Огляд ЗМІ за 14-16 грудня 2018

 

ГОЛОВНЕ

Президент Петро Порошенко заявив, що у п’ятирічній перспективі необхідно досягти миру на основі національних інтересів України, подолати наслідки економічної кризи, викликаного війною, і забезпечити зростання рівня життя, а також досягти критеріїв для вступу країни в ЄС і НАТО. Петро Порошенко також  наполягає на тому, щоб Верховна Рада вже у лютому 2019 року ухвалила в другому читанні зміни до Конституції України про закріплення курсу країни на ЄС і НАТО. Президент також повідомив  про готовність внести до Верховної Ради проект змін до Конституції країни щодо створення Кримськотатарської автономії і вже звернувся з проханням скликати Конституційну комісію для вироблення компромісного варіанту, який буде мати шанс на ухвалення парламентом.

Президент Петро Порошенко заявив, що правовий режим воєнного стану в 10 областях країни вводився на 30 діб і не буде продовжений, якщо не відбудеться широкомасштабного вторгнення Збройних сил Росії. Петро Порошенко також заявив, що РФ не готова обговорювати звільнення утримуваних українців і весь світ переконався, що їх звільнення в руках тільки Путіна. Петро Порошенко також заявив, що Віктор Медведчук на переговорах Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі фактично представляв президента РФ Володимира Путіна. “Давайте говорити, ми всі це розуміємо: де-факто Медведчук на цих переговорах є представником Путіна”, – заявив Порошенко. При цьому він відзначив, що Медведчук з весни цього року не бере участі у засіданнях Тристоронньої групи в Мінську.

Президент Петро Порошенко повідомив, що звернувся до голови СБУ щодо перевірки відомостей держслужбовців, зокрема з правоохоронних та слідчих органів,  які мають родичів у Криму.  “Щойно перевірку буде завершено, … якщо я матиму підстави, якщо це буде від мене залежати – а якщо не від мене, звернутися до будь-кого щодо притягнення до відповідальності чи звільнення – за мною не забариться”, – заявив Порошенко. Він додав, що не вказує правоохоронним органам, хто має сидіти, а кого має бути звільнено, оскільки це не є функцією президента.

Президент Петро Порошенко заявив, що до початку президентської виборчої кампанії не має наміру оголошувати про своє рішення балотуватися на другу президентську каденцію. “Якщо я прийму рішення балотуватися і якщо так трапиться, що буде хтось більш гідний, я йому допомагатиму”, – заявив Порошенко.

Об’єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія на пост предстоятеля автокефальної Православної церкви України. Офіційна назва новоствореної об’єднаної Православної церкви – Православна Церква України, предстоятель носитиме ім’я Блаженніший Єпіфаній, Митрополит Київський і всієї України. Відзначається, що Епіфаній переміг у другому турі таємного голосування на посаду предстоятеля Православної церкви України після того, як свою кандидатуру зняв митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав усіх долучатися до новоствореної церкви. США привітали результати об’єднавчого собору в Києві, назвавши це  історичною подією. У посольстві США наголосили, що “толерантність і стриманість є ключовими для мирного перехідного періоду”, закликавши до мирного співіснування громадян з різною церковною приналежністю. Голова Російської православної церкви Кирил заявив релігійним і державним діячам, керівникам міжнародних організацій про “тиск” української влади на УПЦ МП і “втручання” держави в церковне життя України. Московський патріарх надіслав послання предстоятелям помісних православних церков, Папі Римському Франциску, главі Англіканської спільноти Архієпископу Кентерберійському Джастіну Уелбі, генсекретарю Всесвітньої ради церков Олаву Фюксе Твейту.

Згідно з даних Державної служби статистики, за 10 місяців 2018 року імпорт товарів в Україну перевищив експорт на 7,95 мільярда доларів.

Голова Пенсійного фонду України Євген Капінус повідомив, що сьогодні в Україні на 10 працюючих припадає 11 пенсіонерів. Тому, на думку Євгена Капінуса, в Україні не зможуть виконати обіцянки щодо щорічної індексації пенсій без розмежування податків і внесків на соціальне страхування.

