буде проведено капітальний ремонт, і навіть в час, коли ремонт буде відбуватися, ми зможемо проводити культурні заходи», – зазначив Ігор Іванов, громадський діяч.

Серед проведених подій у «АРТ Братислава» – фотовиставка «Воїни», вистави незалежного «Дикого театру», дитячі вистави театру «Сонечко», вистави театральної лабораторії «Мій дах» та Театру сучасної драми і комедії. Кожні три дні проходять кінопокази короткометражних стрічок українських кінорижесерів, які були зняті за останні три-чотири роки. Також було проведено низку літературних перфомансів. «За рік роботи ми можемо стверджувати, що в кінотеатрі «Братислава» є мистецьке життя, є контент, який може бути там навіть в таких умовах, є запит на такий контент», – додав Олександр Фоменко, заступник Голови Гільдії незалежних театрів.

«За рік ми зробили достатньо, щоб арт-центр запрацював. Ми сподіваємось, що заходи, проведені в «АРТ Братиславі» будуть мати значення і для Києва, і для України. Ми б хотіли, щоб до «Братислави» приїздили театри та кінопокази, і щоб вона стала повноцінним культурним центром. Сьогодні в Києві є багато будівель, які можна було ж адаптувати для розвитку культури, тому ми своїм прикладом закликаємо волонтерів до культурного активізму у своїх районах», – підсумувала Тетяна Мезінова, громадський діяч.