Огляд ЗМІ за 4-7 січня 2019

ГОЛОВНЕ

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович запропонував призначити спеціального посла генерального секретаря ООН з питань України. “Я думаю, що до так званого нормандського формату  повинні приєднатися США і ЄС. Німеччина і Франція, можливо, вважають, що вони представляють Європу, але, на нашу думку, так не є”, – заявив Чапутович. “Нас можуть представляти лише європейські установи, в цьому випадку Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки, а не інші країни”, – зазначив дипломат.

Заступник міністра юстиції Іван Ліщина повідомив, що Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків біля Керченської протоки. Президент Петро Порошенко заявив, що Україна не дозволить Росії вирішувати, як їй використовувати Азовське море та Керченську протоку, і для захисту своїх інтересів застосовуватиме всі правові механізми.

Вселенський патріарх Варфоломій вручив предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію Томос про автокефалію ПЦУ. Томос передбачає, що кафедра автокефальної ПЦУ перебуватиме в місті Київ, Церква не може ставити єпископів і засновувати парафії за межами країни. Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна здобула духовну незалежність з отриманням Томосу. Президент також закликав православні церкви світу визнати Православну церкву України. Крім того, Петро Порошенко нагородив орденом “За заслуги” I ступеня Вселенського патріарха Варфоломія. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко вважає, що передання Томосу про автокефалію Святійшій церкві України – це подія, яка визначає історію нації на багато років вперед. Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що він вірить, що новоутворену автокефальну Православну церкву України в майбутньому визнають патріархатом.

Голова НКРЕКП Оксана Кривенко повідомила, що Нацкомісія звернулась в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних мереж. “На підставі численних звернень громадян через донарахування їм обсягів природного газу, які враховують об’єми приведення до стандартних умов, звернулась із запитом в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних мереж”, – заявила вона. За її словами, на порушників може очікувати максимальний штраф 850 тисяч гривень.

ЦПК повідомляє, що Громадська рада міжнародних експертів ініціювала розгляд 8 кандидатур до антикорупційного суду на спеціальному спільному засіданні з Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Під сумнівом опинилися кандидати Оксана Голуб, Анатолій Квятковський, Анатолій Загородній, Ігор Штульман, Юрій Кулініч, Дмитро Тішко, Тарас Заєць та Євген Мартинов.

Президент Петро Порошенко закликав всіх кандидатів у президенти продемонструвати високу якість виборчого процесу. Президент наголосив, що цього року Україна має підтвердити зрілість демократичної системи та забезпечити “належний нагляд за президентською кампанією з боку всіх визнаних міжнародних організацій”. Лідер «Самопомочі» Андрій Садовий запропонував Петру Порошенку засвідчити високу якість виборчого процесу власним прикладом. На думку Садового, для цього Порошенкові потрібно не купувати голоси, прикрити ботоферми та не використовувати адмінресурс. Лідер “Самопомочі” також закликав президента “припинити покривати відвертий реванш проросійського криміналітету на Сході і Півдні України” та звільнити першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка, чиї рідні мають російське громадянство.

Політична партія “Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна” на з’їзді ухвалила рішення підтримати на майбутніх виборах президента України лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Варфоломій вручив Епіфанію Томос про автокефалію ПЦУ (743 публікації у ЗМІ)
  • У Софійському соборі показують томос (216 публікацій у ЗМІ)
  • Біля берегів Туреччини затонув вантажний корабель з українськими моряками, є загиблі (83 публікації у ЗМІ)
  • Американський десантний корабель USS FortMcHenry увійшов у Чорне море (38 публікацій у ЗМІ)
  • Україна звернулася до ЄСПЛ у справі українських моряків у Росії (33 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович запропонував призначити спеціального посла генерального секретаря ООН з питань України. Про це пише Handelsblatt. “Я думаю, що до так званого нормандського формату (Німеччина, Франція, Україна, Росія) повинні приєднатися США і ЄС. Німеччина і Франція, можливо, вважають, що вони представляють Європу, але, на нашу думку, так не є”, – переконаний Чапутович. “Нас можуть представляти лише європейські установи, в цьому випадку Верховний представник (ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки. – Ред.), а не інші країни”, – зазначив дипломат.

АГРЕСІЯ РФ У АЗОВСЬКОМУ МОРІ.

