Огляд ЗМІ за 15 січня 2019

ГОЛОВНЕ

Глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак, який зараз головує в ОБСЄ, заявив, що українське питання є пріоритетним у роботі ОБСЄ. «Шляхи мирного вирішення ситуації на Донбасі, питання Криму та Азовського моря є і будуть пріоритетом роботи Організації з безпеки і співпраці в Європі», – заявив Мирослав Лайчак. Він також висловив сподівання, що під час виборів в Україні в 2019 році не буде зовнішнього втручання. Перший віце-спікер Верховної Ради повідомила, що Україна порушить питання про створення постійного пункту моніторингу СММ в Керчі на першій у 2019 р зустрічі ТКГ.

Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова заявила, що Україна розглядає будь-які можливості повернення на батьківщину затриманих у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки військових моряків. Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала народних депутатів у четвер розглянути законопроекти, якими необхідно врегулювати статус українських військовополонених. У посольстві США в Україні повідомили, що Сполучені штати Америки вимагають від Російської Федерації негайно звільнити 24 військовополонених українських моряків.

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила про зрив технічних тристоронніх консультацій щодо газу з вини компанії “Газпром”. «Логіка проста – не звертати увагу ні на кого, будувати “Північний потік-2”, не чекаючи остаточних дозволів, ігнорувати своїх же партнерів», – пояснила Зеркаль. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін розцінює зрив технічних тристоронніх консультацій Росії, України і Єврокомісії російським “Газпромом” як спробу залякати Європу і бачить вихід з цієї ситуації у поширенні на газпромівські проекти типу газопроводу “Північний потік 2” всіх норм Європейського Союзу. Посол США у Берліні Річард Гренелл заявив, що “Північний потік-2” розробили лише з метою створити альтернативний маршрут транспортування російського газу до Європи, який не проходить через Україну.

Міністерство фінансів прогнозує, що у 2019 році середньомісячна зарплата українців становитиме 10,1 тисячі гривень. У 2018 році розмір середньої зарплати становив 8 713 гривень.

Операційна компанія, що відповідає за нафтогазовий напрям у структурі енергетичного холдингу ДТЕК – “ДТЕК Нафтогаз” – стала власником 24,99% акцій ПрАТ “Київобленерго”, що раніше належали групі VS Energy International Ukraine.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє, що за день до введення тимчасової адміністрації в банк “Київська Русь” нардеп від “Батьківщини” Ігор Луценко зняв з рахунку 750 тисяч гривень і не задекларував ці кошти. У фонді переконані, що Луценко “скористався інсайдерською інформацією і похапцем вивів власні кошти напередодні запровадження тимчасової адміністрації”. У зв’язку з цим 25 жовтня 2018 року ФГВФО направив до Національного антикорупційного бюро заяву про вчинення Луценком кримінального правопорушення.

Центр протидії корупції повідомляє, що Малиновський районний суд Одеси у січні-лютому виділив аж 18 повноцінних робочих днів на справу міського голови Геннадія Труханова, що може врятувати його від Антикорупційного суду. Водночас, ті ж судді, що й у справі Труханова, роками розглядають у значно повільнішому темпі щонайменше 9 справ щодо тяжких та особливо тяжких злочинів.

Голова партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко, лідер партії “Наші” Євген Мураєв і позафракційний народний депутат Віталій Купрій офіційно зареєстровані кандидатами на посаду президента України.

«Українська правда», посилаючись на власні джерела, повідомляє, що партія “Батьківщина” офіційно висуне свого лідера Юлію Тимошенко в президенти 22 січня, Петро Порошенко поки збирається лише заявити про намір.

Лідер партії “5.10” Геннадій Балашов подав до Центральної виборчої комісії документи для реєстрації кандидатом на виборах президента України.

Народний депутат України Надія Савченко заявила про перешкоджання слідчих органів її реєстрації для участі у виборах президента України.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Продовження арешту захоплених Росією українських моряків оскаржать у Європейському суді (248 публікацій у ЗМІ)
  • Вибори 2019: Гриценко, Мураєв та Купрій офіційно стали кандидатами в президенти України (64 публікації у ЗМІ)
  • Посол США закликав німецький уряд недобудовувати Північний потік-2 (57 публікацій у ЗМІ)
  • Православна Церква України поповнюється парафіями Московського патріархату (27 публікацій у ЗМІ)
  • МЗС: «Газпром» зірвав тристоронні консультації з Україною і Євросоюзом з газових питань (23 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Українське питання є пріоритетним у роботі Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ), вважає віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ і європейських питань Словаччини Мирослав Лайчак. “Шляхи мирного вирішення ситуації на Донбасі, питання Криму та Азовського моря є і будуть пріоритетом роботи Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ)”, – наводить прес-служба Кабінету Міністрів слова М. Лайчака за результатами зустрічі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. За його словами, безпека України – це вагома складова архітектури безпеки всієї Європи.

