Понад 1,800 людей взяли участь у локальних та міжрегіональних марафонах з політичних реформ – активісти

Активісти презентували результати 28 локальних та 4 міжрегіональних марафонів з політичних реформ, які відвідали понад 1,800 учасників. Проект був проведений в рамках Всеукраїнської ініціативи «Активна громада», яку реалізовує Інститут «Республіка» разом з низкою інших громадських організацій. До проекту долучилися представники 17 українських партій, які склали 17,5% учасників. Також у марафонах брали участь депутати місцевих рад (7,5%),  чиновники (5%), студенти (15%), представники громадських організацій (25%), представники ЗМІ (5%), представники бізнесу (2,5%), активні громадян (20%) та інші учасники (2,5%). «Марафон – це було не лише про політичні реформи, зокрема виборчу реформу, питання антикорупції […], пояснення людям, які платять податки, куди потім ці кошти йдуть і яка має бути відповідальність. Це були ще й дуже хороші діалоги з представниками громадянського суспільства та з представниками різних політичних партій», – зазначила Ганна Гопко, народний депутат України.

«Приємно відмітити, що середня участь громадян на цих заходах була досить високою і це показує, що політичні реформи громадянам дуже цікаві», – зазначив Віталій Гліжинський, координатор мережі Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» Інституту «Республіка». Він розповів, що кожен захід складався з двох частин – експертні панелі, де експерти розказували про різні реформи та відповідали на питання громадськості, та робочі групи, у яких обговорювалися ідеї щодо ефективного впровадження реформ в Україні. За його словами, під час експертних панелей громадяни найбільше цікавились питанням виборчої реформи, а представники цікавились питанням політичного фінансування.

Стосовно питання змін у виборчому законодавстві, Руслан Сидорович, народний депутат України, нагадав, що проект нового виборчого кодексу був нещодавно прийнятий та висловив впевненість, що правки до нього будуть внесені уже до кінця року. «Це зайвий раз показує, що мирний тиск на політикум здатний давати результати», – так Руслан Сидорович прокоментував прогрес у напрямку затвердження виборчого кодексу. Він наголосив на тому, що суспільство повинно вимагати у представників влади чітке та добре прописане виборче законодавство, адже саме від процесу виборів залежить хто прийде до влади та буде втілювати інші реформи, які вкрай важливі для громадян.

Сергій Адаменко, аналітик Центру «Ейдос» та фахівець з партійних фінансів, який в рамках проекту брав участь у експертних дискусіях щодо партійного фінансування, розказав, що більшість населення не усвідомлює, що реформа політичного фінансування, в рамках якої діяльність політичних партій фінансується з державного бюджету, триває вже майже 3 роки і, також, що попри досить значні витрати, така практика є загальноприйнятою у світі та досить ефективною для забезпечення партійної незалежності. «При тому, що досить успішно люди моніторять декларації чиновників та депутатів, мало хто моніторить фінансові звіти політичних партій, хоча вони є у відкритому доступі», – зауважив Сергій Адаменко.