Американський десантний корабель-док ” Форт-Макгенрі “(USS Fort McHenry, LSD 43) прямує в акваторію Чорного моря, повідомило в неділю командування 6-го оперативного флоту ВМС США. За його даними, наразі американський бойовий корабель проходить Чорноморські протоки. “Транзит “Форту-Макгенрі” в Чорне море підтверджує нашу колективну рішучість гарантувати безпеку Чорного моря і зміцнює наші міцні відносини з союзниками і партнерами в регіоні. Наші рутинні операції в Чорному морі також демонструють притаманну гнучкість і можливості сил 6-го флоту США”, – сказала командувач 6-м оперативним флотом ВМС США віце-адмірал Лайза Франчетті.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна не дозволить Росії вирішувати, як їй використовувати Азовське море та Керченську протоку, і для захисту своїх інтересів застосовуватиме всі правові механізми. “Ми ніколи не визнаємо окупацію Азовського моря, яку Росія намагається зараз зробити. Ми ніколи не визнаємо окупацію Керченської протоки. І ми наполягаємо на міжнародному праві, ми будемо використовувати Керченську протоку і Азовське море”, – заявив П.Порошенко в інтерв’ю телеканалу CNN Turk, повідомляє в понеділок прес-служба глави Української держави. “Тому що Азовське море – це зона економічної активності мультимільйонної агломерації на сході моєї країни. Мені ненависна думка, що Росія буде вирішувати за суверенну і незалежну Україну, як нам використовувати Азовське море. Ми не дозволимо цього”, – наголосив глава держави.

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНІ У РФ.

Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків біля Керченської протоки. Про це в понеділок повідомив у Facebook заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

УТВОРЕННЯ ПЦУ.

Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі вручив предстоятелю Православної церкви України (ПЦУ) митрополиту Київському і всієї України Епіфанію томос про автокефалію ПЦУ. Трансляцію урочистої церемонії здійснювали українські телеканали. На церемонії вручення присутня українська делегація на чолі з президентом України Петром Порошенком. “Автокефалію Православної церкви України проголошено. Томос – вручено!” – написав митрополит Олександр Драбинко, який перейшов з УПЦ (МП) до ПЦУ. Він також перебуває на церемонії вручення в Стамбулі.

Патріарший і синодальний Томос надання автокефального церковного устрою Православній церкві України (ПЦУ) передбачає, що кафедра автокефальної ПЦУ перебуватиме в місті Київ, Церква не може ставити єпископів і засновувати парафії за межами країни. “Підписаним цим патріаршим і синодальним Томосом ми визнаємо і проголошуємо встановлену в межах території України, автокефальну Церкву нашою духовною дочкою і закликаємо всі світові Православні церкви визнавати її як сестру …, як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ, не може ставити єпископів або засновувати парафії за межами держави”, – йдеться в перекладі українською тексту Томосу, який оприлюднив у своєму акаунті в Твіттері посол України в Туреччині Андрій Сибіга. У документі також зазначено, що нинішні парафії ПЦУ відтепер підпорядковуються Вселенському Престолу, який має канонічні повноваження в діаспорі, оскільки “юрисдикція цієї Церкви обмежується територією Української держави”.

Україна здобула духовну незалежність з отриманням Томосу про надання автокефалії Українській Церкві, вважає президент України Петро Порошенко. “Я вітаю вас зі святою Православною Церквою в Україні, я вітаю вас із духовною незалежністю нашої держави і я вітаю вас із втіленням мрії”, – сказав П.Порошенко журналістам у неділю у Стамбулі. Глава держави зазначив, що пишається тим, що в неділю причастився у Церкві Св. Георгія Вселенського патріархату на спільній службі з патріархом Варфоломієм і митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм.

Президент України Петро Порошенко нагородив орденом “За заслуги” I ступеня Вселенського патріарха, архієпископа Константинополя – Нового Риму Варфоломія, повідомила прес-служба глави держави. П. Порошенко вручив нагороду в суботу в Стамбулі за “видатний особистий внесок Його Всесвятості в розбудову автокефальної помісної Православної церкви України, зміцнення авторитету православ’я в світі, багаторічну діяльність з утвердження ідеалів духовності, милосердя і міжконфесійної згоди”.

Президент України Петро Порошенко закликає православні церкви світу визнати Православну церкву України. “Ми закликаємо всі світові православні церкви визнавати її як сестру, згадувати під іменем Святіша церква України, як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ”, – сказав П.Порошенко після закінчення Різдвяної літургії в Софійському соборі в понеділок у Києві.

Офіційне передання Томосу про автокефалію Святійшій церкві України – це подія, яка визначає історію нації на багато років вперед, зазначає лідер Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлія Тимошенко. “Дуже символічно і добре, що ми отримали томос саме сьогодні – 6 січня, у Святий вечір, напередодні Різдва Христового. Подібний символізм має надихати нас на успіхи і перемоги”, – написала Ю.Тимошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у неділю. “Сьогодні я звертаюся з молитвою вдячності до Господа нашого за те, що у найважчі миті не залишив Україну, що допоміг нам вистояти, здолати всі перешкоди та здобути велику духовну перемогу”, – додала політик.

Керівник Київської парафії, член Синоду і почесний патріарх Православної церкви України Філарет (Денисенко) вірить, що новоутворену автокефальну Православну церкву України в майбутньому визнають патріархатом. “Поки що нас визнали як митрополію, і ми з цим згідні. Хоч ми 25 років були патріархатом, але зараз погодились на те, що ми – митрополія, але митрополія для всього православ’я. Чому ми маємо претензію на патріархат, тому що ми – велика церква. Ми маємо надію, що Українську церкву з часом константинопольський Вселенський патріарх визнає і патріархатом. Вірили в те, що буде автокефалія, віримо, що буде визнана і патріархатом. Це – майбутнє, але це буде”, – сказав почесний патріарх Філарет в інтерв’ю телеканалу “Прямий”.