Міністр закордонних справ головуючої в ОБСЄ Словаччини Мирослав Лайчак висловив сподівання на те, що під час виборів в Україні в 2019 році не буде зовнішнього втручання. “Результати цих виборів важливі для України як країни, але увагу міжнародної спільноти зосереджено на тому, яким чином їх буде проведено. Я, звичайно, переконаний, що вони будуть вільними та чесними, з дотриманням усіх принципів. Я також сподіваюся, що під час цих виборів не буде жодного зовнішнього втручання”, – сказав він на брифінгу у вівторок у Києві.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко разом із представником України в ТКГ Євгеном Марчуком зустрілися з головою в ОБСЄ міністром закордонних справ Словаччини Мирославом Лайчеком, під час якої було обговорено роботу ТКГ і СММ ОБСЄ. “Особливу увагу приділили ситуації в Азові, відзначили, що протягом останніх засідань ТКГ у Мінську Україна наполягала на створенні постійного пункту моніторингу СММ у Керчі. Ми не відступимо від цієї нашої позиції і ставитимемо її на обговорення і на першій в цьому році зустрічі ТКГ у Мінську, що відбудеться 17 січня”, – написала І. Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок увечері.

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНІ У РФ.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала парламент у четвер розглянути законопроекти, якими необхідно врегулювати статус українських військовополонених. “Хочу попросити парламент, щоб у четвер одним із ключових блоків, які ми поставили на голосування, був розгляд семи законопроектів про статус військовополонених. Тому що наші моряки заявили про це, а відповідного законопроекту в нас немає”, – сказала І. Геращенко на засіданні погоджувальної ради Верховної ради у вівторок у Києві.

Україна розглядає будь-які можливості повернення на батьківщину затриманих у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки військових моряків, заявила “Інтерфаксу” уповноважений з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова. “Військовополонені – це Женевська конвенція, це абсолютно інший підхід, але ми розглядаємо, ми пропонуємо будь-які варіанти, зокрема в неформальному спілкуванні”, – сказала Л. Денісова, відповідаючи на запитання, чи готовий Київ до обміну моряків. “Улітку, буквально в серпні місяці, я об’їздила ув’язнених – громадян Російської Федерації, які перебувають на території України, і запропонувала їм написати заяви на ім’я президента Путіна про те, щоб їх було обміняно на наших громадян, на наших політичних в’язнів. 23 людини такі заяви написали”, – сказала омбудсмен.

Сполучені штати Америки вимагають від Російської Федерації негайно звільнити 24 військовополонених українських моряків. Про це 15 січня в Twitter повідомляє прес-служба посольства США в Україні. “Росія має негайно звільнити українських моряків, а не використовувати їх як пішаків у своїй політичній грі”,  – зазначають у відомстві. Також в США заявили, що глибоко стурбовані здоров’ям і правами українських моряків. Росія понад 50 днів незаконно утримує українських моряків, які користувалися свободою судноплавства України в її територіальних водах.

ЕНЕРГЕТИКА.

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє про зрив технічних тристоронніх консультацій щодо газу з вини компанії “Газпром” (Росія). Про це вона написала на своїй сторінці в соцмережі Facebook, передають Українські Новини. “Газпром” зірвав технічні тристоронні консультації щодо газу, намагаючись своєю безконтрольністю залякати Європу і нав’язати свої поняття замість цивілізованих правил. Логіка проста – не звертати увагу ні на кого, будувати “Північний потік-2″, не чекаючи остаточних дозволів, ігнорувати своїх же партнерів”, – написала вона. Водночас, з її слів, були проведені змістовні бесіди з Європейською комісією з усіх найважливіших питань реформи ринку газу, виконання угоди про асоціацію, подальшої долі тристоронніх консультацій.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін розцінює зрив технічних тристоронніх консультацій Росії, України і Єврокомісії російським “Газпромом” як спробу залякати Європу і бачить вихід з цієї ситуації у поширенні на газпромівські проекти типу газопроводу “Північний потік 2” всіх норм Європейського Союзу. “Зрив консультацій “Газпромом” – спроба безконтрольністю залякати Європу і нав’язати поняття замість правил. Наполягати, що з “Газпромом” треба домовлятися, наївно, або занадто цинічно. Вихід – поширювати на його проекти (“Північний потік 2″) все норми ЄС, чого Україна потребує вже давно”, – написав П. Клімкін у своєму акаунті в “Твіттер” у середу.

Проект газопроводу “Північний потік-2” розробили лише з метою створити альтернативний маршрут транспортування російського газу до Європи, який не проходить через Україну. Про це заявив посол США у Берліні Річард Гренелл у інтерв’ю Rheinische Post, передає Європейська правда. “Проблема “Північного потоку-2″ полягає в тому, що це не економічний проект. Його розробили лише з однієї причини: створити альтернативний маршрут транспортування російського газу на шляху до Європи, який не проходить через Україну”, – сказав він. “Тому питання полягає в тому, чи хочуть європейські уряди стати більш залежними від країни, яка використовує хімічну зброю, щоб вбити політичного опонента в Європі. Чи стане Європа більш залежною від країни, яка вторглася до суверенної держави і незаконно анексувала територію?”, – додав американський дипломат.