Печерський суд Києва протягом місяця скасував арешти зі щонайменше 26 рахунків, які правоохоронці пов’язували з оточенням екс-президента Віктора Януковича. Рахунки були заарештовані у справі, яку веде Генпрокуратура. Слідство вважає, що до реєстраційних документів низки компаній внесли неправдиві дані. Також ймовірні злочинці нібито сприяли відмиванню “брудних” коштів – їхні дії передували легалізації грошей, отриманих незаконним шляхом. У цій справі кільком підприємствам за листопад-грудень вдалось зняти арешти зі своїх рахунків та сум ПДВ в системі електронного адміністрування.

«Наші гроші» повідомляють, що зміни до Податкового кодексу про звільнення від ПДВ ввезення електромобілів містять норму про податкову пільгу імпорту обладнання для електростанцій з відновлювальних джерел енергії, що дозволить компаніям Ріната Ахметова зекономити близько 3 мільярдів гривень при сплаті податків.

Нардеп від “Опозиційного блоку” та давній соратник Віктора Медведчука Тарас Козак став кінцевим бенефіціаром усіх шести телеканалів, що входять до групи “112 Україна”.

У БПП заявили, що керівнику фракції БПП Артуру Герасимову відмовили в участі в програмі “Право на владу” на телеканалі  “1 + 1” у четвер, 13 грудня, де гостем також була лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко. “Відмова Артуру Герасимову в участі в програмі “Право на владу”, гостем якої буде Юлія Тимошенко, є публічним доказом політичного союзу між нею і власником телеканалу “1 + 1″ Ігорем Коломойським”, – вважають у БПП.

Глава парламентської фракції “Опозиційний блок” Олександр Вілкул буде висунутий кандидатом у президенти України на виборах, які призначені на березень 2019 року. Крім того, на з’їзді партії обирали нового голови політради “Опоблоку”, яким став Борис Колесніков.

Результати соцопитування, яке провели Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка та Центр “Соціальний моніторинг”, свідчать, що серед усіх респондентів 14,8% проголосували б за Юлію Тимошенко на президентських виборах. Далі перша п’ятірка кандидатів має наступну електоральну підтримку серед усіх опитаних: за Володимира Зеленського намір проголосувати 8,8%, за Анатолія Гриценка – 8,6%, Юрія Бойка – 8,3%, Петра Порошенка – 8,1% . Згідно з опитуванням, 64,5% респондентів не підтримують упровадження воєнного стану. Водночас майже чверть (24,9%) українців підтримують таке рішення, а 10,2% не змогли відповісти. 56,6% опитаних вважають, що впровадженням воєнного стану П. Порошенко хотів відкласти дату президентських виборів. Тоді як 22,2% українців вважають, що президент піклувався про безпеку країни.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Нам потрібно довершити повноцінне єднання – Епіфаній про реформування єдиної Православної церкви України (672 публікації у ЗМІ)
  • Президент розповів про роль Медведчука і Путіна в переговорах про заручників (122 публікації у ЗМІ)
  • Воєнний стан продовжать лише в разі широкомасштабного вторгнення РФ – Президент (117 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко наполягає, щоб Верховна Рада на наступній сесії підтримала зміни до Конституції щодо закріплення курсу України на членство в ЄС і НАТО (35 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко не підтвердив участі у виборах: кампанія ще не почалася (7 публікацій у ЗМІ)

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що державі в майбутні 5 років необхідно виконати три найважливіші завдання у сфері національної безпеки, економіки та міжнародної політики. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, на прес-конференції в неділю в Києві П.Порошенко наголосив, що у п’ятирічній перспективі необхідно досягти миру на основі національних інтересів України, подолати наслідки економічної кризи, викликаного війною, і забезпечити зростання рівня життя, а також досягти критеріїв для вступу країни в ЄС і НАТО.

Президент України Петро Порошенко наполягає на тому, щоб Верховна Рада вже у лютому 2019 року ухвалила в другому читанні зміни до Конституції України про закріплення курсу країни на ЄС і НАТО. “Наполягатиму, щоб вже в лютому Верховна Рада підтримала їх у другому читанні. Сподіваюся, що це буде зроблено, оскільки два рази Верховна Рада конституційною більшістю підтримала ці зміни в Конституцію. І сподіваюся, що вже в лютому вони набудуть чинності”, – сказав П. Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві.

