Об’єднання сіл із містом – це перспектива швидших змін, – голова Вознесенської об’єднаної громади

На сьогодні в Україні створено 876 громад, з них 24 – із центрами у містах обласного значення. Минулого року великі міста отримали можливість об’єднуватися за принципом приєднання територій – без додаткових виборів. Місто Вознесенськ на Миколаївщині одним із перших в Україні приєднало до себе два села-Новогригорівку і Ракове, адже до об’єднання вони почали готуватися ще два роки тому і лиш чекали на право зробити фінішний крок.

Яка взаємовигода міст і сіл, які економічні дивіденди вони отримують і які перспективи відкриваються перед мешканцями таких громад у проекті УКМЦ – DOBRE «Речники громад» розповіли голова Вознесенської громади Віталій Луков та староста Новогригорівської сільської ради Людмила Цоня.

За словами голови громади Віталія Лукова, ще два роки тому вони пройшли весь етап об’єднання. А наприкінці березня 2017 року Вознесенська громада провела громадське обговорення, учасники якого одноголосно підтримали Проект рішення Вознесенської міської ради «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Тож Вознесенська громада лише чекала на право зробити останній крок. І у квітні 2018 року вони отримали таку можливість.

«Я дуже дякую селам, що повірили місту. Вони відкинули залякування, де селам  говорили, що місто їх проковтне, що воно буде витягувати капітал, ресурси і взамін нічого не буде давати, – говорить Віталій Луков, – Села нам повірили, адже об’єднання з містом – це перспектива швидших змін. Дуже швидких змін не буде, і не треба себе обманювати. Ми не можемо відірватися від державної економічної ситуації, наприклад. Проте місто може використати переваги, які вже має, і дати його селу. Адже ми потужніші, у нас більше можливостей, навіть організаційних та кадрових».

Що отримали мешканці сіл?

Староста Новогригорівської сільської ради Людмила Цоня говорить, що села отримали дві пропозиції про об’єднання. Проте мешканці вирішили стати частиною Вознесенської міської об’єднаної громади, адже багато з них уже працюють і навчаються у місті.

Тепер мешканці приєднаних сіл користуються всіма пільгами і перевагами міста. Наприклад, ще до «документального об’єднання» жителі сіл Новогригорівка та Ракове почали отримувати «Картку вознесенця». Вона дає право знижки у партнерських магазинах та аптеках, для певних категорій – право пільгового проїзду у міському транспорті: 2 грн замість 5. Окрім того, картка зберігає дані про історію хвороби людини, групу крові, лабораторні дослідження та інші дані для більш швидкого та зручного відвідування лікарні чи поліклініки.

Віталій Луков говорить, що у перспективі громада планує розширити цю функцію до електронної медичної системи, де зберігатимуться усі медичні карти. Таким чином у невідкладних ситуаціях лікарі реанімаційного чи приймального відділень миттєво отримуватимуть доступ до інформації про пацієнта. Наприклад, відомості про алергічні реакції на препарати дозволять не витрачати дорогоцінні хвилини на з’ясування і оперативно надати допомогу.

«Ми тепер маємо багато об’єднавчих речей – спільна лікарня, спільний ринок, залізничний вокзал, спортивна та музична школи, басейн. До речі, після об’єднання діти Новогригорівської школи тепер можуть отримувати безоплатні уроки плавання відповідно до навчальної програми, – розповідає Віталій Луков. – Це, знову ж таки, приклад швидкого результату. Можливо, це не є щось кардинальне чи вагоме, але це дрібнички, з яких складається гарна велика перспектива майбутнього спільного життя».

Староста Новогригорівської сільської ради Людмила Цоня погоджується із думкою голови громади і говорить, що люди продовжують отримувати «Картки вознесенців», користуються послугами, а також беруть участь у прийняття рішень у громаді.

«Щойно приєдналися (із серпня минулого року) – наші представники є на кожному засіданні, апаратній нараді. Ми все обговорюємо спільно», – додає Людмила Цоня.

Потенціал міста – на підтримку села

Минулого року бюджет Вознесенська складав 423 млн, а приєднаних сіл – 3,5 млн. У 2019 році громада вийшла на спільний бюджет 440 млн грн. Із них 120 млн грн – власні надходження, а все решта – субвенції. Поки що це невелика зміна суми, проте потенціал і фінансовий запас міста дає можливість «перекрити» нестачу бюджету села.

«Вознесенськ – місто обласного значення, і десятки років ми вже живемо за законами об’єднаних громад. До того ж ми розуміли, що в нас є певний фінансовий та організаційний запас. І якщо виникнуть труднощі – місто за рахунок своєї потужності зможе вирішити проблеми у селі, доки вони не торкнулися конкретної людини».

Ситуація, яка довела спроможність спільного вирішення проблеми, не змусила довго чекати. Віталій Луков розповідає, що ще у вересні вони повідомили всі профільні міністерства про об’єднання громади. Проте частка освітньої субвенції на Новогригорівську школу потрапила у районний бюджет.

«Бюджет громади взяв на себе перший місяць утримання цієї школи за рахунок власних ресурсів. Згодом нам ці кошти компенсують. Але якби місто не мало цей запас, вчителі Новогригорівки певний час мали би труднощі із зарплатнею, а дітки не отримували б безоплатного харчування. Місто має можливість швидко залагодити ці проблеми».

Що виграє місто?

«Під час об’єднавчого процесу ми говорили людям, що кошти, які громада отримає внаслідок об’єднання, будуть іти на сільську територію. З одного боку місто від об’єднання нічого не отримає. Але якщо на сільській території буде розвиток, то і місто від цього буде вигравати», – каже Віталій Луков.

Голова громади додає, що землі сільськогосподарського призначення є безцінним ресурсом громади, адже є можливість створення додаткових робочих місць через розвиток підприємництва та господарства. Раніше ж місто мало обмежену територію, яка не дозволяла активувати ці напрямки розвитку.

До того ж Новогригорівка зберегла комунальне підприємство, яке займається зрошуванням. Тож є території, куди забезпечується полив.

«Тепер у нас є точка для залучення інвестицій. Місто, маючи певний потенціал і досвід залучення інвестиції, може відпрацювати план дій і створити там об’єкт. Раніше ми не могли такого робити, бо в нас обмежена територія і дорогоцінних сільськогосподарських земель ми не мали. А все це дає можливість створення робочих місць і, знову ж таки, економічного розвитку території».

Тож на найближчу перспективу громада запланувала створення робочих місць місця у сферах тваринництва і рослинництва.

Також нещодавно Вознесенська міська об’єднана громада стала партнером програми USAID DOBRE. Під час конкурсного відбору мешканці громади пропонували свої проекти та голосуванням обирали найкращий для реалізації. Найбільшу підтримку здобув проект утилізації відходів із сільської території. Людмила Цоня говорить, що ніколи раніше сміття із сіл не вивозили централізовано. Тож зараз із мешканцями проводять консультації.

«Для того, щоб обрати тему проекту, треба було провести зустрічі з людьми. Люди запропонували 10 проектів, а зупинилися на забезпеченні подворового вивезення сміття. Ми плануємо закупити індивідуальні сміттєві контейнери, які будуть надані в кожне сільське обійстя», – додає Віталій Луков.

Комунальний транспорт міcта буде вивозити сміття на паспортизований полігон, який розміщений на території Новогригорівської ради.