У найближчі п’ять років Україна має стати енергонезалежною та перейти на споживання газу виключно власного видобутку, вважає президент України Петро Порошенко. “Моя мета на наступні п’ять років – Україну зробити енергонезалежною. Ми маємо свої потреби задовольняти своїм газом”, – сказав П. Порошенко на зустрічі з представниками бізнесу і громадськості Ківерцівського району Волинської області у вівторок. Глава держави також наголосив, що слід припинити практику, “коли хтось краде газ, а потім списує це на державний борг”.

ЕКОНОМІКА.

У 2019 році середньомісячна зарплата українців становитиме 10,1 тисячі гривень. Про це йдеться в макроекономічному огляді та прогнозі Міністерства фінансів. “Середньомісячна зарплата працівників (брутто) в гривнях становитиме 10 129 грн в 2019 році, 11 451 грн – в 2020 році, 12 835 грн – в 2021 році”, – йдеться в повідомленні. Номінальна середня зарплата, скоригована на індекс споживчих цін, виросте на 6,9% в 2019 році в порівнянні з 2018 роком, на 6% – в 2020 році, на 6,2% – в 2021 році. У 2018 році розмір середньої зарплати становив 8 713 гривень.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє, що за день до введення тимчасової адміністрації в банк “Київська Русь” нардеп від “Батьківщини” Ігор Луценко зняв з рахунку 750 тисяч гривень і не задекларував ці кошти. Про це повідомляє прес-служба фонду. “Коли вкладникам ПАТ “Банк “Київська Русь” відмовляли у поверненні коштів, нардеп Ігор Луценко доступ до своїх грошей отримав”, – йдеться в повідомленні. У фонді нагадали, що 20 березня 2015 року “Банк “Київська Русь” визнали неплатоспроможним і запровадили в ньому тимчасову адміністрацію. “19 березня 2015 року, коли банківські платежі не проводились і вкладники не мали доступу до своїх коштів, народному депутату вдалось перерахувати 750 тисяч гривень з власного поточного рахунку у цьому банку на поточний рахунок головного бухгалтера банку І. В. Гнатенко”, – йдеться в повідомленні.

Малиновський районний суд Одеси у січні-лютому виділив аж 18 повноцінних робочих днів на справу міського голови Геннадія Труханова, що може врятувати її від Антикорупційного суду. Про це йдеться у матеріалі “Центру протидії корупції” для “Української правди”. Суд уже визначився з графіком засідань до кінця лютого наперед. Крім того, на засіданні 14 січня встигли дослідити 9 із 67 томів та розпочати ще 10. Це приблизно 1700 сторінок письмових доказів у справі. Водночас, ті ж судді, що й у справі Труханова, роками розглядають у значно повільнішому темпі щонайменше 9 справ щодо тяжких та особливо тяжких злочинів.

ВИБОРИ 2019.

Голова партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко, лідер партії “Наші” Євген Мураєв і позафракційний народний депутат Віталій Купрій офіційно зареєстровані кандидатами на посаду президента України. Відповідне рішення було прийнято на засіданні ЦВК, передає “Інтерфакс-Україна”. Відповідно, ЦВК зареєструвала вже 8 кандидатів на виборах президента України, які відбудуться 31 березня.

Партія “Батьківщина” офіційно висуне свого лідера Юлію Тимошенко в президенти 22 січня, Петро Порошенко поки збирається лише заявити про намір. Про це повідомляють джерела “Української правди” в партії “Батьківщина” й оточенні президента. “Це буде великий з’їзд партії, який підтримає Тимошенко у її амбіційних планах”, – розповідає співрозмовник УП. За його інформацією, захід відбудеться у столичному Палаці спорту.

Лідер партії “5.10”, бізнесмен Геннадій Балашов подав до Центральної виборчої комісії документи для реєстрації кандидатом на виборах президента України. “Уповноважений від партії “5.10” приніс у вівторок документи для реєстрації кандидата Балашова”, – повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в прес-службі ЦВК.

Народний депутат України Надія Савченко заявляє про перешкоджання слідчих органів її реєстрації для участі у виборах президента України, запланованих на 31 березня 2019 року. “Наразі моє бачення участі у виборчій кампанії в тому, що Служба безпеки України неправомірно не допускає до мене нотаріуса. Все починається з нотаріуса. Для того щоб я могла стати кандидатом, зареєструватися, пройти всю процедуру, мені потрібен нотаріус. А СБУ всіляко блокує цей процес, вони не допускають до мене нотаріуса, хоча не мають права цього робити”, – сказала Н. Савченко агентству “Інтерфакс-Україна” у вівторок у перерві судового засідання з розгляду скарги на необґрунтованість відкриття кримінального провадження, відповідаючи на запитання про те, чи є у неї вже бачення своєї участі у виборчій кампанії.