До 2100 року 34 українські міста можуть бути частково затоплені через зміну клімату – дослідження

До 2100 року 34 українські міста, серед яких Одеса, Херсон, Миколаїв, Маріуполь, Бердянськ та Керч, можуть бути затоплені через зміну клімату. Також затопленими повністю можуть стати 62 села, 660 екологічно небезпечних об’єкти, 200 тисяч гектарів сільськогосподарських земель та 98 об’єктів природно-заповідного фонду. 75 тисяч людей можуть стати кліматичними переселенцями. Такі дані оприлюднили під час презентації дослідження «Вплив підняття рівня моря на прибережні зони внаслідок зміни клімату», підготовленого експертами ГО «Екодія» та науковцями, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Мета нашого дослідження – продемонструвати можливі наслідки зміни клімату, підняття рівня моря, актуалізувати це питання для України, а також стимулювати Уряд та міста протидіяти зміні клімату та адаптуватись до реалій сьогодення», – зазначила Соф’я Садогурська, кампейнерка з кліматичної політики ГО «Екодія».

Автори дослідження розглядають наслідки, які відповідають підвищенню температури на 4°C і, відповідно, підняття рівня моря на 1 метр. Учасники брифінгу наголосили, що спільні активні дії всіх країн світу з відмови від використання викопного палива та переходу на 100% відновлюваної енергетики до 2050 року ще можуть обмежити зростання температури Землі у рамках 1,5 – 2°C та підняття рівня моря буде в три рази нижчим, ніж за потепління на 4°C.

Дослідження містить рекомендації для Уряду у вигляді політик, які повинні бути напрямлені на послаблення зміни клімату, а саме – скорочення викидів парникових газів. Окрім цього, автори передбачили механізми та заходи на державному та регіональному рівнях, які мають на меті адаптацію прибережних територій до зміни клімату.

Інтерактивна мапа, яка демонструє які населені пункти, будівлі, дороги, екологічно небезпечні об’єкти та частини природно-заповідного фонду можуть бути затоплені Чорним та Азовським морем до кінця століття, доступна за посиланням.