Президент України Петро Порошенко заявляє про готовність внести до Верховної Ради проект змін до Конституції країни щодо створення Кримськотатарської автономії і вже звернувся з проханням скликати Конституційну комісію для вироблення компромісного варіанту, який буде мати шанс на ухвалення парламентом. “Я готовий внести питання зміни до Конституції (України – ІФ) щодо кримськотатарської автономії. Я звернувся з проханням скликати Конституційну комісію, дати той компромісний варіант, який буде мати шанс на проходження, це робиться не для піару: ми повинні мати для цього 300 голосів”, – сказав П. Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві, додавши, що поки що немає інформації щодо наявності в парламенті 300 голосів для ухвалення такого рішення і консультації тривають.

ВОЄННИЙ СТАН В УКРАЇНІ.

Президент України Петро Порошенко наголошує, що правовий режим воєнного стану в 10 областях країни вводився на 30 діб і не буде продовжений, якщо не відбудеться широкомасштабного вторгнення Збройних сил Росії. “Моя принципова позиція, що воєнний стан не заважатиме проведенню виборів. І якщо не почнеться широкомасштабної агресії, вторгнення військ Збройних сил Російської Федерації на територію України за межами лінії розмежування і адміністративного кордону Криму, воєнний стан продовжено не буде. І розпочнеться, згідно з постановою, проголосованою Верховною Радою, підготовка до виборів президента України 31 березня 2019 року”, – сказав П. Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”.

УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТВ’ЯЗНІ У РФ.

Саме тоді, коли представники України постійно піднімають питання звільнення незаконно утримуваних у Російській Федерації та на окупованих нею територіях українських політв’язнів, Росія демонструє неготовність обговорювати це питання, підкреслює президент України Петро Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві. “Російська сторона демонструє неготовність обговорювати, незважаючи на те, що фактично щодня українська сторона ставить це питання на порядок денний … Зараз весь світ переконався, в чиїх руках знаходиться ключ від звільнення українських політв’язнів, українських військовополонених, так само в чиїх руках знаходиться ключ від миру між Росією і Україною. Ім’я цієї особи, я думаю, ви знаєте”, – сказав П. Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що лідер громадського руху “Український вибір – Право народу”, член партії “За життя” Віктор Медведчук на переговорах Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) фактично представляв президента РФ Володимира Путіна. “Давайте говорити, ми всі це розуміємо: де-факто Медведчук на цих переговорах є представником Путіна”, – сказав П. Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві. При цьому, за словами глави держави, В. Медведчук з весни цього року не бере участі у засіданнях Тристоронньої групи в Мінську.

УТВОРЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ.

Офіційна назва новоствореної об’єднаної Православної церкви – Православна Церква України, предстоятель носитиме ім’я Блаженніший Єпіфаній, Митрополит Київський і всієї України, повідомив глава інформаційного управління УПЦ-КП архієпископ Євстратій (Зоря). “Офіційна назва згідно зі Статутом – Православна Церква України. Також можна вживати УПЦ (не плутати з МП)”, – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці в суботу ввечері. Також Є. Зоря повідомив, що згідно зі Статутом ім’я Предстоятеля УПЦ “підноситься у всіх храмах Церкви за формулою “Блаженнішого Єпіфанія, Митрополита Київського і всієї України”.

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній переміг у другому турі таємного голосування на посаду предстоятеля Православної церкви України після того, як свою кандидатуру зняв митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Про це йдеться у матеріалі “Української правди” “Митрополит Київський Епіфаній. Як в Україні з’явилася автокефальна Церква”. Як зазначається в публікації, під час собору УПЦ Київського патріархату 13 грудня предстоятель УПЦ КП Філарет сподівався одноголосно затвердити Епіфанія єдиним кандидатом. Але навіть при відкритому голосування 12 із близько 40 членів собору підтримали митрополита Луцького і Волинського Михаїла. Іще одним кандидатом на місце предстоятеля був представник УПЦ Московського патріархату митрополит Вінницький Симеон.

Обраний предстоятель Помісної автокефальної православної церкви в Україні, митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко) закликав усіх долучатися до новоствореної церкви. “Я хотів закликати всіх наших побратимів, архієреїв, усіх вірян до новоствореної Єдиної української православної церкви. Двері нашої церкви відчинені для всіх. Ми закликаємо до об’єднання, ми закликаємо всіх бути в цій визнаній Єдиній помісній православній церкві”, – сказав він після обрання на об’єднавчому соборі, звертаючись до присутніх на Софійській площі в Києві громадян. Митрополит Епіфаній зазначив, що патріарх Філарет (Денисенко), який очолював до об’єднавчого собору Українську православну церкву Київського патріархату, є духовним наставником новоствореної Церкви і “буде надалі почесним діючим довічно (наставником – ІФ), який допомагатиме нам спільно будувати нашу єдину помісну українську православну церкву”.