Керуючий справами Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Антоній (Паканич) назвав надання Вселенським патріархом Україні Томосу про автокефалію православної церкви “подією земного характеру”. “Я хотів би визначити, що свято християнське не повинно затьмарити якусь подію земного характеру. Таких подій в нашій історії було дуже багато. Так ті події, які колись оцінювалися великими, потім ставали ганьбою і для церковної історії, і для тих людей, які підписували такі документи”, – сказав він на брифінгу в неділю в Києві. На думку митрополита, раніше підписані документи приносили труднощі для християн.

УТВОРЕННЯ ВАСУ.

Громадська рада міжнародних експертів ініціювала розгляд 8 кандидатур до антикорупційного суду на спеціальному спільному засіданні з Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Про таке рішення ради, прийняте на засіданні 4 січня, інформує Центр протидії корупції. Під сумнівом опинилися кандидати Оксана Голуб, Анатолій Квятковський, Анатолій Загородній, Ігор Штульман, Юрій Кулініч, Дмитро Тішко, Тарас Заєць та Євген Мартинов. На думку міжнародних експертів, є обґрунтовані сумніви щодо відповідності цих кандидатів критеріям відбору суддів до майбутнього Вищого антикорупційного суду. Тепер ГРМЕ має звернутися до ВККС, щоб спільно провести засідання, на яке запросять згаданих кандидатів. Під час засідання проведуть голосування щодо того, чи відповідають кандидати критеріям доброчесності і професійності.

ЕНЕРГЕТИКА.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг звернулась в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних мереж. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила голова Нацкомісії Оксана Кривенко. “На підставі численних звернень громадян через донарахування їм обсягів природного газу, які враховують об’єми приведення до стандартних умов, звернулась із запитом в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільних мереж”, – написала вона. За її словами, на порушників може очікувати максимальний штраф 850 тисяч гривень. Голова НКРЕ також додала лист із переліком компаній, в яких планується провести перевірки.

ПЕРЕДВИБОРЧА КАМПАНІЯ 2019.

Президент України Петро Порошенко закликає всіх кандидатів у президенти продемонструвати високу якість виборчого процесу. “Висока якість виборчого процесу – візитна картка нової України. У 2014 році ми разом встановили гідний стандарт вільного та чесного волевиявлення. Закликаю всі політичні сили та кандидатів на вищу державну посаду засвідчити це своїм прикладом”, – написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п’ятницю. Президент наголосив, що цього року Україна має підтвердити зрілість демократичної системи та забезпечити “належний нагляд за президентською кампанією з боку всіх визнаних міжнародних організацій”.

Мер Львова Андрій Садовий, висунутий партією “Самопоміч” на вибори президента, запропонував чинному главі держави Петру Порошенку засвідчити високу якість виборчого процесу власним прикладом. Так Садовий відреагував на заклик Порошенка, озвучений 4 січня. “Петро Порошенко звернувся до кандидатів на посаду президента з закликом “підтвердити своїм прикладом, що в Україні з 2014 року існує стандарт вільних і чесних виборів”. Я це підтримую і сподіваюсь, що такий самий приклад покаже і сам пан Порошенко”, – написав Садовий у Facebook. На думку Садового, для цього Порошенкові потрібно не купувати голоси, прикрити ботоферми та не використовувати адмінресурс.

Політична партія “Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна” на з’їзді в п’ятницю ухвалила рішення підтримати на майбутніх виборах президента України лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка. Як повідомляється на офіційному сайті партії, також на з’їзді вирішили об’єднати зусилля з “Громадянською позицією” на парламентських і місцевих виборах, про що за підсумками з’їзду прийнято відповідну заяву. Під час виступу на з’їзді М.Томенко нагадав, що задовго до початку президентської виборчої кампанії політична сила закликала проукраїнські, проєвропейські політичні партії відмовитися від боротьби один з одним та об’єднати свої зусилля в боротьбі за Україну.

Влада не зацікавлена в тому, щоб опозиційні сили об’єдналися, заявив засновник “Опозиційної платформи – за життя” Юрій Бойко. Як повідомляється на сайті “Опозиційної платформи – За життя”, політик також зазначив, що об’єднанню усіх опозиційних сил в Україні заважають амбіції окремих політиків. “Лідер партії “За життя” Вадим Рабинович продемонстрував на власному прикладі, що можна відмовитися від особистих амбіцій і зробити крок до об’єднання. І я вважаю, що ми зробили правильно”, – сказав Ю.Бойко. Він переконаний, що наразі в Україні склалася надзвичайно важка економічна і політична ситуація. “Лютує криза, подолати яку можна, тільки об’єднавшись. Тільки так реально відновити світ і економічне зростання”, – акцентував політик.