США вітають результати об’єднавчого собору в Києві, назвавши це  історичною подією, йдеться в повідомленні в Твіттері посольства США в Україні. “Ми вітаємо Україну з сьогоднішнім історичним Собором для створення помісної незалежної Української православної церкви, і ми тепло вітаємо митрополита Єпіфанія як главу нової церкви”, – сказано у заяві посольства. У посольстві США наголосили, що “толерантність і стриманість є ключовими для мирного перехідного періоду”, закликавши до мирного співіснування громадян з різною церковною приналежністю.

Глава Російської православної церкви Кирил заявив релігійним і державним діячам, керівникам міжнародних організацій про “тиск” української влади на УПЦ МП і “втручання” держави в церковне життя України. Як повідомляє Відділ зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, московський патріарх надіслав послання предстоятелям помісних православних церков, Папі Римському Франциску, главі Англіканської спільноти Архієпископу Кентерберійському Джастіну Уелбі, генсекретарю Всесвітньої ради церков Олаву Фюксе Твейту. Крім того, послання Кирила пішли до генсекретаря ООН Антоніу Гутерріша, генсекретаря ОБСЄ Томаса Гремінгена, а також президента Франції Еммануеля Макрона й канцлера ФРН Ангели Меркель як голів держав, що входять у “нормандську четвірку”. Патріарх Кирил заявив їм про порушення прав і свобод ієрархів, духовенства і віруючих Української православної церкви Московського патріархату.

ЕКОНОМІКА.

За 10 місяців 2018 року імпорт товарів в Україну перевищив експорт на 7,95 мільярда доларів. Про це йдеться в даних Державної служби статистики. Протягом січня-жовтня негативне сальдо торгівлі товарами погіршилося на 3,178 млрд доларів в порівнянні з січнем-жовтнем 2017 року (у січні-жовтні 2017 року негативне сальдо становило 4,772 млрд доларів). Загалом, зовнішній товарообіг України в січні-жовтні 2018 року становив 85,545 млрд доларів. За даними статистичного відомства, в січні-жовтні 2018 року експорт товарів становив 38,798 млрд доларів, що на 10,3% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

В Україні не зможуть виконати обіцянки щодо щорічної індексації пенсій без розмежування податків і внесків на соціальне страхування. Про це журналістам повідомив голова Пенсійного фонду України Євген Капінус, передає “Дзеркало тижня”. За його словами, сьогодні в Україні на 10 працюючих припадає 11 пенсіонерів. На початку березня 2018 року Міністерство соціальної політики в рамках пенсійної реформи заявило про наміри ввести законодавчі зміни для того, щоб під час нарахування пенсії роль стажу була більш вагомою, ніж роль заробітної плати, тим самим підвищивши суму пенсійних виплат для людей з великим трудовим стажем і невеликою зарплатою.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Печерський суд Києва протягом місяця скасував арешти зі щонайменше 26 рахунків, які правоохоронці пов’язували з оточенням екс-президента Віктора Януковича. Про це йдеться у рішеннях, оприлюднених в Єдиному реєстрі. Рахунки були заарештовані у справі, яку веде Генпрокуратура. Слідство вважає, що до реєстраційних документів низки компаній внесли неправдиві дані. Також ймовірні злочинці нібито сприяли відмиванню “брудних” коштів – їхні дії передували легалізації грошей, отриманих незаконним шляхом. У цій справі кільком підприємствам за листопад-грудень вдалось зняти арешти зі своїх рахунків та сум ПДВ в системі електронного адміністрування.

Зміни до Податкового кодексу про звільнення від ПДВ ввезення електромобілів містять норму про податкову пільгу імпорту обладнання для електростанцій з відновлювальних джерел енергії, що дозволить компаніям Ріната Ахметова зекономити мільярди гривень при сплаті податків. Про це пишуть “Наші гроші”. Нові зміни до Податкового кодексу депутати прийняли 6 грудня, проголосувавши за усунення неузгодженостей у тексті прийнятого у “бюджетну ніч” 23 листопада законопроекту №9260 про внесення змін до Податкового кодексу. Цього разу неузгодженості офіційно мотивували необхідністю звільнення від сплати ПДВ імпорту електромобілів. Але до цього документу були включені норми, які не мають відношення до галузі електромобілів.